Brits onderzoek: wie tijd doorbrengt in eigen tuin, is gezonder
In tijden van lockdowns is het een interessante vaststelling: wie meer tijd in zijn tuin doorbrengt, is gezonder en voelt zich ook beter. Dat blijkt uit grootschalig Brits onderzoek.
Delen per e-mail
Bij wie regelmatig tijd in een privétuin doorbrengt, stelt men vaker een goede gezondheid en een hoger psychisch welzijn vast dan bij wie dat niet doet, ook al beschikt men over een tuin.
Onderzoekers van de Universiteit van Exeter en de Royal Horticultural Society in Groot-Brittannië concluderen dat na de analyse van gegevens die tussen 2009 en 2016 zijn verzameld door Natural England, over bijna achtduizend mensen. Natural England is een agentschap gelieerd aan het Britse ministerie van Leefmilieu.
Er bestond al veel studiewerk over de impact van openbaar groen op de volksgezondheid. Voor het eerst werd nu ook de impact van privétuinen op grote schaal onderzocht.
Ook gewoon ontspannen
De effecten van de tuin op gezondheid en welzijn zijn zowel zichtbaar bij wie tuiniert als bij wie gewoon ontspant in de tuin. Wie regelmatig in de tuin komt, heeft ook vaker voldoende lichaamsbeweging en trekt vaker de natuur in.
De verschillen zijn significant, zeggen de onderzoekers, en ze zijn ook vergelijkbaar met de gezondheidsverschillen tussen de rijkste en armste regio’s van het land.
“Het is belangrijk om toegang te hebben tot een buitenruimte zoals een tuin, maar onze bevindingen geven aan het juist het gebruik is van die ruimte die voordelen oplevert voor de gezondheid en het welzijn”, zegt hoofdauteur Sian de Bell van de Universiteit van Exeter.
“Deze studie draagt bij aan de toenemende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs over de gezondheidsvoordelen van tuinen en tuinieren”, zegt coauteur Alistair Griffiths van de Royal Horticultural Society. “Zoals de huidige covid-19-crisis aantoont, is het dringend noodzakelijk om de aanleg van privétuinen op te nemen in de nationale plannen voor gezondheidspreventie.” Het onderzoek werd gepubliceerd in Landscape and Urban Planning.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe dieet-app bij prikkelbare darm is efficiënter dan medicatie
Patiënten met prikkelbaredarmsyndroom die hun dieet aanpasten met behulp van een speciale app, zijn efficiënter geholpen dan patiënten die klassieke medicatie namen. Dat blijkt uit een twee jaar durende studie van UZ Leuven, waarvan de resultaten vandaag bekend zijn gemaakt. De app zal vanaf juni beschikbaar zijn via de huisartsen. -
PREMIUM
Britse prof bestempelt alcohol als puur vergif: “Eigenlijk drink je het best niet meer dan 2 glazen wijn ... per jáár!”
-
Met deze metallic tassen steel je deze lente de show
De metallic handtas is ongetwijfeld een van dé fashion statements van dit seizoen. Oorspronkelijk waren deze glimmende eyecatchers bedoeld om een beetje glamour toe te voegen aan je party-outfit, maar nu brengen ze het feestgevoel naar de straatmode. Ninashop.be zet de mooiste exemplaren op een rij. -
-
PREMIUM
Tuinieren hoeft niet duur te zijn: de beste budgettips van tuinexperte Laurence Machiels
Wat heerlijk, dat de tuincentra en plantenkwekerijen weer open zijn! Maar nogal wat rekken zijn leeg en vaak moet je lang in de rij staan voor een zak potgrond en een moestuinbak. Maar met weinig middelen, die je thuis vaak al staan hebt, kun je ook al aan de slag. Lees ook de andere tuintips in ‘Mijn Thuisblijfgids’. -
HLN Drive
Deze auto’s hebben tweedehands de hoogste waarde
Een nieuwe wagen uitkiezen, doe je aan de hand van heel wat parameters. Eentje die af en toe vergeten wordt: de restwaarde van je auto, het bedrag dat je wagen zal opleveren als je hem op de tweedehandsmarkt verkoopt. Maar welke tweedehands auto’s hebben de hoogste restwaarde. HLN Drive zocht het voor je uit. -
PREMIUM
Moestuin voor gevorderden: de beste tips van tuinexperte Laurence Machiels
Meimaand is moestuinmaand. Stevig spitten, flink bemesten en alle groenten keurig op een rijtje: al decennialang moestuinieren we zo. Terwijl niet spitten, weinig voeding geven en groenten door elkaar planten net beter blijken te zijn. Tuinexperte Laurence Machiels legt uit welke dingen je beter anders kan aanpakken. Lees ook de andere tuintips in ‘Mijn Thuisblijfgids’. -
Wat is de ideale spaarbuffer?
0 reacties