Getty Images/iStockphoto
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

Elektromagnetische pulsen als middel tegen depressie: “Na afloop van de therapie heeft 4 op de 10 geen symptomen meer”

Elektromagnetische pulsen die dwars door de schedel heen gaan en je hersenen stimuleren? Klinkt griezelig, maar het werkt. rTMS is even efficiënt tegen ­depressie als antidepressiva of psychotherapie. “De magnetische ­stimulatie herstelt een onevenwicht dat in de hersenen ontstaan is.”

2 reacties

 • Yves Walravens

  2 jaar geleden
  @Joris Peters rTMS is heel wat veiliger dan electroshocks. Bij rTMS wordt een magnetische spoel dichtbij het hoofd geplaatst en dit geeft heel korte impulsen gedurende een bepaalde tijd. De bijwerkingen zijn veel milder want shocks hebben meer risico. Bij rTMS wordt meestal ook een scan gemaakt van je hersenen zodat men zo goed mogelijk de ideale positie kan bepalen. Naast rTMS bestaat er ook een andere techniek, namelijk tDCS. Werkt niet met impulsen maar met een constante stroom.
 • Joris Peeters

  2 jaar geleden
  Vraag me af wat het verschil is met de aloude electroshocks die ook heel effectief zijn en onschadelijk, indien onder tijdelijke narcose en met spierontspanner toegediend. Zijn de resultaten vergelijkbaar?
 1. Alzheimer en toch nog met de auto rijden? “Van zodra mijn vrouw fouten opmerkt, geef ik mijn rijbewijs af”
  PREMIUM

  Alzheimer en toch nog met de auto rijden? “Van zodra mijn vrouw fouten opmerkt, geef ik mijn rijbewijs af”

  Wie aan alzheimer lijdt, ziet zijn leven stap voor stap ingrijpend veranderen. Maar een auto blijft voor veel patiënten net het middel om nog onder de mensen te komen. Zo ook voor Paul Goossens (69): “Autorijden is voor mij heel belangrijk, het houdt mij net alert.” Maar mag je nog wel autorijden met alzheimer? En kan je je rijbewijs nog terugkrijgen als het werd ingetrokken? Wij vroegen het aan verkeersveiligheidsinstituut Vias.