Volledig scherm
PREMIUM
© VRT

Elke week 6 minuten keihard sporten om af te vallen, zoals Thomas Vanderveken: gezond of niet? “Er is een keerzijde”, zegt sportfysioloog

Voor het tv-programma ‘Factcheckers’ deed presentator Thomas Vanderveken (39) een bijzonder sportexperiment. Elke week 6 minuten ‘HIIT’ of ‘High Intensity Interval Training’ – lees: heel kort heel intensief sporten – zou genoeg zijn om je conditie aanzienlijk te verbeteren en kilo’s kwijt te spelen. “Ik haatte het, maar het resultaat was indrukwekkend”, zegt Thomas. Maar is die manier van sporten wel zo gezond? Sportfysioloog Johan Roeykens (UZ Antwerpen) nuanceert. “Vetverbranding is net een traag proces.”

12 reacties

 • magda de munck

  2 weken geleden
  Minder eten en meer bewegen, dan moet je al onzin niet doen.
 • Coen Geurts

  2 weken geleden
  De reinste onzin; ieder pondje gaat door het mondje.
 • Robin Anthoon

  2 weken geleden
  Onzin er zijn mensen die niet sporten die kunnen meer of 500 watt fietsen maar geen conditie hebben doe gewoon eens normaal en sport gezond
 • Rachel Janssens

  2 weken geleden
  HIIT trainig doe je best 2 à 3 keer per week in combinatie met krachttraining, ook minstens 3 keer per week. En verder eiwitrijk en koolhydraatarm eten. En voldoende slaap die nodig is voor je spierherstel. Maar voor alle duidelijkheid voor vele obese mensen is dit geen optie omwille van achterliggende gezondsheidsproblemen. En nee, niet elk pondje gaat door het mondje. Velen kampen met een medisch probleem. Dus stop met stigmatiseren. De wereld zou zoveel mooier kunnen zijn.
 • Ralph Camberlin

  2 weken geleden
  Dus eigenlijk 6min die HIIT doen ipv 2x per week te gaan sporten is beter. Ik denk dat ik dan de verkeerde sport doe want ik val niet af hoor. Ik eet altijd wel heel lekker, zou dat ermee te maken hebben (sport = competitie tafeltennis, wel geen hoog niveau, dat zijn 4 wedstrijden van 20/25 minuten. En je moet u steeds bukken om dat ballejte op te rapen.)
 1. Dermatoloog van Beyoncé onthult de juiste volgorde om je huidverzorgingsproducten aan te brengen

  Dermato­loog van Beyoncé onthult de juiste volgorde om je huidverzor­gings­pro­duc­ten aan te brengen

  Je gelaat verzorgen? Daar komt tegenwoordig meer bij kijken dan wassen met water en een crèmepje smeren. Reiniger, toner, dagcrème, serum, olie, zonnecrème: onze badkamerkast is goed gevuld. Maar die dingen zomaar op je gezicht kwakken, doe je beter niet. “Voor het beste resultaat moet je die producten in de juiste volgorde aanbrengen”, dixit dr. Harold Lancer, de dermatoloog van Beyoncé.
 1. Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"
  Play

  Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"

 2. Hilke kocht cryptomunten, maar is nu haar wachtwoord vergeten: "Mijn zuurheid vergroot als de waarde stijgt"
  Play

  Hilke kocht cryptomun­ten, maar is nu haar wachtwoord vergeten: "Mijn zuurheid vergroot als de waarde stijgt"