Binnenlucht is soms nog vervuilder dan de lucht buiten, dit kan je eraan doen
Met deze donkere grauwe dagen kruipen we allemaal veel meer binnen. Gezellig Netflixen in de zetel. Maar wist je dat er een luchtje zit aan de lucht in je huis? Binnenlucht kan soms zelfs meer vervuild zijn dan de lucht buiten. En daar kan je je behoorlijk loom en ziek door gaan voelen. We zetten even op een rij hoe je de lucht in huis gezond kan maken.
De lucht binnen kan tot vijf keer zo vervuild zijn als buiten. Dat komt door stoffen die vrijkomen uit nieuwe meubels, uit muurverf, schoonmaakproducten, huisstofmijt, luchtverfrissers of kaarsen en vooral ook van ons kookvuur. Je merkt het niet meteen, maar het zou wel eens één van de oorzaken kunnen zijn van je winterdip.
Wat doet vuile lucht met je gezondheid?
Op allerlei manieren heeft vervuilde lucht een invloed op je conditie. Vuile lucht geeft meer kans op infecties. Je slaapt slechter, bent meer verkouden, hebt een verstopte neus, je krijgt last van huidproblemen en in erge gevallen hou je er een allergie of astma aan over. Het is dus meer dan belangrijk om ook de lucht in je huis te zuiveren.
Hoe zuiver je de lucht in huis?
1. Ventileer elke dag. Winter en zomer. Je hoeft natuurlijk niet de hele dag het raam open te zetten, dat is niet meteen energiezuinig. Maar een slaapkamer verlucht je bijvoorbeeld het beste 15 minuten na het opstaan en dan nog eens 15 minuten net voor het slapengaan. Ook in de living zet je best af en toe een raam of deur open.
2. Hou je huis schoon en verwijder wekelijks stof van grote oppervlaktes. Denk ook goed na over je beddengoed, dat verschoon je het liefst elke week. Stofzuig ook je matras tussendoor.
3. Gebruik altijd een goede afzuigkap als je kookt. Vult de keuken zich met dampen (bijvoorbeeld als je iets gaat grillen, wokken of frituren), dan open je best even een raam. Testen met de nieuwe Dyson luchtreiniger wezen uit dat de kwaliteitsmeter helemaal in het rood ging tijdens het koken, zelfs tot op 8 meter afstand.
4. Gebruik enkel gezonde en verantwoorde manieren om de lucht te verfrissen zoals etherische olie en zet niet teveel geurkaarsen. Een gezonde kaars herken je zo.
5. Haal veel groen in huis! Planten zuiveren de lucht de hele tijd door. Helaas kunnen ze niet alles aan, je zou al in een heuse jungle moeten leven om je lucht perfect gereinigd te krijgen. Deze planten helpen het beste.
6. Als je ventileert, dan doe je dat het beste aan de achterkant van je huis en niet aan de straatkant als je in een drukke straat woont. 's morgens vroeg is de luchtvervuiling het minste.
7. Woon je in een oud, vochtig huis of woon je aan een drukke baan? Dan kan het nuttig zijn om te investeren in een luchtreiniger die op mechanische wijze de lucht in je huis ventileert. Gebruik het toestel in ruimtes waar je vaak vertoefd. Het is ook ideaal om de lucht en temperatuur in een kinderkamer gezond te houden.
Bron: onderzoek van Dyson en De Poetsplanner (uitgegeven bij Lannoo)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wat als je hart plots op hol slaat? Topdokter Pedro Brugada geeft advies: “Als het na enkele minuten niet overgaat, kan je enkele trucjes proberen”
Je zit rustig tv te kijken en plots begint je hart zonder reden te versnellen. Zulke hartkloppingen kunnen behoorlijk angstaanjagend zijn. Maar wat kan de oorzaak zijn? En hoe reageer je het best op het moment zelf? Wij vroegen advies aan de bekendste hartspecialist van ons land, Pedro Brugada. “Er is een brede waaier aan hartritmestoornissen, van heel onschuldig tot best gevaarlijk. Maar voor elk ervan zijn er tegenwoordig goede behandelingen.” -
Gouden Formule 16
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
PREMIUM
Kan je diabetes type 2 ‘wegeten’? Bert (59) vertelt hoe het hem lukte: “10 kilo afgevallen, lagere cholesterol én geen diabetes meer”
1.14 miljoen Belgen hebben diabetes type 2, en nog eens 400.000 landgenoten hebben er last van zonder dat ze het al weten. De 59-jarige Bert Maes was één van de onwetenden: hij getuigt hoe hij door kleine aanpassingen van zijn voeding vandaag geen diabetes meer heeft, tien kilo minder weegt en zijn cholesterol kon verlagen. Voedingswetenschapper Christophe Matthys legt de relatie tussen voeding en diabetes uit en deelt simpele tips om het net zoals Bert goed aan te pakken. -
-
1 op de 5 mensen heeft last van een slechte adem: door dit te eten geraak je ervan af
Iedereen heeft weleens last van een slechte adem: ‘s ochtends bij het wakker worden, na drinken van koffie of na een maaltijd met knoflook. Hoe geraak je van die vervelende mondgeur af? Welke voedingsmiddelen helpen dat probleem instant de wereld uit zonder dat je overal je tandenborstel moet meesleuren? Tandarts-epidemioloog Casper Bots en levensmiddelenmicrobioloog Eddy Smid delen tips. -
Spaargids.be
Klant bij AXA Bank of Crelan? Dit verandert er voor jou als gevolg van de fusie
Eind 2021 was er groot nieuws in de bankensector: Crelan nam AXA Bank Belgium over. De Groep Crelan verdubbelde zo in omvang. Tot nu toe bleven beide merken naast elkaar bestaan. Alleen: hoelang blijft alles nog bij het oude voor jou als klant? Zijn er nu al veranderingen? En welke staan er op til? Spaargids.be geeft een stand van zaken én blikt vooruit. -
Minder ziek en minder stress? Zet eens een plant op je bureau
Van een simpele verkoudheid tot een gloeiend voorhoofd met dank aan de griep: deze periode van het jaar hebben we het allemaal wel eens te pakken. De oplossing volgens een groep onderzoekers? Stouw je kantoor vol met planten. -
Vergeet hoestdrank en keelpastilles: deze middeltjes werken wél, en waarschijnlijk heb je ze zelfs al in huis
Door de griepgolf kampen apothekers met tekorten aan hoestdranken, keelpastilles en pijnstillers, en zijn sommige geneesmiddelen tijdelijk niet verkrijgbaar. Heb je zulke medicijnen echt nodig als je ziek valt? Hoe nuttig is het om je apothekerskastje hiermee te vullen? Of ben je ook gesteld met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes? We vroegen het aan Eva Lems, docent-onderzoeker Biologie Voeding & Gezondheid.
5 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerSam B
Charel De Kromhe
Karine Roeland
Tuur Tureluur
ronny cuypers