Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Hou net zoals de topsporters rekening met je cyclus. Een sportgynaecoloog legt uit hoe je het aanpakt

Het ene moment bulk je van de energie. Het andere raak je amper een paar meter vooruit. De oorzaak zou weleens die typisch vrouwelijke hormoonschommelingen kunnen zijn. Sporten volgens je cyclus wint dan ook aan populariteit. Zit er iets in? Of is het eerder een doekje voor het bloeden? “Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die de eerste twee weken van de menstruatie de gewichten vastnamen, méér resultaat boekten dan vrouwen die precies evenveel trainden, zónder rekening te houden met hun cyclus.”

 1. Welke voeding bewaar je in de koelkast en wat zeker niet? Prof schept duidelijkheid: “Een ei koel bewaren heeft zowel een voor- als een nadeel”
  PREMIUM

  Welke voeding bewaar je in de koelkast en wat zeker niet? Prof schept duidelijk­heid: “Een ei koel bewaren heeft zowel een voor- als een nadeel”

  Komkommers: eruit. Bessen: erin. Eieren: twijfelgeval. Niet alle voedingsmiddelen die we over het algemeen in de koelkast bewaren, horen daar ook effectief thuis. Professor Levensmiddelenmicrobiologie en -conservering (UGent) Frank Devlieghere vergelijkt – letterlijk – appels met peren en helpt ons op weg: wat moeten we – zeker op warme zomerdagen – absoluut in de koelkast bewaren en wat beter niet?
 2. Hoelahoepen is de trend van het moment voor een strakker middel. Sportarts: “Het verstevigt de buik- en rugspieren”

  Hoelahoe­pen is de trend van het moment voor een strakker middel. Sportarts: “Het verstevigt de buik- en rugspieren”

  Wanneer is de laatste keer dat jij nog een hoelahoep rond je middel had? Wij waren het bestaan van het sportattribuut al bijna vergeten, maar nu maakt ‘ie plots een giga comeback dankzij TikTok. Daar zien we namelijk verbluffende resultaten bij mensen die elke dag een potje hoelahoepen, omdat het een vorm van cardio is waarbij je tegelijkertijd je buik- en rugspieren activeert. Stand-up comedian Serine Ayari is fan en sportarts Luk Buyse geeft advies voor wie aan het hoelahoepen wil.