getuige lene
Volledig scherm
PREMIUM
getuige lene © rv

Hilaire en Renee getuigen over hun slaapstoornis: “Klaarwakker, maar bewegen kan ik niet. Dan sta je doodsangsten uit”

Slaapstoornissen zijn er in alle soorten. Wie narcolepsie heeft, zoals Hilaire, weet dat het gevaarlijk is: als een blok in slaap vallen aan de kassa of achter het stuur. Maar nog angstaanjagender moet slaapverlamming zijn, waar Renee over getuigt. “Ik hallucineer en kan niet bewegen. Mijn hoofd is wakker, mijn lichaam niet.”

4 reacties

 • Johan Streulens

  3 jaar geleden
  Maakt niet niet uit hoe je slaapt..Herinner me een buikstand: Wakker zijnde,, niet bewegen kunnende.. enkel hopen gedachten door me heen. Een gloed door de voordeur.. als of ik ogen had in men achterhoofd.. de verplichting "stil" te blijven liggen.. Heel bizar.. al wil je je best omdraaien.. het niet eens lukte. Me enkel "bedrukkend" te weten.. geen wat dan ook..
 • Joske Zeeuw

  3 jaar geleden
  Kan ervan meespreken, als het gebeurt duurt elke seconde een eeuwigheid. Hallucinant, maar inwendig kalm proberen te blijven helpt veel. Vooral de gedachte dat het misschien niet meer goedkomt is het ergste. Zelf heb ik het gelukkig maar af en toe.
 • Peter Lagae

  4 jaar geleden
  Slaapverlamming is angstaanjagend. Het gevoel bewust te zijn terwijl je lichaam verlamt is jaagt je hartslag de hoogte in, maar je ademhaling blijft in slaapfase waardoor je ook het gevoel hebt dat je aan het stikken bent. Gelukkig is mijn partner zich hiervan bewust wanneer ik binnenmonds gesmoord begin te roepen, en me onmiddellijk volledig wakker maakt. Ik heb lang achter een diagnose gezocht, maar nooit een duidelijk antwoord bekomen.
 • Patricia Luyckx

  4 jaar geleden
  Inderdaad slaapverlamming is erg angstaanjagend, zeker het halliucineren, kan er van meespreken. Wat helpt is je focussen op je voet of hand om beweging in te krijgen. Liefst niet op je rug inslapen Mijn vroegere huisarts geloofde er niks van en deed het af als fantasie