Geen merk of logo meer op Australische sigarettenpakjes
UpdateOp Australische sigarettenpakjes zullen vanaf december geen merken of logo's meer te zien zijn. De Hoge Raad oordeelde vandaag dat de regering haar strenge beleid mag doorzetten. Ondernemersorganisatie Unizo heeft vandaag kritiek geuit op deze beslissing vanwege de negatieve impact op de economie.
Delen per e-mail
Sigaretten mogen door de beslissing in Australië alleen nog in uniforme olijfgroene pakjes worden verkocht, zonder opvallende merksymbolen. Door de onaantrekkelijke verpakkingen wil de regering het aantal rokers terugdringen.
Rechtbank
Internationale tabakgiganten als British American Tobacco, Philip Morris en Japan Tobacco wilden door middel van de rechtszaak de geplande wetten voorkomen. Volgens hen zouden deze inbreuk maken op het intellectuele eigendom van de fabrikanten. De Hoge Raad gaf hen geen gelijk.
Kritiek
De invoering van merkenloze sigarettenpakjes heeft een negatieve impact op de economie en staat haaks op het antitabaksbeleid, waarschuwt Unizo vandaag in een communiqué.
Omdat als gevolg van een dergelijke maatregel geen merknaam meer zou mogen worden afgebeeld op de verpakking van tabakswaren, zal er geen onderscheid meer zichtbaar zijn tussen de klassieke sigarettenmerken en de veel goedkopere generieke of huismerken, zegt Unizo. Het gevolg is een structurele prijs- en dus margeverlaging, aldus de ondernemersorganisatie.
"Nu reeds zijn er discounts die tabak onder eigen naam of als zogenaamd wit product verkopen. De kostprijs van zulke goedkope sigaretten ligt tot 30 procent lager dan de bekende merken. Niet alleen de winkeliers zullen hiervan een enorme economische schade ondervinden, zo'n maatregel zou bovendien haaks staan op het antitabaksbeleid dat de Belgische regering de afgelopen tien jaar heeft gevoerd en waarbij men de verkoopprijs fors heeft verhoogd om mensen het roken te ontraden", luidt het.
Foto's werken niet
Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is tegen de maatregel. Volgens hen zijn leidt het alleen tot economische nadelen, want de gezondheid is er niet mee gebaat.
"Het is vroeger reeds wetenschappelijk bewezen dat de onheilspellende foto's of logo's, zoals die in België sinds juni 2007 bestaan, geen invloed hebben op het rookgedrag en dus de gezondheid van de mens. Daarentegen is er wel impact op de economie", zo reageert het NSZ.
De tabaksfabrikanten investeren heel veel om zich te onderscheiden van andere goedkopere merken en zeker van witte producten. Indien elk pakje er gelijkaardig uitziet, dan is de kans groot dat goedkopere merken beter zullen verkopen dan andere. De zelfstandigenorganisatie hoopt dan ook dat de Europese Commissie deze maatregel niet zal aanbevelen aan de Europese lidstaten.
De Stichting tegen Kanker vindt de invoering van merkenloze sigarettenpakjes dan weer een erg goede zaak.
Europees voorstel
"Generieke pakjes maken sigarettenpakjes minder aantrekkelijk, vooral voor jongeren, en laten de gezondheidswaarschuwingen beter uitkomen", zegt Luk Joossens van de Stichting tegen Kanker, die een invoering in België genegen is, vandaag. "België hangt echter af van de Europese regelgeving, maar we verwachten dat de Europese Commissie eind dit jaar met een voorstel komt met betrekking tot de tabaksverpakkingen", aldus Joossens.
Dat een invoering van merkenloze sigarettenpakjes haaks staat op het antitabaksbeleid van de Belgische regering doordat het zal leiden tot een structurele prijsdaling, zoals ondernemersorganisatie Unizo aanvoert, wordt door Joossens ontkend. "Als de prijzen dalen, verhoog je eenvoudigweg de belastingen en zo neutraliseer je dat effect onmiddellijk, zegt hij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen Starten met beleggen: zo vindt u goede beleggingsfondsen
Steeds meer beleggers stoppen een deel van hun spaarcenten in beleggingsfondsen. Maar wat als u (nog) niets van de beurs kent? Hoe vindt u de weg naar het juiste beleggingsfonds? Spaargids.be legt uit hoe u veilig kan starten. -
PREMIUM
Een detoxkuur tijdens de feestdagen: goed voor je lijf of niet? Diëtiste Sanne Mouha onthult hoe je het wél doet
Detoxen door enkele dagen niet veel meer dan sapjes of smoothies te consumeren: door popster Lizzo kwam het vorige week weer uitvoerig in het nieuws. Klinkt ook best interessant, je lichaam kunnen ‘ontgiften’. Zeker tijdens de feestdagen, wanneer we de ene na de andere copieuze maaltijd verorberen. Maar is een detoxkuur daar de beste methode voor? Of zijn er gezondere manieren om je lichaam de komende weken in vorm te houden? Diëtiste Sanne Mouha onthult haar favoriete ‘detox’-methodes. “Liever een dag vol feestmalen dan een vijfgangenmenu op een uur.” -
Waarschuwing op sigaretten schrikt rokers niet af
Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat angstaanjagende voorlichting, zoals de waarschuwingen en beelden op sigarettenpakjes, ook effectief werkt. Omdat de waarschuwingen ook averechts kunnen werken, raden onderzoekers aan te stoppen met die vorm van voorlichting. -
-
PREMIUM
De hele dag zin in suiker? Misschien zit je ontbijt daar voor iets tussen. “Als je om tien uur al verlangt naar een koek of chocolade, doe je iets mis”, zegt diëtiste
-
PREMIUM
Fertiliteitsarts: “Ik durf niet uitsluiten dat we fertiliteitsbehandelingen opnieuw moeten uitstellen”
-
Jobs Wat als je niet op pensioen wil gaan? Dit zijn de regels voor werken na 65
Het pensioen van tv-icoon Martine Tanghe gaf een nieuwe impuls aan het debat over werken na 65. Wil je blijven werken hoewel je op pensioenleeftijd bent? Of ben je al met pensioen, maar wil je toch iets bijverdienen? Jobat.be bekeek de regels. -
PREMIUM
INTERVIEW. Filosofe Alicja Gescinska (39): “2020 was het jaar van de hoop”
De Vlaamse filosofe met Poolse roots Alicja Gescinska (39) put moed uit wat corona heeft blootgelegd. Ze beweert niet dat 2020 geweldig was en ze zegt zelfs niet dat 2021 het wél zal worden. Ze probeert alleen onze ogen te openen voor het hoopgevende dat corona heeft blootgelegd. “Hoop is geloven dat je de tegenslagen van het leven te boven kan komen. En wat dat betreft heeft 2020 veel reden tot hoop gegeven. Het zou zonde zijn om dat uit het oog te verliezen.”