Dit is het geheim om je jonger te voelen
Uit onderzoek blijkt dat wie zich jonger voelt misschien wel langer leeft. Nu werd er ook research gedaan naar hoe je die jonge instelling juist kan bekomen.
Op dagen dat je je bovengemiddeld in controle voelt, voel je je meestal jonger. Tenminste, dat is wat Jennifer Bellingtier, postdoctoraat psychologieonderzoeker aan Friedrich Schiller-universiteit in Duitsland wist te vertellen op de jaarlijkse Psychologica Association conventie.
De studie van Bellingtier omvatte het onderzoeken van 116 volwassenen in de leeftijdscategorie tussen 60 en 90, en 106 volwassenen met een leeftijd tussen 18 en 36, en dat gedurende negen dagen. Elke 24u werd aan de deelnemers gevraagd hoe oud ze zich die dag gevoeld hadden en op welke manier ze controle hadden over hun acties van die dag.
Uit eerder onderzoek bleek al dat het mogelijk is om fluctuaties in ‘subjectieve leeftijd’ te ervaren. Hoe oud je bent is dus niet noodzakelijk hetzelfde als hoe oud je je voelt. Uit Bellingtiers studie kwam ook die conclusie: beide groepen ervoeren elke dag veranderingen in hun subjectieve leeftijd. In de oudere groep was het zo dat men zich jonger voelde op dagen waarop het leek dat men meer controle had over zijn leven. In de jongere groep werden fluctuaties in subjectieve leeftijd eerder gelinkt aan zaken als gezondheid en stress.
“De kracht van het zich in controle voelen kan tweeledig zijn”, aldus Bellingtier. “Een gevoel van keuzevrijheid kan de geestelijke gezondheid stimuleren en de subjectieve leeftijd verlagen, waardoor mensen op hun beurt gemotiveerd worden om gezonde keuzes te maken. Wanneer je je meer in controle voelt, voel je je jonger en heb je het gevoel dat je meer dingen kunt bereiken. Het voelt alsof je acties ertoe doen.”
Kritisch nadenken
Zowel interne veranderingen als veranderingen in je leefomgeving kunnen het gevoel van controle dat een oudere persoon heeft vergroten, weet Bellingtier. Een bejaardentehuis zou zo bijvoorbeeld zijn bewoners in staat kunnen stellen om hun maaltijden en het uur waarop er gegeten wordt te controleren. Op een meer persoonlijk niveau kan zelfs iets eenvoudigs, zoals kritisch nadenken over alle dagelijkse activiteiten, helpen om je beter in controle te voelen.
Je jonger voelen dan je werkelijke leeftijd werd ook in verband gebracht met een lager risico op dementie en een betere mentale gezondheid. Bovendien suggereren studies dat subjectieve leeftijd net zo belangrijk is als chronologische leeftijd.
Daarnaast is een gevoel van in controle zijn misschien niet de enige manier om je jonger te voelen. Uit ander onderzoek dat op de APA-conferentie werd gepresenteerd, bleek dat lichamelijke activiteit - met name lopen - geassocieerd was met een lagere subjectieve leeftijd bij volwassenen tussen 35 en 69 jaar. Sociale interactie kan ook oudere volwassenen helpen zich jonger te voelen, heeft onderzoek aangetoond.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Panne vermijden op autovakantie? Dit kijk je best op voorhand na
7 op 10 Belgen gaan met de auto op vakantie. Een heerlijk vooruitzicht! Maar als je panne wilt vermijden, zorg je er best voor dat je wagen in tiptop conditie is. Independer.be legt uit hoe je je auto klaarstoomt voor een lange autorit. -
Na incident op WK Zwemmen: wat doe je als iemand verdrinkt?
Op het WK in Boedapest raakte de Amerikaanse synchroonzwemster Anita Alvarez (25) bewusteloos na een oefening. Gelukkig kon haar coach, een olympisch medaillewinnares, haar op tijd redden. Maar wat doe je nu eigenlijk het best als iemand verdrinkt? Het Rode Kruis Vlaanderen legt het uit in vier stappen. “Leg een drenkeling die bewusteloos is, maar normaal ademt, in een stabiele zijligging.” -
Spaargids.be
Verschillende mutualiteiten betalen kinderopvang terug: voor deze vier verrassende zaken kan je geld terugtrekken
Dankzij onze sociale zekerheid krijg je heel wat medische kosten terugbetaald. Maar de ziekenfondsen doen in heel wat gevallen een extra duit in het zakje. Die extra terugbetalingen kunnen naargelang het ziekenfonds echter sterk uiteenlopen. Spaargids.be bezorgt een overzicht. -
-
PREMIUM
Meer vrouwen sterven aan hartziektes dan mannen. Cardioloog: “Let op voor rugpijn, veel zweten of hartkloppingen”
-
PREMIUM
Een lichter borstimplantaat, een interne bh en veel eigen vet: dit is de plastische chirurgie van de toekomst
Mooiere borsten, een Braziliaans achterwerk of slankere taille: daarvoor staan almaar meer nieuwe technieken en materialen ter beschikking. Om die te ontdekken verzamelden plastisch chirurgen van over de hele wereld in Brussel op een conferentie* over esthetische chirurgie van borst- en lichaamcontouren. We waren erbij, keken ernaar én vroegen gastheer prof. Moustapha Hamdi, specialist reconstructieve en esthetische borstchirurgie van het UZ Brussel, het hemd van het lijf over alle nieuwigheden. -
PREMIUM
“Ik negeerde elk signaal van mijn lijf.” Laura (27) vertelt hoe anorexia haar langzaamaan te pakken kreeg
“De doodsteek kwam er toen ik startte met intermittent fasting. Het was de ene aanval op mijn lijf na de andere.” Laura Vermeire (27) begint vier jaar geleden intensief te sporten en extreem gezond te eten. Ze ontwikkelt anorexia nervosa, een ziekte die al het plezier uit haar leven zuigt. Vandaag, op Wereld Eetstoornis Actiedag, vertelt ze hoe het langzaamaan fout ging. Klinisch psycholoog An Vandeputte legt uit hoe anorexia nervosa niet altijd ontstaat vanuit een verlangen om slank te zijn. -
PREMIUM
1 op 7 gebruikt soms slaapmiddelen, maar is dat wel veilig? “Welk middel voor jou geschikt is, hangt af van de omstandigheden”
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerRosa Vrijsen