Emma (links), de dag voor haar bevalling.
Volledig scherm
PREMIUM
Emma (links), de dag voor haar bevalling. © RV/Getty Images

“Ik wist niet meer welke brandstof ik moest tanken.” Bestaat zwangerschapsdementie echt? Emma vertelt hoe zij het ervaarde, neuroloog analyseert het fenomeen

“Toen ik een vriendin vroeg wanneer ze ook alweer op vakantie zou vertrekken, zei ze me dat ze dat al drie keer had verteld.” Je sleutels kwijtspelen. Niet op een naam kunnen komen. Een afspraak rats vergeten. Veel zwangere vrouwen krijgen onder hun hersenpan te maken met een mom brain. Hoofdkenmerk: vergeetachtigheid. Emma (25) vertelt hoe zij opvallend vaker dingen vergat toen ze in verwachting was, neuroloog Jan Versijpt neemt zwangerschapsdementie onder de loep. “Het brein bereidt zich voor op het nakende moederschap." 

 1. 1 op de 6 Vlamingen stelt kinderwens uit door corona. Julie (33) is een van hen: “Door mijn eicellen in te vriezen kan ik de komende jaren zorgeloos daten”
  PREMIUM

  1 op de 6 Vlamingen stelt kinderwens uit door corona. Julie (33) is een van hen: “Door mijn eicellen in te vriezen kan ik de komende jaren zorgeloos daten”

  “Tijdens corona ging daten veel moeilijker. Alles leek stil te staan bij mij. En ondertussen werd ik ouder, hè.” Julie (33) wilt kinderen, maar een kinderwens en corona zijn geen goede match. Door de pandemie stellen 17 procent van de Vlamingen hun kinderwens uit, tonen cijfers van statistiekbureau Statbel. Koppels vinden het te stressvol of spijtig dat er amper bezoek kan komen, singles kunnen dan weer niet daten. Na maanden tobben liet Julie daarom haar eicellen invriezen, net als wel meer vrouwen. Dokter Arne Vanhie van de fertiliteitsafdeling van UZ Leuven licht de trend toe: “corona is een slechte raadgever.”
 2. Een ‘okseldetox’ is de beste remedie tegen zweetgeurtjes. “Werkt beter dan deodorants”, zegt bio-ingenieur ‘Dokter Oksel’

  Een ‘okseldetox’ is de beste remedie tegen zweetgeur­tjes. “Werkt beter dan deodorants”, zegt bio-ingenieur ‘Dokter Oksel’

  Een detoxkuur voor je oksels, iemand? Ja, je leest het goed. Tegenwoordig kan je ook je oksels reinigen van afval- en gifstoffen die je lichaam binnendringen. Het goede nieuws is dat je er maar twee ingrediënten voor nodig hebt. Op TikTok zijn ze alvast fan en ook experts zijn enthousiast. “Een detox is beter voor de oksels dan een deodorant”, zegt bio-ingenieur Chris Callewaert a.k.a. ‘Dokter Oksel’.
 1. Bioloog bespreekt 7 natuurverschijnselen die zowel onze fysieke als mentale gezondheid boosten: “De zon stelt ons ritme op punt” Merci, moeder aarde!
  PREMIUM

  Bioloog bespreekt 7 natuurver­schijn­se­len die zowel onze fysieke als mentale gezondheid boosten: “De zon stelt ons ritme op punt” Merci, moeder aarde!

  De zomer is ongetwijfeld het seizoen waarin we het meeste tijd buiten doorbrengen. En dus heb je het ongetwijfeld al gemerkt: de natuur heeft niet alleen impact op onze gezondheid, maar ook een duidelijk effect op ons gemoed. Wetenschapsfilosofe Sylvia Wenmackers en bioloog Pieter Vancamp bespreken negen manieren waarop je voordelen kan halen uit de natuur. “Mensen zijn heel gevoelig voor de aromatische vluchtige stoffen die vrijkomen als het regent. Dat creëert een effect in onze hersenen.”
 2. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).