De nieuwe beauty-vijand heet ‘tech neck’: hoe thuiswerken voor vroegtijdige rimpels kan zorgen
De laatste maanden ging het aantal mensen die de weg vonden naar de kinesist wegens nek- en kaakklachten exponentieel de hoogte in. De schuldige? Stress, net als een verkeerde houding aan ons in elkaar geknutseld thuisbureau. Maar wist je dat het ook kan zorgen voor vroegtijdige veroudering van die ooit zo ranke hals?
Delen per e-mail
Het fenomeen wordt ook weleens ‘tech neck' genoemd. Een aandoening die vooral de millennials en jongere generaties zal treffen, want veel heeft te maken met onze mobiele telefoons. Doordat we de hele dag naar dat schermpje turen, lopen we immers veel meer voorovergebogen dan vroeger. Al lijkt het erop dat corona een haar Covid-steentje bijdraagt.
Thuiswerk ergonomie
De toename van het thuiswerk leidt tot aanzienlijk meer nek-, rug- en schouderklachten, zo maakte IDEWE een paar maanden geleden bekend. Eén van de oorzaken volgens de dienst voor preventie en bescherming op het werk? Een slecht ingestelde bureaustoel of werktafel. Want ergonomie op de thuiswerkplek laat behoorlijk te wensen over. Waar we op kantoor vaak dubbele computerschermen, een aangepaste bureaustoel en opgehoogde werktafel tot onze beschikking hebben, is dat thuis wel even anders. Daardoor zitten we veel meer onderuitgezakt, gebogen en dwingen we ons lichaam in een houding die eigenlijk helemaal niet zo gezond is.
De tech neck
Hoe leidt dat nu tot die gevreesde tech neck? Simpel, als je gedurende een hele lange periode iets telkens op dezelfde plaats plooit, haal je je onvermijdelijk rimpels op de hals. Denk maar aan je favoriete paar schoenen, dat na intensief gebruik steevast rimpeltjes krijgt aan de tenen. Daar komt nog bij dat de huid van onze hals erg teer is, legt dermatologe Ingrid van Riet uit. “De huid is fijner van structuur en heeft minder eigen bescherming omdat er weinig tot geen talgklieren voorkomen.” Bovendien verliezen de hals en decolleté aan kracht en flexibiliteit naarmate we ouder worden, terwijl de nekspieren eronder verzwakken.
Bewegen als remedie
Wat kan je eraan doen? Je thuiswerkbureau juist instellen, natuurlijk. Of af en toe je yogamatje bovenhalen. Met de juiste oefeningen stretch je die overspannen spieren, én je leert je lichaam een correcte houding aan. De cobra en superman zijn twee eenvoudige oefeningen die al een wereld van verschil kunnen maken.
Wil je vooral die gevreesde rimpels voorkomen? Dan is voldoende smeren de boodschap. “Bij een droge huid duiken er makkelijker fijne lijntjes op, dus hou de huid soepel met voedende producten. En gebruik af en toe een exfoliant: zo verwijder je dode huidcellen.”
1. Dermalogica, Neck Fit Contour Serum, € 89 bij Dermalogica
2. Clarins, Extra-Firming Cou & Décolleté, 61,50 euro bij Planet Parfum
3. Skinceuticals, Tripeptide- R Neck Repair Flacon, 119 euro bij erkende apotheken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Slimme verlichting en beveiligingscamera’s: met deze ingrepen geef je inbrekers geen kans
In 2019 noteerde de politie 47.021 meldingen van woninginbraak in ons land. De coronacrisis strooit echter ook inbrekers roet in het eten, want dit cijfer is met dank aan de avondklok en het sterk toegenomen thuiswerk sinds de eerste lockdown gedaald. Toch blijf je ook nu beter op je hoede. Met de volgende tips hou je je huis inbraakvrij. -
6 op de 10 Belgen vinden dat we te veel plastic gebruiken, maar leggen de verantwoordelijkheid bij fabrikanten
De plasticproblematiek lijkt sinds de coronacrisis op de achtergrond verzeild, terwijl het net als corona een wereldwijde pandemie is die dringend aangepakt moet worden. Een kwart van de Belgen denkt meer plastic verbruikt te hebben sinds de lockdowns en dat kan zeker kloppen. Denk maar aan de forse stijging van leveringen aan huis alleen al. Daarnaast nam het gebruik van plastic ook explosief toe in de zorgsector (onder andere door maskers, reageerbuisjes en handschoenen). Volgens onderzoek willen de Belgen hun verbruik wel bijsturen, maar verwachten ze meer inspanningen van producenten, fabrikanten en de overheid. -
PREMIUM
Robbie Williams was bijna dood door te veel vis: hoe gevaarlijk is het écht? Onze wetenschapsexpert legt uit
-
-
Heeft je leeftijd invloed op de kostprijs van je autoverzekering?
Uit cijfers van het Kenniscentrum verkeersveiligheid (2012) blijkt dat meer dan een derde van alle letselongevallen wordt veroorzaakt door 18- tot 31-jarige bestuurders. Ligt dit aan roekeloos rijgedrag of het ontbreken van ervaring? Ervaring speelt in elk geval een grote rol. Welke impact heeft je leeftijd dan op de premie van je autoverzekering? Independer.be legt het je uit. -
PREMIUM
Tournée Minérale: je hebt meer baat bij een alcoholvrije maand dan je denkt. “Alcohol is nu onze teddybeer. Maar het is ook een wolf in schaapskleren”
-
Dragen we binnenkort allemaal twee maskers? En is dat ook veiliger?
In de Verenigde Staten doen steeds meer mensen aan ‘double masking’, of twee mondmaskers op elkaar dragen. Ondertussen is het opvallende fenomeen ook hier en daar bij ons te zien. Is het veiliger om twee mondmaskers te dragen? Of is het onnodig, laat staan onveilig? Viroloog Marc Van Ranst licht toe. -
2
Hoeveel moet je bewegen om gezond te zijn? Nieuwe Vlaamse adviezen gelanceerd
Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceert nieuwe aanbevelingen die Vlamingen moeten aanzetten om meer te bewegen. Zo wordt er niet langer aangeraden om in blokken van minstens 10 minuten te bewegen, maar ligt de nadruk op 'elke stap'. In de nieuwe aanbevelingen is ook expliciete aandacht voor baby's, mensen met een beperking en zwangere en pas bevallen vrouwen.