‘Footcare’ is de nieuwe skincare: beautyredactrice Sophie stelt een stappenplan op voor mooie, verzorgde voeten
De gemiddelde badkamer puilt uit van gezichtscrèmes, serums, scrubs en gezichtsmaskers. Maar een voetverzorgingsproduct? Niks, nada, noppes. Enkel een volhardende speurneus vindt misschien een verloren gewaande puimsteen, maar daar blijft het bij. Wel, no more. Op sociale media als TikTok gaan allerlei video’s de ronde die ‘footcare’ aanprijzen. Oftewel: een aangepaste routine om je voeten te verzorgen.
Gemiddeld wandelen onze voeten in een mensenleven zo’n vijf keer de wereld rond, en toch bengelen ze helemaal onderaan ons prioriteitenlijstje. Zeker als het op de juiste verzorging aankomt. En nee: af en toe een laagje nagellak (dat je vervolgens drie maanden laat zitten) telt niet mee. Voeten zijn meer dan een gratis vervoermiddel, dus verdienen ze ook meer dan sporadisch een nieuw kleurtje carrosserie.
Laat het een motivatie zijn om zelf eens een afspraak te maken bij de pedicure. Of ga zelf aan de slag. Op sociale media vind je alleszins genoeg inspiratie. Momenteel delen allerlei mensen filmpjes op TikTok van hun footcare-routine. (Opgepast, niet alle video’s zijn voor gevoelige kijkers.) Beautyredactrice Sophie vertelt hoe de perfecte pedicure eruitziet.
(Lees verder onder de TikTokvideo.)
STAP 1. Wassen en scrubben
Beautyredactrice Sophie: “Gebruik koud water en laat zeep links liggen, tenzij je voeten echt vuil zijn. Zeeprestjes kunnen tussen de tenen extra vuil vasthouden. Gebruik een zachte scrub met fijne korrel om dode huidcellen te verwijderen. Masseer in met lichte hand en spoel af met koud water. Afdrogen is even belangrijk. Schimmels, sporen en bacteriën voelen zich het best in een vochtige omgeving.”
STAP 2. Eelt verwijderen
“Een beetje eelt kan geen kwaad. Het is een natuurlijke bescherming van de huid tegen druk en wrijving, zelfs onze handen hebben eelt. Wil je het toch verwijderen? Doe het dan liefst op een droge huid. Keert de eelt telkens terug? Dan is er wellicht een probleem met het afrolpatroon van de voeten of draag je verkeerd schoeisel en kan je beter een afspraak maken bij een erkend podoloog.”
STAP 3. Voetmasker
“Extra tijd? Gebruik een voetmasker. Die komen in een handige sokjesvorm en bestaan in een voedende en een exfoliërende variant. Als je zo’n peelingmasker gebruikt, hou er dan wel rekening mee dat je voeten er enorm van vervellen. Gemiddeld duurt het nog zo’n twee weken voor je weer met blote voeten door je huis kunt lopen.”
Knip je teennagels altijd mooi recht.
STAP 4. Nagels knippen
“Knip je teennagels altijd mooi recht. Tijdens het wandelen krijgt de weke huid rond de nagels heel wat druk te verwerken. Als je nagels te rond zijn of geen hoekjes hebben, komt de huid voor de teennagels te zitten. Als de nagels dan groeien, kunnen ze nergens naartoe en groeien ze in de huid.”
STAP 5. Verzorgen
“Heb je verkleurde nagels? Ga dan niet lakken om dat te verstoppen, maar maak een afspraak bij een podoloog. Soms hebben verkleuringen te maken met ouder worden – de nagel groeit trager in de lengte dan in de dikte waardoor kleurverschillen ontstaan – al kan het ook wijzen op een schimmelinfectie.”
“In alle andere gevallen: niets zo vrolijks als kleurrijke teennagels. Vergeet geen basislak om verkleuring te voorkomen.”
STAP 6. Hydrateren
“Hoe droger je voeten, hoe meer wrijving en hoe makkelijker eeltvorming en kloofjes ontstaan. Hou de huid van je voeten soepel met een voetenbalsem of een laagje vaseline. Tip van de podoloog: herhaal deze stap elke ochtend. Vergelijk het met het smeren van je fietsketting: dat kan je beter doen voor je vertrekt. Droge nagels verzorg je het best met een nagelserum of -olie.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Psoriasismedicijn van Belgische farmagroep krijgt geen goedkeuring: dermatoloog lijst op welke behandelingen wél beschikbaar zijn
-
Bizar of wondermiddel tegen pijnlijke voeten? ‘Yoga Toes’ stretchen en spreiden je tenen. “Compleet gek is het niet”, zegt podoloog
Op Amazon zijn ze razend populair, de ‘Gems’ van het merk ‘YogaToes’. Het ietwat vreemde tuigje spreidt en stretcht je tenen en zou zo allerlei voetkwaaltjes verhelpen, van pijnlijke knobbels over hamertenen tot een ontstoken voetzool. Sommige reviews zijn extreem lovend, andere snappen er niets van. Wat denkt podoloog Paul Borgions: wondermiddel of quatsch? “Dit werkt niet zo anders dan een fris voetbadje.” -
Communie- of lentefeest op de planning? Zo kies je de perfecte handtas
Het is mei, en dat betekent dat het communie- en lentefeestseizoen weer volop losbarst. Al hebben we met dit mooie weer helemaal geen reden nodig om te feesten. Je hoofd breken over de juiste look? Nergens voor nodig. Deze twaalf handtassen maken elke outfit af. -
-
Adidas lanceert loopschoen speciaal voor vrouwen. Zijn sportschoenen dan zo vrouwonvriendelijk?
Voor het eerst brengt Adidas een hardloopschoen op de markt die gemaakt is door vrouwen, voor vrouwen: de Ultraboost 22. Bijna alle hardloopschoenen zijn namelijk gebaseerd op een mannelijke voet volgens het sportmerk, en daar wilde Adidas verandering in brengen. Podologen Paul en Florian juichen de komst van de schoen toe, maar maken een belangrijke kanttekening. “Een man met een smalle voet kan perfect gebaat zijn met een schoen van de vrouwenafdeling.” -
PREMIUM
Waarom krijg je tijdens het lopen soms steken in je zij?
-
Independer
Ga je scheiden? Dit zijn de gevolgen voor je verzekeringen
Scheiden heeft niet alleen emotionele consequenties. Je moet plots ook een heleboel praktische zaken regelen om met je ‘nieuwe leven’ te kunnen beginnen. Hoe breng je bijvoorbeeld je verschillende verzekeringspolissen in orde? Independer.be adviseert. -
PREMIUM
Mogelijke doorbraak in behandeling prostaatkanker: zullen de nieuwe inzichten levens redden?