Volledig scherm
© UNKNOWN

Hallucinaties na operaties gevaarlijk voor 65-plussers

Hallucinaties na operaties komen vaker voor dan we zouden vermoeden, vooral bij ouderen. Zo zou meer dan de helft van 65-plussers dit 'postoperatief delirium' ervaren. Deze waanvoorstellingen zijn vaak onschuldig - denk maar aan vliegende varkens en ufo's - maar kunnen ook ernstige schade veroorzaken.

 1. Hou net zoals de topsporters rekening met je cyclus. Een sportgynaecoloog legt uit hoe je het aanpakt
  PREMIUM

  Hou net zoals de topspor­ters rekening met je cyclus. Een sportgynae­co­loog legt uit hoe je het aanpakt

  Het ene moment bulk je van de energie. Het andere raak je amper een paar meter vooruit. De oorzaak zou weleens die typisch vrouwelijke hormoonschommelingen kunnen zijn. Sporten volgens je cyclus wint dan ook aan populariteit. Zit er iets in? Of is het eerder een doekje voor het bloeden? “Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die de eerste twee weken van de menstruatie de gewichten vastnamen, méér resultaat boekten dan vrouwen die precies evenveel trainden, zónder rekening te houden met hun cyclus.”
 2. Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschakelen: zo bespaar jij op je energiefactuur
  Energie

  Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschake­len: zo bespaar jij op je energiefac­tuur

  Vele kleintjes maken één groot. En dat geldt zeker voor je energiefactuur. Een doorsnee Vlaams gezin (van 2,2 personen) betaalt jaarlijks zo’n 2000 euro aan energie. Die prijs kan je niet alleen onderdrukken met grote investeringen, zoals zonnepanelen of dakisolatie, maar ook met kleine gewoontes zoals wassen op lagere temperatuur of het stopcontact van je computer uittrekken. Wat is daar nu het precieze effect van? Mijnenergie.be zocht het uit.
 3. Is maagoperatie wel de oplossing: 1 op 3 terug naar oude gewicht
  Overgewicht

  Is maagopera­tie wel de oplossing: 1 op 3 terug naar oude gewicht

  Wie snel van extreem overgewicht af wil, neemt de toevlucht tot operaties: maagverkleiningen, maagperforaties of maagbanden. Het lijkt wel een wondermiddel: in enkele maanden tijd zijn alle overtollige kilo's kwijt. De operaties leggen een zware druk op de ziekteverzekering, maar anderzijds: mensen met overgewicht hebben meer kwaaltjes (diabetes, hartziekten) en zijn minder fit, dus dat kost ook. Tot blijkt dat de operaties voor een significante minderheid hun doel missen: 1 op 3 wordt weer dik na de operatie, nog eens een derde verdikt gewoon een beetje.
 1. Vrachtwagen vol hooibalen mist bocht en kantelt op rijdende auto
  Play

  Vrachtwa­gen vol hooibalen mist bocht en kantelt op rijdende auto

 2. Russen staan in badkleding op de latten
  Play

  Russen staan in badkleding op de latten