Celien Rombouts, Hanna Aerts en Alessia Couvreur.
Volledig scherm
PREMIUM
Celien Rombouts, Hanna Aerts en Alessia Couvreur. © bynouchka, Hanna Aerts, Noémie Yuko Nijssen

Eten wat je wil en toch een gezond gewicht hebben? 3 experten leggen uit hoe intuïtief eten werkt

Dit voorjaar verschijnen er wel drie boeken in Vlaanderen over intuïtief eten. Begrijpelijk: het regime gooit alle strenge regels die we al leerden over voeding en beweging overboord. Diëtisten Alessia Couvreur (27), Hanna Aerts (36) en Celien Rombouts (26) vertellen over hun methode waarin je mag eten wat je wil en toch een gezond gewicht behoudt. “We zijn afgeleerd hoe we ons hongergevoel moeten interpreteren.”

 1. Bodypositivity maakt plaats voor 'bodyneutrality': deze 3 bekende vrouwen zweren erbij. “Je mag van je lijf houden, maar het hóéft niet”
  PREMIUM
  Goed Gevoel

  Bodypositi­vi­ty maakt plaats voor 'bodyneutra­li­ty­': deze 3 bekende vrouwen zweren erbij. “Je mag van je lijf houden, maar het hóéft niet”

  “Kunnen we onze lichamen alsjeblief normaliseren?”, roept popster Billie Eilish op. Ze pleit voor bodyneutrality, niet te verwarren met het populaire bodypositivity. Je aanvaardt je lijf zoals het is en focust meer op hoe het voor je zorgt. Dat is nog bevrijdender en geeft nog meer rust, vinden lingerie-ontwerpster Murielle Scherre, plussize blogster Marianne Nykjaer en styliste en actrice Hilde Destoop. “Heb ik een baaldag, dan word ik echt niet gelukkiger van die ‘hiep hiep hoera bodypositivity’-beelden.” Psychologen Gudrun Hespel en Liesbeth Woertman leggen uit hoe het precies werkt, neutraal zijn over je lijf. “Zie het als spiegeloverstijgend.”
 2. Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
  Mijnenergie

  Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten

  De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips.
 3. De opmars van dikactivisme: “We promoten geen obesitas, maar willen gelijke rechten voor dikke mensen”

  De opmars van dikactivis­me: “We promoten geen obesitas, maar willen gelijke rechten voor dikke mensen”

  Het is Wereld Obesitasdag, een dag die aandacht vraagt voor zwaarlijvigheid. Niet toevallig is vandaag ook de nieuwe actiegroep ‘Dik voor Mekaar’ gelanceerd. De oprichters hebben een duidelijke missie. “Wij dromen van een wereld waarin dikke mensen gelijkwaardig behandeld worden, zonder schaamte en zonder constante druk te voelen om af te vallen of hun lichaam te veranderen.”
 4. “Mijn voeten zien er wansmakelijk uit.” Caroline heeft in de zomer last van eczeem. Dermatoloog geeft oplossingen
  PREMIUM

  “Mijn voeten zien er wansmake­lijk uit.” Caroline heeft in de zomer last van eczeem. Dermato­loog geeft oplossin­gen

  “Ik lig aan het zwembad met voeten vol pleisters en wondjes. Ze zien ook nog eens rood. Dat is niet mooi.” Caroline (53) heeft eczeem op haar voeten. In gesloten schoenen waar ze ook in zweet, kan ze het krabben moeilijk laten. ‘Blaasjeseczeem' komt net iets meer op de handen dan op de voeten voor. Mensen die last hebben van eczeem elders op het lichaam lopen meer kans. Dermatoloog Griet Voet legt uit wat je precies kan doen. “De klachten kunnen plots optreden en er kunnen opstoten zijn.”