Getty Images/iStockphoto
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

Elektromagnetische pulsen als middel tegen depressie: “Na afloop van de therapie heeft 4 op de 10 geen symptomen meer”

Elektromagnetische pulsen die dwars door de schedel heen gaan en je hersenen stimuleren? Klinkt griezelig, maar het werkt. rTMS is even efficiënt tegen ­depressie als antidepressiva of psychotherapie. “De magnetische ­stimulatie herstelt een onevenwicht dat in de hersenen ontstaan is.”

2 reacties

 • Yves Walravens

  8 maanden geleden
  @Joris Peters rTMS is heel wat veiliger dan electroshocks. Bij rTMS wordt een magnetische spoel dichtbij het hoofd geplaatst en dit geeft heel korte impulsen gedurende een bepaalde tijd. De bijwerkingen zijn veel milder want shocks hebben meer risico. Bij rTMS wordt meestal ook een scan gemaakt van je hersenen zodat men zo goed mogelijk de ideale positie kan bepalen. Naast rTMS bestaat er ook een andere techniek, namelijk tDCS. Werkt niet met impulsen maar met een constante stroom.
 • Joris Peeters

  8 maanden geleden
  Vraag me af wat het verschil is met de aloude electroshocks die ook heel effectief zijn en onschadelijk, indien onder tijdelijke narcose en met spierontspanner toegediend. Zijn de resultaten vergelijkbaar?
 1. Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Magische girlpower, hoopgeven­de natuurbeel­den of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix.
 2. 
UITGETEST. “Een ding staat vast: het potje Manukahoning krijgt vanaf nu een vaste plaats in mijn badkamerkastje”

  UITGETEST. “Een ding staat vast: het potje Manukaho­ning krijgt vanaf nu een vaste plaats in mijn badkamer­kast­je”

  Manuka is een speciale honingsoort uit Nieuw-Zeeland. De laatste jaren werd het razend populair dankzij zijn helende werking. Heel wat bekendheden zweren erbij, zoals realityster Kourtney Kardashian. Dokter Servaas Bingé legt uit waarom manukahoning zo gezond is en redactrice Marie test het uit als gezichtsmasker. “Het is de eerste keer dat een masker de probleemzone rond mijn kin verbetert.”
 1. Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil
  Play

  Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil

 2. Zijn er ook versoepelingen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"
  Play

  Zijn er ook versoepe­lin­gen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"