Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Getty Images


Altijd toevallig ziek als je vakantie hebt? Het kan wel eens de ‘vrijetijdsziekte’ zijn. Een klinisch psycholoog en burn-outexpert leggen uit wat het is

Goed GevoelKen je Kortjakje nog? Die was midden in de week ziek, maar ’s zondags niet. Zo’n drie procent van de vakantiegangers heeft last van het omgekeerde: de vrijetijdsziekte. Ze liggen grieperig op hun strandbedje of sjokken doodmoe langs toeristische trekpleisters. De grote boosdoener? Geen ellendig virus, wel doorgeslagen perfectionisme. Nu de zomervakantie is aangebroken, geven een klinisch psycholoog en burn-outexpert tips om werkstress uit je reiskoffer te bannen. “Stel je out-of-officereply al een week voordat je effectief met verlof gaat in.” 

 1. Is een goedkoop potje vaseline het nieuwe it-product in beautyland? Beautyredactrice Sophie doet de test

  Is een goedkoop potje vaseline het nieuwe it-pro­duct in beautyland? Beautyre­dac­tri­ce Sophie doet de test

  Je huid verzorgen met vaseline in plaats van met een dure nachtcrème? Een prima idee volgens TikTok, waar ‘slugging’ - je huid insmeren met een laagje vaseline voor het slapengaan - razend populair is. Volgens mijn portefeuille ook, want met amper 3 euro voor een grote pot is het zonder twijfel het goedkoopste wondermiddel in mijn beautykast. Maar werkt het echt? Beautyredactrice Sophie deed de test: “Een huid die gehydrateerd is, weerkaatst het licht beter. Daardoor krijg je een mooie glow. Klinkt fantastisch.”
 2. Welke voeding bewaar je in de koelkast en wat zeker niet? Prof schept duidelijkheid: “Een ei koel bewaren heeft zowel een voor- als een nadeel”
  PREMIUM

  Welke voeding bewaar je in de koelkast en wat zeker niet? Prof schept duidelijk­heid: “Een ei koel bewaren heeft zowel een voor- als een nadeel”

  Komkommers: eruit. Bessen: erin. Eieren: twijfelgeval. Niet alle voedingsmiddelen die we over het algemeen in de koelkast bewaren, horen daar ook effectief thuis. Professor Levensmiddelenmicrobiologie en -conservering (UGent) Frank Devlieghere vergelijkt – letterlijk – appels met peren en helpt ons op weg: wat moeten we – zeker op warme zomerdagen – absoluut in de koelkast bewaren en wat beter niet?