Dankzij de 4-7-8 techniek zou je binnen de 60 seconden in slaap vallen
Te veel gepieker. Een snurkende partner. Vijfhonderd schapen tellen en toch nog steeds wakker liggen. Voor sommigen is meteen in slaap dommelen een utopie. Maar ken je de 4-7-8 methode al? Het is één van de vele ademhalingsoefeningen die in opmars zijn. Want traag inademen en diep zuchten heeft blijkbaar een krachtig effect.
Goed in- en uitademen: het lijkt zo simpel. We doen het elke dag, automatisch en zonder erbij stil te staan. Desondanks is er toch steeds meer aandacht voor de manier waarop we naar lucht happen. Er bestaan tegenwoordig apps, coaches, workshops en retraites die je helpen om beter te ademen. En op online media als YouTube en TikTok vind je tal van video’s met ademhalingsoefeningen.
Nieuwe mindfulness
Kortom, rustig ademhalen is hip. Zò hip dat het weleens ‘het nieuwe mindfulness’ wordt genoemd. “Onze ademhaling is een fantastische tool waarmee je je hele rustsysteem in gang kan zetten”, vertelde actrice en life- en mental coach Veerle Dobbelaere eerder al aan Nina.be. Een diepe zucht is met andere woorden als het induwen van een reset-knop: je laat alles los en je voelt je volledig ontspannen.
Om die reden kan het een handig hulpmiddel zijn voor slechte slapers. Enkele jaren geleden bedacht de bekende Amerikaanse arts Andrew Weil een trucje, dat tegenwoordig weer veel opduikt. De techniek wordt 4-7-8 ademhalingsoefening genoemd. Het komt erop neer dat je vier tellen inademt, zeven tellen je adem vasthoudt en dan gedurende acht tellen uitademt. Omdat je je zodanig op je ademhaling concentreert, ontspant je lichaam en val je gemakkelijker in slaap.
Zo doe je het
1. Plaats het puntje van je tong tegen je tandvlees, direct achter je voortanden.
2. Ga rechtop zitten of leg je ontspannen op je rug. Je voeten vallen open en je armen liggen licht gespreid naast je lichaam.
2. Adem vier tellen in door je neus.
3. Houd je adem gedurende zeven seconden vast.
4. Adem acht tellen uit door je mond. Je tong ligt nog steeds op dezelfde plek.
5. Herhaal de oefening tot je in slaap valt.
Veel mensen zweren bij de slaapmethode. Of het ook echt een impact heeft op de slaapkwaliteit, is nog niet wetenschappelijk onderzocht. Maar Veerle is overtuigd dat onze ademhaling verreweg de belangrijkste tool is om ons grondig te ontspannen, en dus beter te slapen. Zij spreekt vooral uit eigen ervaring, want ze was jarenlang een slechte slaper.
“Je ademhaling is het instrument waarmee je het gas- en rempedaal van je autonome zenuwstelsel bedient. Door bewust je ademhaling te vertragen, rem je af. Het brengt ons lichaam meteen tot rust, als een fysiologische reactie. Doe dat in bed ’s avonds of ’s nachts en je slaapt niet alleen sneller in, maar maakt je hoofd ook helemaal leeg. Want je laat al je gedachten los terwijl je op je ademhaling focust. Denk aan hoe je als kind schaapjes telde om in slaap te vallen. In de plaats van die schaapjes tel je nu gewoon mee met je ademhaling.”
Wie met slaapproblemen worstelt, moet natuurlijk vaak wel meer storende factoren aanpakken. “Maar onze ademhaling zal altijd aan de basis liggen”, zegt Veerle. “En onderzoek ook wat je doorheen de dag doet dat je nachtrust kan verstoren.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Is de straling van je smartphone gevaarlijk?
Bij het telefoneren, berichtjes sturen of op het internet surfen, zendt onze smartphone regelmatig elektromagnetische straling uit. Maar is die straling nu echt gevaarlijk voor onze gezondheid? En maakt 5G het niet allemaal nog erger? Wij vroegen het aan Guy Vandenbosch, hoogleraar Faculteit Ingenieurswetenschappen (KU Leuven). “Al deze kleine trucjes kunnen samen je blootstelling aan straling heel wat verminderen.” -
PREMIUM
‘Voorbruinen’ onder de zonnebank of toch maar die zelfbruiner? Dermatoloog geeft advies voor een zongebruind kleurtje
De zon laat zich voorlopig nog niet zien, dus gaan sommige mensen naar de zonnebank om wat te bruinen. Is dat eigenlijk een goed idee, of net schadelijk voor je gezondheid? En hoe zit het met zelfbruiners? Wij vroegen het aan dermatoloog Thomas Maselis. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
-
Amazon mag slaapgewoonten van consument met radar in kaart brengen
Techbedrijf Amazon mag de slaapgewoonten van consumenten met een nieuw gadget in kaart gaan brengen. De onderneming heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse toezichthouder om met een radarsensor beweging te detecteren en de slaap met grote precisie te volgen. -
Spaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
PREMIUM
Zo houd je je goede voornemens beter vol: motivatiepsycholoog geeft 6 concrete tips: “Gun jezelf een experimenteerfase om je doelen bij te sturen”
Ben jij ook al hopeloos gesneuveld in je goede voornemens voor 2023? Troost je: je bent lang niet alleen. Waarom vinden we het toch zo verdomd lastig om ons leven te verbeteren? Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste geeft advies en deelt concrete tips zodat je het dit keer écht beter kan doen. “Het is niet de bedoeling dat je slaaf wordt van je goede voornemen. Als je erin slaagt om drie keer per week na het werk naar de fitness te gaan, is het misschien niet haalbaar om die avonden een gezonde maaltijd op tafel te zetten.”