Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Een eenvoudig maar o zo belangrijk voornemen voor 2021: beter leren ademen. “Je hebt minder stress en blijft langer jong”

Niets lijkt zo vanzelfsprekend als ademen. Je doet het gewoon, zonder erbij na te denken. Gelukkig maar, want we hebben al zoveel aan ons hoofd. Maar wist je dat je ademhaling je kan helpen om met die kopzorgen om te gaan? En je zelfs jeugdig houdt? We hebben er allemaal baat bij om beter te leren ademen, zegt experte Noëlla Appermans. Zij leert ouders en kinderen herademen met de Buteyko-methode. “Onder druk gaan we te hoog, te kort en te snel ademhalen.”

4 reacties

 • Léon-Bernard Giot

  2 weken geleden
  Trager spreken zou al een goed begin zijn , en veel beter articuleren : hiertoe is reeds een tragere en diepere ademhaling noodzakelijk ! En vooral zingen met een diepe en lage buik- en flankademhaling. Minstens één keer per week in een koor zingen ! Ook onderwaterzwemmen is een goede oefening !
 • Véronique Van Imschoot

  2 weken geleden
  Als astma-patiënt ben ik in contact gekomen met Buteyko. Het heeft echt mijn leven veranderd. Ik was zo geïntrigeerd dat ik intussen ook Buteyko-therapeute ben geworden. Ik zie het positieve effect bij zoveel mensen. Fijn dat hier aandacht aan besteed wordt. Dank je, Noëlla!
 • Paul Verbeeck

  2 weken geleden
  Ik heb anders moeten leren ademhalen in aanloop naar een open hart operatie, het verandert inderdaad je levenskwaliteit. Je moet deze oefeningen wel blijven herhalen voor je eigen , zodat je dit blijft doen op de juiste wijze.
 • Danny Buyse

  2 weken geleden
  Ik denk dat ik soms te weinig adem. Heb het eens opgeteld en ik kwam op 7 tot 8 keer per minuut dat ik ademhaal en ik adem nooit diep behalve tijdens sporten. Mijn hartslag schommelt tussen 46 en 56. Ik moest eens diep ademhalen na een operatie in het hospitaal tijdens een controle met een saturatiemeter omdat mijn zuurstof in het bloed te laag was. Na 1 keer diep ademhalen was het al in orde.
 1. Moeite met goede voornemens volhouden? Probeer dit trucje dat Oprah Winfrey, Will Smith en Jim Carrey ook gebruiken

  Moeite met goede voornemens volhouden? Probeer dit trucje dat Oprah Winfrey, Will Smith en Jim Carrey ook gebruiken

  Goede voornemens maken we allemaal, maar hoe vaak houden we er ons ook aan? Laurentine Van Landeghem, oprichtster van Clouds of Fashion, gelooft net als Oprah Winfrey, Jim Carrey of Will Smith in de kracht van ‘affirmaties’ en ‘visualisaties’ om je doelen te bereiken. Termen die zweverig klinken, maar wetenschappelijk aangetoond doeltreffend zijn. “Het zijn twee tools die je kunnen helpen je droomleven te creëren", zegt Laurentine.
 1. Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"
  Play

  Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"

 2. Hilke kocht cryptomunten, maar is nu haar wachtwoord vergeten: "Mijn zuurheid vergroot als de waarde stijgt"
  Play

  Hilke kocht cryptomun­ten, maar is nu haar wachtwoord vergeten: "Mijn zuurheid vergroot als de waarde stijgt"