Geen flauw idee hoe die toestellen in de fitnessclub werken? Word een pro met deze tips
Meer dan de helft van de Britten heeft geen flauw idee wat ze moeten doen in een fitnessclub, zo blijkt uit een recente enquête. Vervelend als je in een vlaag van goede voornemens dan toch een duur abonnement hebt gekocht. Van plan om het deze keer ook echt te gaan gebruiken, maar ook onzeker over wat je in godsnaam met al die toestellen moet? Deze tips helpen.
Is de fitnessclub voor jou zowat even zenuwslopend als de wachtzaal bij de tandarts? Je bent niet alleen: meer dan de helft van de Britten met een fitnessabonnement heeft stiekem geen idee waar te beginnen in zo'n sportclub, zo blijkt uit een rondvraag van Nuffield Health bij 2.000 volwassenen. Eén vijfde heeft geen flauw benul van hoe die ingewikkelde apparaten werken, 23% voelt zich te gegeneerd om ze ook effectief te gebruiken. Een kwart van de ondervraagden durft daarenboven geen uitleg vragen, waardoor 18% dan maar een beetje alsof doet dat ze het kunnen. Een andere veelgebruikte oplossing voor die onzekerheid is kopieergedrag: één vijfde geeft toe iemand anders na te doen in de fitness, omdat het lijkt alsof die persoon wel weet waar hij of zij mee bezig is. Wat dan mogelijk ook niet het geval is, en zo is de vicieuze cirkel rond.
Herkenbaar voor ons als Belgen? Heel erg, zo leert een korte rondvraag op onze redactie. Maar geen paniek, die flinke smak lidgeld zal dit jaar wél renderen, beloofd. Met deze vijf tips wordt fitnessen echt leuk en behaal je in het beste geval ook de resultaten die je voor ogen had.
1. Zoek een fitnessbuddy
Je bent zeker niet de enige die er “deze keer écht” aan wil beginnen, dus gooi dat goede voornemen eens in de groep. Vind een fitnessbuddy met wie je op afgesproken tijdstippen gaat sporten, en je zal door de groepsdruk veel minder snel de sportsessie inruilen voor een avondje zetelhangen. Ook is het minder gênant om met z’n tweeën te staan sukkelen aan een toestel, en let je niet langer op de blikken van anderen in de sportzaal omdat je met elkaar aan het praten bent.
Je hoeft trouwens niet altijd samen te gaan. Als je die eerste paar keren samen zonder kleerscheuren doorkomt, is het daarna veel makkelijker om alleen terug te gaan. Totaal geen sportieve vrienden? Bij een eerste bezoek kan je vaak een eenmalige gratis introductie krijgen van een personal trainer. Vraag ernaar bij je sportclub.
Alle sporters zijn hier met hetzelfde doel. Niemand is gekomen om te lachen met hoe snel jij buiten adem bent.
2. Begin bescheiden
Leg jezelf niet meteen een schema op waarbij je vier keer per week een uur op de loopband staat, maar zorg voor een haalbare planning. Wanneer kan en wil je tijd vrijmaken? Lukt het je in het begin twee keer per week, dan is dat al mooi. Je kan altijd later opbouwen naar meer trainingen, eens je de smaak te pakken hebt.
Maak de oefeningen ook niet te zwaar van in het begin, maar begin geduldig op een laag niveau. Met het opbouwen van een conditie mag je niet te snel te veel willen. Voelt het sporten als een zware taak waar je met pijn aan terugdenkt, dan heb je waarschijnlijk weinig zin om nog een keer terug te gaan.
3. The best is yet to come
De eerste keren voelt de sportzaal als een zenuwslopend oord van verderf, omdat je het gevoel krijgt dat je er niet thuishoort en iedereen je aanstaart. Geloof ons: dat betert na een tijd. Naarmate jij je meer op je gemak voelt, merk je dat iedereen met zijn eigen training bezig is. Hou in je achterhoofd dat alle sporters hier met hetzelfde doel zijn, en niemand is gekomen om te lachen met hoe snel jij buiten adem bent.
Een lelijk T-shirt of een broek die te strak zit, kunnen je onbewust demotiveren om naar de fitness te trekken.
4. Maak een plan
Beperk je niet tot “een beetje fietsen” of “wat buikspieroefeningen” in je sportplan, maar maak je doelen heel concreet. In de meeste fitnessclubs liggen schema’s die je kunnen helpen, afhankelijk van wat je wil bereiken. Durf informatie vragen en hou je aan je schema. Als je een vooropgesteld plan hebt, ben je extra gemotiveerd om de volgende keer terug te komen.
5. Vergeet de accessoires niet
Als je dan toch gaat sporten, kan je er maar beter goed uitzien. Koop jezelf een sportoutfit waar je je goed in voelt. Een lelijk shirt of een broek die te strak zit alleen al kunnen je onbewust demotiveren om naar de fitness te trekken. Koop iets waarin je (relatief) graag gezien wordt, maar draag het dan ook. Dat betekent: het hele jaar, en niet alleen de eerste weken van het januari. Investeer ook in een degelijke sportbeha, en zorg voor een handdoek, flesje water en eventueel oortjes om muziek te luisteren of televisie te kijken tijdens het sporten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Selena Gomez verdikte door medicatie voor lupus, maar wat houdt die ziekte in? “Lupus heb je voor het leven, maar veelbelovende medicatie is op komst”
Bekende patiënten als Selena Gomez, Lady Gaga en Seal gaven lupus al meer bekendheid, maar de chronische auto-immuunziekte neemt vele gedaanten aan. En 1 op de 2.000 mensen blijkt te lijden aan de ziekte. Reumatologe Ellen De Langhe (UZ Leuven) legt uit welke aandoening er schuilt achter deze ronkende naam en hoe je kan ze oplopen? “Meestal verloopt de ziekte niet zo dramatisch, maar in zeldzame gevallen kunnen je vitale organen wel aangetast worden.” -
PREMIUMGetest
Hoe kan je koortsblaasjes wegkrijgen? En wat mag je zeker niét doen?
Niets vervelender dan een koortsblaasje rond je mond: bijna 100 procent van de Belgen is besmet met HSV-1, het virus verantwoordelijk voor dit pijnlijke rode vlekje. Je vindt overal heel wat huis-, tuin- en keukenmiddeltjes of antivirale crèmes die een koortsblaas zouden kunnen genezen, maar wat helpt écht? Professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey bespreekt 6 populaire middeltjes en scheidt feiten van fabels: “Na een eerste besmetting blijft het virus levenslang in je lichaam.” -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht. -
-
PREMIUM
“Vanaf je 50ste heeft iedereen mijten in zijn haar”: biologe legt uit wat mijten precies zijn, en wat je kunt doen als je er last van hebt
Dagelijks worden we omringd door duizenden krioelende beestjes. Onder hen ook mijten. Biologe Anne-Catherine Mailleux vertelt waar we die vooral tegenkomen en hoe schadelijk ze écht zijn. “Over het algemeen leggen mijten vijftig tot honderd eieren, iedere twee à drie maanden. Maar ze hebben ook een functie: zo zijn de huisstofmijten voor de meeste mensen vooral handige schoonmakers van de huidschilfers in ons bed.” -
PREMIUM
Topmodel Cara Delevingne is verslaafd, net als haar mama. Kan je daar aanleg voor hebben? Expert: “Ja en nee”
Cara Delevingne (30) geeft toe dat ze zwaar alcoholverslaafd is. Het ex-topmodel treedt zo in de voetsporen van haar mama Pandora (63), die een heroïneverslaving had. Bestaat er zoiets als een ‘verslavingsgen’ dat je binnen een familie kan erven? Verslavingsexpert Geert Dom legt uit waarom bepaalde familieleden een verslaving ontwikkelen en anderen niet. “Ga er maar van uit dat je het risico met je meedraagt.” -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
PREMIUMSpaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer