Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Iedereen allergisch: “Ik zie zelfs patiënten van 80 jaar die plots een allergie hebben”

“Ik ben allergisch aan álles.” Overdrijven kan hij, Mark Wahlberg. Maar hij maakte zonet iets heel herkenbaar mee. De Amerikaanse acteur liet zich testen en heeft blijkbaar een allergie ontwikkeld aan een resem zaken, zoals gras, hondenhaar en huisstofmijt. Waarom kan je uit het niets een loopneus en jeukende ogen krijgen van pollen? En belangrijker: kan je het voorkomen en genezen? We vroegen het aan professor en allergoloog Didier Ebo (UZA en Jan Palfijn Gent).

6 reacties

 • Michel Maes

  9 maanden geleden
  De enige reden dat we meer allergieën hebben is de algemene toename van vervuiling (lucht, cosmetica, chemicaliën, water, enz). Heeft niks te maken met netter zijn...
 • carla minten

  1 jaar geleden
  Mijn moeder van 90, die langs ons woont is nog maar sinds een drietal jaar allergisch voor pollen van bomen en grassen. Zielig om te zien én horen hoor. Alle begrip voor de biodiversiteit, maar bermen mogen niet gemaaid worden, onkruid tiert welig, ... een duurzame oplossing zou welkom zijn.
 • karin verwimp

  1 jaar geleden
  Poets nog maar wat meer met produkten met een ontsmettingsmiddel er in verwerkt, dan kan je straks nergens meer tegen. Maar dat mag niet gezegd worden.
 • Georgette Vanoverbeke

  1 jaar geleden
  Enkele jaren terug had ik verschillende allergieën waarop ik toen werd getest , na enkele bezoeken bij een Kinisioloog ben ik daar gelukkig volledig vanaf.
 • Catherine Aerts

  1 jaar geleden
  Ik heb zowel een honden-als kattenallergie en toch heb ik beide in huis. Zolang ze niet in de buurt van mijn gezicht komen en ik de krabpaal regelmatig stofzuig heb ik geen problemen. En ja, de mensen zijn te proper. Hier in huis wordt geleefd, het is geen toonzaal en dat hoeft ook niet. Enkel mijn aanrecht en wc worden met Dettol gepoetst, de rest gewoon met water en zeep.
 1. Kan je jezelf gelukkig eten? Volgens dokter Servaas Bingé wel: “Welzijn en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”
  PREMIUM

  Kan je jezelf gelukkig eten? Volgens dokter Servaas Bingé wel: “Welzijn en voeding zijn onlosmake­lijk met elkaar verbonden”

  Een gezonde geest zit in een gezond lichaam. En een gelukkige geest? Tegenwoordig bestaat er voor elke mentale kwaal wel een oppepper, procedure of pil. Maar wat als het geheim tot je energiek voelen, goed slapen en goedgeluimd zijn (kortom: gelukkig zijn) verborgen zit in wat we eten? Dokter Servaas Bingé reikt ons in zijn boeken al jaren kennis aan over hoe we onszelf tot optimale gezondheid kunnen voeden, maar kunnen we onszelf ook gelukkig eten? “De invloed van voeding op ons mentaal welzijn wordt heel zwaar onderschat.”
 2. Kaya (24) heeft tijdens de zomer last van ‘chub rub’, schaafwonden aan de binnenkant van haar dijen. Dermatoloog bespreekt 4 oplossingen
  PREMIUM

  Kaya (24) heeft tijdens de zomer last van ‘chub rub’, schaafwon­den aan de binnenkant van haar dijen. Dermato­loog bespreekt 4 oplossin­gen

  Eindelijk zomer: meer zon, meer buitenkomen en dus ook jezelf meer blootgeven. Maar wat als je last hebt van een vervelend probleem dat elk jaar de kop opsteekt? Laat het je zomer niet verpesten, want in de reeks ‘Sans gêne’ gaat NINA samen met jou op zoek naar oplossingen. Deze week vertelt Kayla over hoe ‘chub rub’ haar onzeker maakt. Wat kan je eraan doen? Dermatoloog Thomas Maselis geeft tips. “Probeer vocht en wrijving te voorkomen.”