Hallo, tijd van de maand: maar niemand die het ziet dankzij deze aangepaste make-uproutine
Het gevoel alsof iemand vannacht een potje voetbal speelde met je ingewanden. Een onstilbare appetijt voor alle mogelijke vormen van chocolade. Een rothumeur dat besmettelijker is dan eender welk lockdownfeestje. Welkom in de wondere wereld van PMS. En tot overmaat van (k)ramp is dat allemaal ook nog eens allemaal in de spiegel te zien. Maar gelukkig kan je daar wél iets aan doen. Beautyredactrice Sophie vertelt hoe je je beautyroutine aanpast aan je hormoonschommelingen.
Delen per e-mail
Iedere maand weet ik precies wanneer Moeder Natuur met een cadeautje voor de deur staat. Niet omdat ik één van die zeldzame vrouwelijke wezens ben die volledig in tune is met haar lichaam en tot op de minuut kan zeggen wanneer een eitje de sprong gewaagd heeft. Wél omdat ik het letterlijk op mijn gezicht kan aflezen. Ziet mijn huid er goed uit: vol, gezond en met een mooie glow? Dan schipper ik zo ergens in het midden van mijn cyclus. Reageer ik sneller op producten en duiken de eerste puistjes op? Dan weet ik dat het binnen een week zover is. Voorlopig heb ik (helaas) nog geen buitengewone gave, want dat ik mijn cyclus kan ‘tracken’ aan de hand van mijn huid is heel normaal, vertelt dermatologe Ingrid van Riet. En dat heeft alles te maken met de hormonen oestrogeen, testosteron en progesteron. Gedurende de cyclus neemt het ene hormoon af en het andere toe, waardoor de natuurlijke balans verstoort raakt en de huid nu eens vet en onzuiver is, dan weer droog en gevoelig.
De week voor je menstruatie
Net voor de menstruatie maakt de huid een soort van apocalyps door: de hoeveelheid oestrogeen daalt, terwijl de aanmaak van progesteron en testosteron piekt. Het eerste maakt de huid gevoeliger, het tweede veroorzaakt meer zwarte puntjes en puistjes. Hét recept voor een huid die snel geïrriteerd is, maar tegelijkertijd kampt met onzuiverheden en pukkels.
Skincare: Ingrediënten als salicylzuur, niacinamide en zink gaan puistjes te lijf en helpen bacteriën te bestrijden. Focus verder vooral op kalmerende producten en een milde reiniging die vuil en sebum richting het afvoerputje dirigeert.
Make-up: Trap niet in de foundation-val, en hou het bij evenveel product als gewoonlijk. Heb je wat meer puistjes en rode vlekjes? Stip ze aan met concealer, en gebruik je vingers om het uit te werken. Door de warmte van je vingertoppen zal het product immers versmelten met de huid en er natuurlijker uitzien. Is je huid erg vet en gaat ze sneller glimmen? Poeder dan zeker de T-zone (voorhoofd, neus en kin) en overal waar je concealer hebt aangebracht af. Voel je je wat opgeblazen? Met een bronzer kan je je jukbeenderen iets meer vorm geven om weer meer definitie aan te brengen.
Tijdens de menstruatie
Meestal heb je nog enkele resterende puistjes van de week voordien. Bovendien maakt je lichaam weinig oestrogeen aan, waardoor de huid moeite heeft om vocht vast te houden en er doffer uitziet.
Skincare: Gebruik een goede crème en/of luchtig serum dat hydrateert, maar niet vet is. Vermijd agressieve behandelingen en blijf weg van sterke scrubs peelings. Zonder hulp van oestrogeen is de huid zo gevoelig dat ze snel geïrriteerd raakt en reageert op bepaalde ingrediënten.
Make-up: Kies voor een foundation die naast kleurpigmenten ook hydraterende ingrediënten bevat. Concealer gebruik je enkel plaatselijk op resterende pukkeltjes en skip het poeder. Werk ook zoveel mogelijk met crèmeproducten, die geven een mooie glow. Een roze of perzikkleurige crèmeblush op de appeltjes van je wangen brengt weer wat leven in de brouwerij, terwijl een vloeibare highlighter subtiel het licht vangt voor een naturelle gloed.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken
Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek. -
Bathscaping: de nieuwe wellnesstrend die badtijd tot veel meer maakt dan bruisballen en zeepsop
In tijden van corona - en laten we eerlijk zijn: verveling, stress en hopen frustraties - is het belangrijker dan ooit om onszelf in de watten te leggen. “Zelfzorg is een must”, bevestigt psychologe en onderneemster Isabelle Ulenaers. Daar hoef je de deur niet voor uit te komen. Bathscaping is een heuse wellnesstrend en het betekent zoveel als je eigen badkamer omtoveren tot een zenpaleis. Het enige wat je nodig hebt zijn enkele producten, mooie accessoires én de juiste mindset. -
Waarom jij last hebt van een coronacoupe en je buurvrouw niet
Halleluja, onze gebeden zijn verhoord. Vanaf vrijdag mogen de kappers zich eindelijk weer met schaar en verfborstel een weg door menig coronacoupe banen. Het deelde ons land meteen op in twee groepen: zij die sito presto een felbegeerd plekje in de kappersstoel reserveerden, en zij ... die er helemaal niet zo mee bezig zijn. Hoe komt het toch dat sommigen onder ons immuun blijken te zijn voor de coronacoupe? -
-
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
6 op de 10 Belgen vinden dat we te veel plastic gebruiken, maar leggen de verantwoordelijkheid bij fabrikanten
De plasticproblematiek lijkt sinds de coronacrisis op de achtergrond verzeild, terwijl het net als corona een wereldwijde pandemie is die dringend aangepakt moet worden. Een kwart van de Belgen denkt meer plastic verbruikt te hebben sinds de lockdowns en dat kan zeker kloppen. Denk maar aan de forse stijging van leveringen aan huis alleen al. Daarnaast nam het gebruik van plastic ook explosief toe in de zorgsector (onder andere door maskers, reageerbuisjes en handschoenen). Volgens onderzoek willen de Belgen hun verbruik wel bijsturen, maar verwachten ze meer inspanningen van producenten, fabrikanten en de overheid. -
PREMIUMGoed Gevoel
Koukleum of kacheltje? Daarom zit jij te bibberen, terwijl iemand anders geen last heeft van de koude
Op Dikketruiendag draaien we met z’n allen de verwarming een graad lager. En dat terwijl het vriest dat het kraakt. Sommigen zullen daar meer last van hebben dan anderen. Waarom heeft de ene persoon het altijd koud, terwijl de andere de thermostaat nooit hoger dan 18 graden zet? Wij vroegen het aan hoogleraar Energetica en Gezondheid Wouter van Marken Lichtenbelt (Universiteit Maastricht). “Alles heeft te maken met de hoeveelheid vet die we opslaan in ons lichaam.” -
De juiste outfit kan je motivatie boosten om te gaan sporten. Élodie Ouédraogo legt uit waar je op moet letten
Het is alweer februari, dan beginnen de goede gewoontes voor het nieuwe jaar stilaan te slabakken. Was jij van plan om meer te sporten in 2021, maar is je motivatie ver zoek? “Het juiste sportsetje kan je de boost geven die je nodig hebt om erin te vliegen”, zegt Olympisch kampioen en modeontwerpster Élodie Ouédraogo. Ze legt uit welke basics je nodig hebt en waarop sportievelingen het best letten bij de aankoop van een nieuwe outfit.