‘Een uurtje shaken op de dansvloer staat gelijk aan een sportsessie in de fitness’ en nog 9 voordelen van dansen
Vanavond start het nieuwe seizoen van Dancing With The Stars, ballet zit in de lift en nieuwe dansvormen schieten als paddenstoelen uit de grond. We kunnen er niet omheen: dansen is hipper dan ooit. Niet verwonderlijk, want het is niet alleen leuk, het levert ook heel wat gezondheidsvoordelen op. Reden genoeg dus om wat vaker je dansschoenen aan te trekken.
Dansen boost je brein
Wetenschappelijk onderzoek toonde eerder al het positieve effect van dansen bij de ziekte van Parkinson aan. Dankzij het dansen slaagden patiënten met parkinson erin om hun spieren weer beter te controleren. “En ook de positieve invloed van dans op het geheugen is onderzocht en duidelijk aangetoond”, zegt sportarts Kris Peeters. “Bij dans moet je verschillende danspassen én combinaties inoefenen. Dat blijkt een goede vorm van geheugentraining te zijn. Met het vergrijzen van de bevolking is actief blijven op fysiek en mentaal vlak bijzonder belangrijk. Dansen kan een goede manier zijn om ouderen in beweging te houden. Dat je dan meteen ook je geheugen traint, is mooi meegenomen.”
Dansen staat gelijk aan sporten
Een uurtje stevig staan shaken op de dansvloer hoeft niet onder te doen voor een sportsessie in de fitness. “Een en ander hangt natuurlijk ook af van het type dans en je dansniveau”, zegt Kris Peeters. “Een uurtje linedansen kan je niet vergelijken met een hiphoples. En recreatief dansen kan je evenmin gelijkstellen aan professioneel dansen. Maar zodra dansen gepaard gaat met veel sprongen en grondwerk, spreken we over explosief sporten. En dat is intensief.”
Al dansend verbruik je dan ook link wat calorieën. “Door één keer per week te dansen zal je weliswaar niet meteen gewicht verliezen. Maar combineer je twee à drie uur stevig dansen per week met een gezond voedingspatroon, dan zal je dat op termijn ook op de weegschaal merken.”
Dansen helpt om je emoties te uiten
Ben je niet zo’n prater? Dan kan dansen een goede manier zijn om je emoties te kanaliseren. “In creatieve therapie zetten we dansen in als middel om onszelf uit te drukken”, zegt Catherine Estas, klinisch psychologe. “Voor de ene werkt praten, de andere tekent of zingt gemakkelijker... En ook dansen kan helpen om je gevoelens vorm te geven. Bij sommige therapievormen wordt er in groep gedanst. Samen dansen en bewegingen doorgeven creëert een bijzondere energie. Maar dansen kan ook een individueel en creatief proces zijn, waarbij je met je bewegingen je verhaal vertelt.”
Dansen werkt verbindend
Of je nu op vrijdagavond met je vrienden op de dansvloer belandt of in je eentje naar de salsaclub trekt: in groep bewegen schept een band. Zelfs zonder woorden. De psychologe: “Dat verbindende effect zie je in alle culturen en is iets heel puurs. We hebben als mens allemaal de behoefte om ergens bij te horen en gezien te worden. Toch heeft onze ‘hoofdgerichte’ maatschappij daar vaak nog weinig aandacht voor. We leven niet in, maar naast ons lichaam. Presteren, daar wordt vandaag vooral op ingezet. Ook heel wat sporten zijn trouwens enorm prestatiegericht en drijven ons nog verder weg van onze kern. Dansen kan je weer terugbrengen naar waar het echt om gaat: communiceren en verbinden met jezelf en anderen.”
Dansen verbetert je gezondheid
Dansen zet elk spiertje in je lichaam in beweging. “En dat mag je best letterlijk nemen”, zegt Freke Peeters, kinesitherapeute. “Van je nek-, hand- en armspieren tot je kleinste teenspieren: allemaal moeten ze tijdens het dansen onder de juiste spanning functioneren. De doorbloeding in je lichaam stijgt, je bloedsuikerwaarden verbeteren ... Op lange termijn neemt je botkwaliteit toe, waardoor het risico op breuken afneemt. Regelmatig dansen levert dus tal van gezondheidsvoordelen op.”
Dansen versterkt je core
Meer dan ooit benadrukken sportspecialisten het belang van een goede core stability of rompstabiliteit. “Stevige buik-, rug- en bilspieren zijn belangrijk om blessures te vermijden, maar ook voor een goede lichaamshouding en om rugklachten te voorkomen”, benadrukt de kinesitherapeute. “Door te dansen zet je die rompspieren aan het werk. Of je nu aan ballet doet of tango danst: een goede controle van je core is bij alle dansvormen belangrijk, net als soepele en sterke beenspieren.”
Dansen bevordert je zelfvertrouwen
De eerste danspas is vaak de moeilijkste. Het vraagt namelijk behoorlijk wat moed om je – letterlijk – te laten zien. “Ook daarbij speelt onze prestatiegerichte maatschappij een rol”, zegt Catherine Estas. “Prestatiedrang gaat volledig voorbij aan de essentie van dans, namelijk met je lichaam iets vertellen, vanuit een innerlijke kracht. Mogen spelen en het leven voelen.” Een veilige omgeving maakt het gemakkelijker om uit je comfortzone te stappen. Kies voor een dansschool die je een goed gevoel geeft, of waag je met vrienden op de dansvloer. Hoe vaker je het doet, hoe minder je onzekerheid je parten zal spelen.
Dansen verlaagt het risico op vallen
Naarmate je ouder wordt, verdient valpreventie steeds meer aandacht. Want je botkwaliteit gaat er onvermijdelijk op achteruit, waardoor het risico op breuken toeneemt. Ook dan kan dansen een belangrijke meerwaarde bieden. Kris Peeters: “Al dansend werk je namelijk aan je evenwichtsgevoel, coördinatievermogen en lichaamscontrole: drie belangrijke pijlers in valpreventie.” Dansen maakt je lichaam soepeler, waardoor je ook in het dagelijkse leven meer controle hebt over je bewegingen en je minder snel zal vallen.
Dansen vermindert stress
Last van stress? Probeer dan eens om de spanningen uit je lijf te dansen. De psychologe: “Door te bewegen maken je hersenen endorfines aan, die voor een geluksgevoel zorgen en stressgevoelens doen verdwijnen. Ook muziek speelt trouwens een belangrijke rol bij hoe je je voelt. Op een offday neig je misschien meer naar weemoedige muziek, terwijl een vrolijke melodie je energiepeil weer naar omhoog brengt. Hou daar rekening mee.”
Dansen is voor iedereen
Je hoeft heus geen groot sportief talent te zijn om te beginnen dansen. “Iedereen kan dansen”, zegt de sportarts. “Tussen de verschillende dansstijlen en niveaus vind je vast een vorm die bij jouw conditie, ambitie en leeftijd past. Opendeurdagen van dansscholen zijn een ideale gelegenheid om op een laagdrempelige manier kennis te maken met de verschillende soorten dansstijlen.” Probeer het eens.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Heb jij een jodiumtekort en wat zijn daar de gevolgen van? “Vaak duurt het vele jaren voor een tekort zichtbaar wordt”
Jodium – we kennen de term allemaal. In tijden van nucleaire dreiging heb je misschien zelfs al iodiumtabletjes in huis gehaald. Maar wat is deze stof juist en wat doet ze met ons lichaam? En kan een tekort of een overdosis ook gevaarlijk zijn? Endocrinoloog en hoogleraar Guy T’Sjoen (UZGent/Ugent) geeft advies. “Als volwassene zorg je er maar beter voor dat je gemiddeld 150 microgram per dag binnenkrijgt”, -
PREMIUM
Selena Gomez verdikte door medicatie voor lupus, maar wat houdt die ziekte in? “Lupus heb je voor het leven, maar veelbelovende medicatie is op komst”
Bekende patiënten als Selena Gomez, Lady Gaga en Seal gaven lupus al meer bekendheid, maar de chronische auto-immuunziekte neemt vele gedaanten aan. En 1 op de 2.000 mensen blijkt te lijden aan de ziekte. Reumatologe Ellen De Langhe (UZ Leuven) legt uit welke aandoening er schuilt achter deze ronkende naam en hoe je kan ze oplopen? “Meestal verloopt de ziekte niet zo dramatisch, maar in zeldzame gevallen kunnen je vitale organen wel aangetast worden.” -
PREMIUM
Muzikant Lewis Capaldi gaat Gilles de la Tourette te lijf met polsbandje: helpt dat? En wat houdt de ziekte precies in?
Ongecontroleerde tics door het syndroom van Gilles de la Tourette hinderen muzikant Lewis Capaldi bij het gitaar spelen en daarom draagt hij op het podium een speciaal polsbandje. Hoe lastig is de aandoening en hoe krijg je ze? En vooral, hoe kom je ervan af? We vroegen neuroloog Wim Vandenberghe (UZ Leuven) wat de aandoening inhoudt, en tonen met een filmpje hoe de polsband werkt. “De stereotiepe, onvrijwillige bewegingen of geluiden bij Tourette kunnen allerlei vormen aannemen.” -
-
Mijnenergie
Een draagbare thuisbatterij voor 1.650 euro: dit zijn de plus- en minpunten van zo'n systeem
Thuisbatterijen winnen sterk aan populariteit. Maar voor wie in een appartement woont, ligt de plaatsing ervan minder voor de hand. MyGrid meent daar met een draagbare thuisbatterij een antwoord op te bieden. Het stelt op Batibouw zijn mobiele batterij voor die je gewoon in het stopcontact oplaadt. Mijnenergie.be licht deze nieuwigheid toe. -
Mijntelco
Het invoeren van een wachtwoord maakt je netwerk kwetsbaarder: waarom de klassieke kabel nog steeds de moeite waard is
Elke woning heeft tegenwoordig een eigen draadloos wifinetwerk, waarmee de meeste apparaten verbonden zijn. Logisch ook, want het scheelt heel wat gedoe met kabels, waardoor je met je apparaat kan gaan en staan waar je wil. Maar dat hoeft niet noodzakelijk met élk apparaat mogelijk te zijn. Bovendien biedt een verbinding via de klassieke ethernetkabel ook enkele voordelen. Mijntelco.be overloopt ze. -
Spaargids.be
Waarom zijn termijnrekeningen met korte looptijd nu zo populair? Dit moet je weten om je spaargeld maximaal te laten renderen
Het zijn rare tijden voor wie zijn geld voor enkele jaren wil wegzetten. Op een termijnrekening van één jaar valt tegenwoordig een hogere intrest te krijgen dan op een rekening van tien jaar. Hoe komt dat? En wat moet je dan doen met je spaarcenten? Spaargids.be maakt je wegwijs. -
PREMIUM
“Vanaf je 50ste heeft iedereen mijten in zijn haar”: biologe legt uit wat mijten precies zijn, en wat je kunt doen als je er last van hebt
Dagelijks worden we omringd door duizenden krioelende beestjes. Onder hen ook mijten. Biologe Anne-Catherine Mailleux vertelt waar we die vooral tegenkomen en hoe schadelijk ze écht zijn. “Over het algemeen leggen mijten vijftig tot honderd eieren, iedere twee à drie maanden. Maar ze hebben ook een functie: zo zijn de huisstofmijten voor de meeste mensen vooral handige schoonmakers van de huidschilfers in ons bed.”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer