Celebritydokter Paul Nassif deelt tips om iedere huidcrisis aan te pakken: “Iedereen maakt dezelfde fouten”
Plots zijn ze daar: puistjes op je voorheen gave huid. Rode plekjes op die eens zo egale wangen. Of erger nog: rimpels die gisteren nog nergens te bespeuren waren. Niks aan te doen? Onzin. Paul Nassif, ’s werelds bekendste esthetisch arts, deelt de beste ‘resetroutines’ die je huid in een mum van tijd weer ‘back to normal’ krijgen.
Je kent hem van ‘Botched', de Amerikaanse realityserie waarin celebritydokter Paul Nassif zijn - zo noemt hij ze zelf - ‘magical hands’ in elkaar slaat met collega Terry Dubrow. Hun doel? Mensen helpen wiens eerdere esthetische ingrepen een tikje fout afliepen. Ondertussen ruilde hij de realitywereld in voor andere uitdagingen. Zijn eigen praktijk. Een eigen skincarelijn ‘NassifMD Dermaceuticals’. En een nieuw doel: de mensen massaal aan het smeren krijgen. Want het belang van de juiste huidverzorging wordt enorm onderschat, vertelt hij tijdens een Zoom-interview. Hij kan het weten, want plastisch chirurg - pardon, fácial plastic surgeon, zo benadrukt hij - kent hij de huid vanbinnen en vanbuiten.
Hoe gezonder de huid, hoe minder esthetische ingrepen je op termijn zal nodig hebben.
“Hoe gezonder de huid, hoe beter het resultaat van bepaalde ingrepen. Meer nog: hoe gezonder de huid, hoe minder ingrepen je überhaupt zal nodig hebben.” En net daar loopt het vaak mis, want het merendeel van de patiënten die hij over de vloer van zijn superdeluxe praktijk in Los Angeles krijgt, weet nog altijd niet hoe ze hun huid moeten verzorgen. “Ik zie mensen van over de hele wereld, en ze maken stuk voor stuk dezelfde fouten. Foute producten, te agressieve ingrediënten, met als resultaat dat ze hun huid en de huidbarrière aantasten.”
Bovendien hebben we met corona allemaal wat meer last van onze huid. Stress, het vele binnenzitten eisen hun tol, waardoor de eerste huidprobleempjes opduiken. Gelukkig weet dokter Nassif precies hoe we ze ook weer moeten aanpakken. Een resetknop voor de huid, zeg maar.
Crisis 1: puistjes en/of mascne
Stress doet de talgproductie de pan uit swingen, terwijl mondkapjes een vochtig microklimaat creëren en zo puistjes veroorzaken. Vervelend, maar zeker niet onvermijdelijk. Paul Nassif: “Salicylzuur is enorm efficiënt in het behandelen van acne. Deze stof verwijdert dode huidcellen, dringt diep in de poriën en normaliseert zo de olieproductie. Heb je diepere littekens van vroegere puistjes? Combineer dan met een product op basis van retinol.”
Resetroutine:
Stap 1: Een reiniger verwijdert alle sporen van pollutie, make-up en andere vuildeeltjes die de poriën kunnen verstoppen. Kies daarbij voor milde formules die de huid niet uitdrogen, anders kunnen de talgklieren reageren door net nog meer olie te produceren.
Stap 2: Volg met een exfoliant op basis van salicylzuur. Die zijn vetoplosbaar, wat wil zeggen dat ze makkelijk doorheen het talglaagje kunnen dat de poriën verstopt.
Stap 3: Smeer als laatste stap een serum of lichte gel met antibacteriële en ontstekingsremmende stoffen als azelaïnezuur, niacinamide en zink.
Crisis 2: droge plekjes
Voelt je huid trekkerig aan wanneer je uit de douche komt, of gewoon doorheen de dag? Zie je soms schilfertjes of raakt je huid snel geïrriteerd? Dan is je vochtbarrière waarschijnlijk aangetast, vertelt dr. Nassif. “Daardoor krijg je droge plekjes, en ziet de huid er slapper en droger uit. Vergelijk het met een ballon die je vult met water: die zwelt op. Precies op die manier is een huid die voldoende vocht bevat ook mooi vol en strak. Antioxidanten helpen om je huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf, hyaluronzuur is dan weer geweldig in het aantrekken van vocht.”
Resetroutine:
Stap 1: Reinig ’s ochtends enkel met water. ’s Avonds kan een zachte wascrème of -melk. Vermijd schuimende gels die de huid nog meer uitdrogen.
Stap 2: Laat in eerste instantie de peelings even links liggen, tot je huid gekalmeerd is. Na verloop van tijd kan je een exfoliant op basis van glycolzuur introduceren. Die staan erom bekend bij een concentratie van 5% of hoger de vochtbalans te herstellen.
Stap 3: Voeg een serum of booster op basis van hyaluronzuur toe aan je routine. Deze stof houdt tot duizend keer zijn gewicht in vocht vast.
Stap 4: Hyaluronzuur werkt het beste in een vochtige omgeving, dus volg altijd met een rijke crème die een laagje op de huid legt, zodat er geen vocht kan ontsnappen.
Crisis 3: oneven teint en pigmentvlekken
Soms treden bruine verkleuringen op na een ontsteking of beschadiging van de huid. Dat kan verschillende oorzaken hebben: van acne toto wondjes, eczeem of een felle zonnebrand. Eigenlijk is het een soort verdedigingsmechanisme; de cellen maken meer pigment aan om de huid te beschermen. Paul Nassif: “Vitamine C is uitstekend in het ophelderen van de teint, net als niacinamide of retinol.”
Resetroutine:
Stap 1: Is je huid niet per se gevoelig? Dan kan zowel een crème, olie als een gel. Kijk uit voor alcohol of andere bestanddelen die de huid uitdrogen.
Stap 2: ’s Avonds is exfoliant de BFF van jouw huid. Zo kan glycolzuur oppervlakkige pigmentvlekken aanpakken bij een concentratie van 8%. ’s Ochtends kan je dan een serum of crème op basis van vitamine C aanbrengen. Door de antioxidantwerking voorkomt het nieuwe vlekjes en tekenen van huidveroudering, én het kan de vlekjes zelf verlichten.
Stap 3: Smeer voor het slapengaan nog een nachtcrème met daarin ophelderende ingrediënten zoals hydrochinon, retinol, zoethoutextract, vitamine C, azelaïnezuur, niacinamide en peptiden. Geef ’s ochtends de voorkeur aan een goede breedspectrumzonnecrème die beschermt tegen uv-A én uv-B.
Crisis 4: roodheid
Bij roodheid moet je opletten, waarschuwt Nassif. “Het kan een reactie zijn op een bepaald ingrediënt of product, al kan het ook te maken hebben met rosacea. Vooral in dat laatste geval is het opletten geblazen, en kies je het best voor milde producten. Actieve stoffen als glycol en retinol doen meer kwaad dan goed. Focus op anti-inflammatoire en kalmerende ingrediënten.”
Resetroutine:
Stap 1: Een heel gevoelige huid is vaak niet zo dol op wassen. Hou het ’s avonds bij een melkachtig product, waaraan olie is toegevoegd. Eventueel kan je volledig overstappen op een plantaardige olie, zoals jojoba- en camelia-olie.
Stap 2: Skip alle actieve stoffen waar je mogelijk op zou kunnen reageren en gun je huid een tijdelijke detox zodat ze kan normaliseren. Optioneel kan je een kalmerende waterspray vernevelen die verkoelt en verzorgt. Heb je eerder rosacea dan een reactie? Dan kan je een mild serum gebruiken met niacinamide: dat werkt kalmerend en ontstekingsremmend en zal roodheid verminderen.
Stap 3: Hou het bij een basic nachtcrème die vooral kalmerende ingrediënten bevat, zoals groene thee en zoethoutwortelextract.
Crisis 5: fijne lijntjes
Vroegtijdige rimpels kunnen verschillende oorzaken hebben, al hebben ze meestal te maken slechte zongewoontes of met een verstoorde vochtbalans, waardoor droogtelijntjes opduiken. Dr. Nassif: “Een combinatie van vitamine C om zonneschade te neutraliseren, hyaluronzuur om de huid te voeden en retinol om rimpeltjes glad te strijken is ideaal.”
Resetroutine:
Stap 1: Kan je huid wel wat verdragen? Ga dan vooral voor een cleanser die je fijn vindt, eventueel met toegevoegde fruitzuren om de huid extra te prikkelen.
Stap 2: Een actief serum op basis van retinol maakt je huid al snel weer de oude. Let op, want retinol is krachtig spul. Reageert je huid op vitamine A? Probeer dan om langzaam op te bouwen, bijvoorbeeld door slechts om de dag te smeren.
Stap 3: Kies voor een nacht- of dagcrème op basis van hyaluronzuur om je huid gevoed en soepel te houden.
Lees ook:
Wat zit er in de toilettas van de NINA-redactie? “Die foundation is als Photoshop in een flesje” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
QUIZ. Is donker brood gezonder? En verergert alcohol hooikoorts? Test hier je kennis over gezondheid
“Zolang we maar gezond zijn...” Gezondheid speelt een belangrijke rol in het leven van iedere Vlaming. Maar hoeveel weet jij over hooikoorts, hartkloppingen en slaapmedicatie? Doe de test met deze quiz waarin we de interessantste gezondheidsfeitjes van afgelopen week voor jou selecteerden. -
Godfrey Koppen (43) verzamelde al 500 festivalbandjes: hoe hygiënisch is het om ze lang aan te houden?
Het festivalseizoen is gestart en voor veel feestbeesten is het na jaren corona-ellende meer dan tijd om er verschillende na elkaar te trotseren. Hun armen komen zo vol festivalbandjes te hangen. Kan het kwaad om die bij wijze van souvenir, sentiment en trots maandenlang – of zelfs langer – aan te houden, met oog op de lichaamshygiëne? Professor Jeroen Raes fileert de polsbandjes, festivalfanaat Godfrey Koppen tipt hoe hij zijn 500 stofjes kraaknet houdt. -
Ninashop
De beste koopjes: 9 handtassen onder 100 euro
Echte koopjesjagers weten dat je na de officiële soldenperiode de beste deals doet. Geen tijd om het wereldwijde web af te speuren? Geen nood, Ninashop.be deed het werk voor jou. Deze 9 handtassen scoor je nu met 70% korting! -
-
HLN Shop
Het kiezen van de juiste airco is maatwerk: zo bega je geen miskoop
Heerlijk, die warme dagen. Al kan de hitte in huis het behoorlijk lastig maken om te slapen en te werken. Een airco biedt dan instant verkoeling, maar hoe kies je uit alle modellen op de markt het toestel dat ideaal is voor jou? HLN Shop helpt je op weg. -
PREMIUM
Heeft het zin om dure collageencrèmes te smeren? “Volgens de beauty-industrie is het de sleutel tot de eeuwige jeugd”
Je kan het spuiten, slikken én smeren. Je vindt het in de supermarkt, in de superdeluxe parfumerie en in de biowinkel. Collageen is tegenwoordig overal, behalve op de plaats waar we het zouden willen: in onze huid. Maar wat doet het precies, is het zijn iconische status waard en welke producten gebruik je het best? Onderzoekarts Jetske Ultee licht toe. -
Doe de monodose: de nieuwste manier om je skincare aan te brengen heeft verrassende voordelen
Vergeet de klassieke potjes, tubes en flacons. De nieuwste beautyproducten komen in ampullen, capsules, patches en zakjes. Maar waarom zou je die in godsnaam kopen? “Je kan sneller inspelen op de noden van je huid én er is minder nood aan bewaarmiddelen.” -
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen.