Hypnose is geen zweverig gedoe. In ziekenhuizen wordt medische hypnose of ‘hypnosedatie’ al jaren gebruikt om stress en pijn tegen te gaan.
Volledig scherm
PREMIUM
Hypnose is geen zweverig gedoe. In ziekenhuizen wordt medische hypnose of ‘hypnosedatie’ al jaren gebruikt om stress en pijn tegen te gaan. © Getty Images

Geen narcose, wel hypnose: “Dankzij de hypnose voelen patiënten zich rustig en comfortabel op de operatietafel”

Hypnose in de operatiekamer? Steeds meer artsen zijn fan. De zalvende stem van de anesthesist houdt je dan rustig en comfortabel tijdens de ingreep. Ook anesthesist Sabine Maes is enthousiast: “Hoe minder verdovende geneesmiddelen we moeten gebruiken, hoe beter.” Een Belgische start-up ontwikkelde zelfs een digitale toepassing met een VR-bril. 

1 reactie

 • Charlotte De greef

  1 jaar geleden
  Hypnose is enkel suggestie. Het werkt dus niet, het is hoogstens een placebo-effect.
 1. Sex with Cancer is ’s werelds eerste seksshop voor en door (ex-)kankerpatiënten

  Sex with Cancer is ’s werelds eerste seksshop voor en door (ex-)kankerpa­tiën­ten

  Kanker en seks, het zijn twee onderwerpen die in de taboesfeer zitten. En wie met de ziekte te maken krijgt, ervaart ongetwijfeld gevolgen op zijn of haar seksleven. Dat ondervonden kunstenaars Brian Lobel en Joon-Lynn Goh in levenden lijve: zij kregen zelf de diagnose die niemand wenst te horen. Daarom stampten zij Sex with Cancer uit de grond, de eerste seksshop voor en door (ex-)kankerpatiënten ter wereld.
 2. Stralen ondanks straling: met deze producten leg je je huid in de watten tijdens een kankerbehandeling

  Stralen ondanks straling: met deze producten leg je je huid in de watten tijdens een kankerbe­han­de­ling

  Oktober is borstkankermaand. Niet alleen verandert de ziekte je leven, ook de behandeling is ingrijpend. Liefst tachtig procent van de patiënten ondervindt neveneffecten: haarverlies, jeuk, een droge en gebarsten huid, branderigheid, ontstoken nagels en/of kloven. Gelukkig kan de juiste cosmetica soelaas bieden. Want verzorgen en smeren kan een wereld van verschil maken. Beautyredactrice Sophie overloopt enkele topproducten.
 1. Podcasts voor een leven in balans: deze Belgische vrouwen helpen je stoppen met diëten, je eigen pad vinden of een milde ouder zijn
  PREMIUM

  Podcasts voor een leven in balans: deze Belgische vrouwen helpen je stoppen met diëten, je eigen pad vinden of een milde ouder zijn

  Een betere work-lifebalance, een gezond lichaam en een fijne band met je kinderen: drie dingen die hoog op menig verlanglijstje staan. Gelukkig is het tegenwoordig allemaal slechts een podcast van je verwijderd. Gemaakt door Belgische vrouwen dan nog, die worstelen met dezelfde dingen als jij. Of ze al de baas zijn. Gudrun en Celien van ‘BOOST!’, Anouck en Kelly van ‘Werk & Leven’ en Kristien van ‘Radio Mama’ vertellen. “Als niemand nog nood heeft aan onze podcast, dan is onze missie pas echt geslaagd.”