Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Cottonbro via Pexels

Dankzij de 4-7-8 techniek zou je binnen de 60 seconden in slaap vallen

Te veel gepieker. Een snurkende partner. Vijfhonderd schapen tellen en toch nog steeds wakker liggen. Voor sommigen is meteen in slaap dommelen een utopie. Maar ken je de 4-7-8 methode al? Het is één van de vele ademhalingsoefeningen die in opmars zijn. Want traag inademen en diep zuchten heeft blijkbaar een krachtig effect. 

 1. Last van atmosferische hoofdpijn? Een wetenschapsjournalist over de link tussen regen en migraine
  PREMIUM

  Last van atmosferi­sche hoofdpijn? Een weten­schaps­jour­na­list over de link tussen regen en migraine

  Typisch Belgisch weer, deze week. Even konden we genieten van de zon en warme temperaturen, maar nu kunnen we alweer onze paraplu bovenhalen. Een mens wordt er niet vrolijk van. Voor sommige mensen is het nog erger: zij krijgen letterlijk hoofdpijn of zelfs migraine van de weersveranderingen. We vroegen onze wetenschapsjournalist Martijn Peters hoe dat komt. “In een Amerikaanse studie waren één op de twee migrainepatiënten gevoelig voor het weerbeeld.”
 2. Ochtendmensen zijn gelukkiger: slaapexpert Annelies smolders geeft tips voor nachtraven

  Ochtendmen­sen zijn gelukkiger: slaapex­pert Annelies smolders geeft tips voor nachtraven

  Ochtendmensen hebben minder kans op depressies en angsten dan avondmensen. Dat is de conclusie van een grote nieuwe studie met 450.000 proefpersonen. Slaapexpert Annelies Smolders is niet verbaasd. “Avondmensen bouwen elke week een slaaptekort op. Hierdoor zijn ze prikkelbaarder en voelen ze zich fysiek en mentaal minder.” Tegelijk geeft ze tips aan nachtraven om zich te ‘herprogrammeren’.