Doet mondwater meer kwaad dan goed?
Mondspoelmiddelen worden aangeprezen als noodzakelijk om echt alle bacteriën uit je mond weg te spoelen. Je zou er gaatjes en tandplak mee voorkomen en je krijgt er nog een frisse adem bovenop. Toch is er steeds meer tegenstand. Er wordt zelfs gezegd dat je er mondkanker van kunt krijgen. Hoe zit het nu?
Lance Vernon, professor tandheelkunde aan de Case Western Reserve University School of Dental Medicine, vertelt dat je mond spoelen met mondwater van ondergeschikt belang is in vergelijking met je tanden poetsen, flossen en regelmatig naar de tandarts gaan. Hij stelt zelfs dat je tanden voor amper 5 seconden poetsen al effectiever is dan je mond spoelen. Maar het probleem ligt volgens hem vooral bij mensen die te lui zijn om hun tanden te poetsen en denken dat even spoelen een waardig alternatief is. En dat is het dus niet, benadrukt hij.
Mondhygiënist en onderzoeker Dagmar Else Slot (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) ziet echter wel voordelen in het spoelen met mondwater naast het primaire poetsen en reinigen tussen de tanden en kiezen. Uit talloze studies blijkt dat mensen die poetsen én spoelen met ingrediënten als chloorhexidine, essentiële oliën en cetylpyridinium in vergelijking met alleen poetsen minder last hebben van tandplakgroei en ontstoken tandvlees, stelde zij in een interview met de Volkskrant in januari 2017.
Mondkanker
En wat dan met die geruchten over mondkanker die veroorzaakt zou worden door de alcohol in mondwater? Italiaanse onderzoekers vonden er geen bewijs voor toen ze in 2012 diverse studies naar de relatie tussen mondwater en mondkanker naast elkaar legden. Een Europese studie onder bijna 4.000 mensen vond later wel een verhoogd risico op mondkanker bij minstens drie keer per dag spoelen. Maar dat is érg veel, stelt Slot in datzelfde interview. "Bijsluiters raden maximaal een à twee keer per dag aan. Wat wel blijkt uit de literatuur: wie vaker spoelt, doet dat wellicht omdat hij erg uit zijn mond ruikt. Daar kan een gezondheidsprobleem als mondkanker aan ten grondslag liggen."
Misschien is het dus omgekeerd: dat mensen die veel mondwater gebruikten zonder het te weten al kankersymptomen hadden. Of dat ze de geur probeerden te verbergen van risicogedrag als roken of alcohol drinken. Slot merkte destijds ook op: "De onderzoekers vroegen ook niet specifiek of de gebruikte spoelmiddelen alcohol bevatten."
Conclusie
Wil je een gezonde mond, zorg er dan voor dat er op de juiste wijze wordt gepoetst en tussen de tanden wordt gereinigd. Een tandpasta of spoelmiddel met specifieke ingrediënten zou kunnen bijdragen. Als laatste: bezoek een mondzorgprofessional zoals een tandarts of mondhygiënist voor een op maat en individueel advies.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vtwonen
Ongestoord zonnen op je balkon: met deze tips krijgen gluurders geen kans
Woon je in een appartement of woning zonder tuin, maar mét balkon? Dan ben je daar de komende periode vast veel te vinden. Het enige nadeel zijn de mogelijke buren die het zonnen er net wat minder comfortabel kunnen maken. Vtwonen.be geeft enkele handige tips om mét stijl meer privacy op je (dak)terras te creëren. -
Showbizz3
OnlyFans-ster Jamecia verklapt hoeveel extra ze verdient na de Streamz-docu, en dat is niet weinig
Hoe gaat het met de OnlyFans-modellen uit de documentaire ‘OnlyFans: De Naakte Vlaamse Waarheid’, een half jaar nadat de reeks op Streamz verscheen? Dat wou Showbits wel eens weten en dus spraken we opnieuw af met Jamecia. Haar getuigenis heeft haar carrière zeker een boost gegeven. Ze verdiende al goed haar boterham met seksueel getinte video’s, maar sindsdien heeft ze nog meer volgers. Volgers die haar uiteraard betalen om haar video’s te kunnen bekijken. Hoeveel haar dat extra oplevert per maand, verklapt ze aan Senne in een nieuwe Showbits. Bekijk hier de succesvolle Streamz-docu Onlyfans. -
Klopt dat?
Klopt het dat rugpijn erfelijk is?
De rug is één van de sterkste structuren van ons lichaam. Maar laat jouw wervelkolom met zijn wervels, ruggenmerg, zenuwen en gewrichtsbanden het ergens afweten, dan is de kans op rugpijn groot. Wat zijn de oorzaken van rugproblemen? Ligt dit puur aan je levensstijl of kan je rugklachten ook erven? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters werpt een blik op onze rug. -
-
PREMIUM89
6 op 10 Vlamingen zijn te zwaar, en mannen iets meer dan vrouwen: “5 à 10 procent gewichtsverlies verbetert je gezondheid meestal al enorm”
-
PREMIUM
3 op 4 astmapatiënten gebruiken hun puffer verkeerd: “Je moet echt wel oefenen op de juiste techniek”
-
Vtwonen
Vieze geur in huis: 6 oorzaken en oplossingen
Je herkent het vast wel, je komt je huis binnen en er hangt een nare lucht. Vaak is het lastig om te achterhalen waar die geur vandaan komt. Uit de keuken, woonkamer of badkamer? Vtwonen spoort de boosdoeners voor je op, en voorziet natuurlijk een rist handige tips om deze vervelende geuren weer te laten verdwijnen. -
PREMIUM
“Piekeren zorgt voor stress die je op den duur volledig uitput”: psycholoog legt uit hoe je het onder controle krijgt
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerNico Herbots