Daarom wordt je kater heftiger als je ouder wordt
Ouderdom komt met gebreken. Dat gezegde is zeker van toepassing als het gaat om de heftigheid van een kater. Die lijkt namelijk steeds heftiger te worden naarmate je ouder wordt. Hoe komt dat?
Een kater gaat vaak gepaard met hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid. Soms kun je last hebben van diarree en braken. De hoofdpijn komt tot stand doordat alcohol de bloedvaten in de hersenen verwijdt en je lichaam vervolgens probeert deze bloedvaten weer te vernauwen, zodra de invloed van alcohol afneemt.
Daarnaast irriteert alcohol het slijmvlies in de keel, slokdarm, maag en mond. Die prikkelingen zorgen ervoor dat je misselijk wordt en dat kan uiteindelijk ook leiden tot overgeven.
Tot dusver de uitleg over het ontstaan van de kater, maar hoe komt het dat een kater op latere leeftijd harder binnen komt? Dat komt vooral doordat je naarmate je ouder wordt, minder spiermassa hebt. Die wordt langzamerhand vervangen door vet. Spierweefsel bestaat voornamelijk uit water en dus wordt alcohol makkelijker verdund. Daarnaast spelen de nieren en lever ook een belangrijke rol in de heftigheid van je kater. Je organen zijn namelijk steeds minder in staat om de giftige stoffen in de alcohol af te breken.
Tenslotte, is er ook nog een logische verklaring waarom je meer last hebt van je kater naarmate je ouder wordt. Je bent het minder gewend om veel te drinken. Op jongere leeftijd drink je over het algemeen vaker en meer, dus je lichaam is erop ingesteld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Bepaalde medicatie is (tijdelijk) niet meer te koop”: wat kunnen we verwachten en wat kan je zelf doen?
-
PREMIUM
Waarvoor dienen je amandelen precies, en waarom moeten ze er soms uit? “Niet ingrijpen kan ernstige gevolgen hebben”
-
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
-
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
Gezonde bloeddruk, meer energie en een beter humeur: deze simpele gewoonte levert je een pak gezondheidsvoordelen op
Langdurig zitten is ongezond. Het is gelinkt aan allerhande lichamelijke kwalen en ziekten zoals overgewicht, kanker, hart- en vaataandoeningen… Niet voor niets noemt men zitten het nieuwe roken is. Maar volgens de wetenschap kan je die schadelijke gezondheidseffecten verminderen door één simpele gewoonte te introduceren. HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters legt het uit. -
PREMIUM
Hoe kan je kanker in een vroeg stadium opsporen? Specialisten geven advies: “Pijn is zelden een vroeg teken van borstkanker”
Of het nu borst-, long- of prostaatkanker is: volgens specialisten is het cruciaal dat een kankerdiagnose in een zo vroeg mogelijk stadium gesteld wordt. Het kan geen kwaad om dat ter gelegenheid van Wereldkankerdag, op 4 februari, nog eens te beklemtonen. Zes gezondheidsexperts belichten de meest voorkomende kankers in ons land, vertellen wie het meeste risico loopt en hoe je de ziekte kan herkennen.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerPeter Buyck