Dit doet de hele dag zitten met je achterste
We weten het ondertussen: zitten is het nieuwe roken. We doen er ons lichaam geen plezier mee wanneer we de hele dag op een bureaustoel vertoeven. Maar hoe 'zit' het eigenlijk met dat zitvlak zelf?
Delen per e-mail
Tijdens je toilet- of drinkpauze merk je het waarschijnlijk wel: je achterste voelt een beetje stijf aan. Of misschien merkte je tijdens een sluikse blik in de spiegel wel op dat die billen wat minder strak zijn. Helaas is dat niet enkel de verbeelding, want waar je vingers de nodige (type-)oefeningen krijgen tijdens het werk, zit je derrière - letterlijk - de hele dag stil.
Glutenstaking
Nee, het heeft niets te maken met het feit dat je billen platgedrukt worden. Wél dat je zitvlak gewoon niet aan het werk gezet wordt. Als je een hele dag neerzit, gaan je gluten (de spieren in je billen) spontaan in staking. De spieren vergeten als het ware wat ze precies moeten doen, en zullen de impact van stappen en lopen minder goed opvangen, waardoor je knieën, heupen en onderrug zwaarder belast zullen worden.
De vorm verandert
Maar dat is nog niet alles. Als je jarenlang een zittende job uitoefent, kan zelfs de vorm van je bips veranderen. En dat is meestal niet in de positieve zin. Denk: minder spierdefinitie en minder stevig. Bovendien blokkeer je door te zitten gedeeltelijk de bloedtoevoer naar je billen, waardoor je cellulite kan ontwikkelen.
Wat kan je doen?
Uiteraard kan je ook zelf iets ondernemen om dit proces tegen te gaan. Ten eerste is het belangrijk dat je een goede zithouding hebt, om je rug zoveel mogelijk te ontlasten. Daarnaast is regelmatig sporten een goede manier om de gedane schade om te keren. Zeker beenoefeningen waarbij de gluten worden aangesproken, zoals een brug, maar ook lunges en squats zijn ideaal om je achterste weer wakker te schudden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Interview
'Zitten is het nieuwe roken', maar hoe kicken we dan af?
10.000 stappen per dag, 3 keer per week sporten, of elke dag een halfuurtje bewegen? We weten niet hoe het bij jullie zit, maar wij zien stilaan door de bomen het bos niet meer. Fitness-specialist Yves Devos to the rescue, auteur van 'Fitness als medicijn'. Hij legt ons kraakhelder uit hoeveel en welke beweging we nu echt nodig hebben om gezond te blijven, en waarom "zitten het nieuwe roken" is. -
De geheimen van een gezonde levensstijl? Deze 10 gewoontes hanteren mensen die in topvorm zijn
Of het nu een collega, buur of familielid is: we kennen allemaal wel zo iemand die altijd (maar dan ook altijd) in topvorm is. Ze zijn consistent met hun work-outs (ja, zelfs op vakantie) en overeten staat niet in hun woordenboek (tenzij het gaat om wortels met hummus). En ze blaken voortdurend van energie, of het nu vrijdagmiddag is of maandagochtend. Wat is hun geheim om gemotiveerd te blijven? Zijn ze gewoon zo geboren, nemen ze een magisch pilletje? Helemaal niet. Ze delen allen een reeks simpele gewoontes die je leven kunnen transformeren. -
Tuinafsluiting: wat mag en wat niet?
-
-
Met dit trucje eet je nooit meer te veel
Allemaal goed en wel, die hele gezondheidshype, maar ook een gezonde maaltijd kan lekker zijn, en dan eet je al snel wat te veel. En veel calorieën zorgen voor een hoger cijfer op de weegschaal, hoe gezond ze ook zijn. Gelukkig is er een trucje om op een makkelijke manier (én zonder honger te lijden) minder te eten. -
Wat moet ik doen met 100.000 euro aan spaargeld?
-
Doe eens een mini workout tijdens het tandenpoetsen
Heel leuk die strakke billen en bikinibuik, maar kan het ook met wat minder moeite? Natuurlijk wel. Van mini workouts is bewezen dat ze werken, dus zet die spieren gewoon aan het werk tijdens het televisiekijken of tandenpoetsen. Gelukkig kunnen wij vrouwen multitasken als de beste. -
Waarom jij last hebt van een coronacoupe en je buurvrouw niet
Halleluja, onze gebeden zijn verhoord. Vanaf vrijdag mogen de kappers zich eindelijk weer met schaar en verfborstel een weg door menig coronacoupe banen. Het deelde ons land meteen op in twee groepen: zij die sito presto een felbegeerd plekje in de kappersstoel reserveerden, en zij ... die er helemaal niet zo mee bezig zijn. Hoe komt het toch dat sommigen onder ons immuun blijken te zijn voor de coronacoupe?