Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock

Dit doet jarenlange blootstelling aan de zon met onze huid

Hoe onschuldig het ook mag lijken, wie regelmatig in de zon vertoeft zal het effect daarvan hoe dan ook vroeg of laat zien aan de huid. Dat bewijst ook deze portretfoto van een 69-jarige vrachtwagenchauffeur wiens gezicht ruim 28 jaar gedeeltelijk werd blootgesteld aan de zon. Het verschil tussen zijn twee gezichtshelften en de schade die werd aangericht, zet aan tot denken.

5 reacties

  • Caroline Bex

    5 jaar geleden
    Ik heb altijd goed gesmeerd, nooit onder de zonnebank gelegen en de zon gemeden. Ik ben nu 34 jaar en geen rimpel te zien. Mensen schatten met altijd eind twintig. Just saying...
  • vicky vanderweyen

    5 jaar geleden
    Ga nooit liggen braden in de zon,wandel liever en dan nog met een goede beschermingfactor.
  • Patrick Tielemans

    5 jaar geleden
    Hier in België heb je niet veel risico, we zien ze soms weken niet, lol.
  • chantal prez

    5 jaar geleden
    Ben geen zonnebader.Ik word geleidelijk aan bruin zonder te zonnebaden in de zomer.Heb geen rimpels al ben ik mid-sixties. Vraag me wel af of al dat smeren van al die producten,waar chemische brol in zit,wel gezond is! Zelf nooit gesmeerd. Ken mensen die gesmeerd hebben tot het absurde en nu met veel en diepe rimpels zitten.Volgens mij hangt het er vanaf welk huidtype je hebt?
  • ronny cuypers

    5 jaar geleden
    En is er dan ook een medisch probleem? Of gaat het enkel om het uiterlijk? Want dan kies ik voor het heerlijke gevoel van zon op mijn velleke. Die rimpels op latere leeftijd neem ik er dan wel bij.
  1. Kan je diabetes type 2 ‘wegeten’? Bert (59) vertelt hoe het hem lukte: “10 kilo afgevallen, lagere cholesterol én geen diabetes meer”
    PREMIUM

    Kan je diabetes type 2 ‘wegeten’? Bert (59) vertelt hoe het hem lukte: “10 kilo afgevallen, lagere choleste­rol én geen diabetes meer”

    1.14 miljoen Belgen hebben diabetes type 2, en nog eens 400.000 landgenoten hebben er last van zonder dat ze het al weten. De 59-jarige Bert Maes was één van de onwetenden: hij getuigt hoe hij door kleine aanpassingen van zijn voeding vandaag geen diabetes meer heeft, tien kilo minder weegt en zijn cholesterol kon verlagen. Voedingswetenschapper Christophe Matthys legt de relatie tussen voeding en diabetes uit en deelt simpele tips om het net zoals Bert goed aan te pakken.
  1. “10 à 20 procent van de mensen heeft last van haarschilfers, en winterkou kan het erger maken”: deze shampoos werken het best (of niet) tegen roos
    PREMIUM

    “10 à 20 procent van de mensen heeft last van haarschil­fers, en winterkou kan het erger maken”: deze shampoos werken het best (of niet) tegen roos

    Last van een jeukende hoofdhuid met witte schilfertjes in je haar? Het is niet aangenaam, maar wel makkelijk te behandelen. “Je kan het onder controle houden met speciale antiroosshampoos”, zegt dermatoloog Griet Voet. Maar het is vaak moeilijk kiezen uit het ruime scala aan producten. Welke merken zijn nu beste om roos te bestrijden?
  2. “Als je afweersysteem verzwakt is ben je gevoeliger voor wratten”: dermatoloog legt uit waar de bultjes vandaan komen en hoe je ze bestrijdt
    PREMIUM

    “Als je afweersys­teem verzwakt is ben je gevoeliger voor wratten”: dermato­loog legt uit waar de bultjes vandaan komen en hoe je ze bestrijdt

    We hebben haast allemaal al eens last gehad van wratten. Vlamingen googelen de term maar liefst 6.500 keer per maand. Waar komen deze ongenodigde gasten vandaan? En hoe ga je ze te lijf? Samen met dermatoloog Reinhart Speeckaert (UZ Gent) nemen we deze vervelende kwaal onder de loep. “Heb je een wrat aangeraakt, was dan goed je handen.”