zuivere lucht in huis
Volledig scherm
zuivere lucht in huis © Daniel Hansen via Unsplash

Binnenlucht is soms nog vervuilder dan de lucht buiten, dit kan je eraan doen

Met deze donkere grauwe dagen kruipen we allemaal veel meer binnen. Gezellig Netflixen in de zetel. Maar wist je dat er een luchtje zit aan de lucht in je huis? Binnenlucht kan soms zelfs meer vervuild zijn dan de lucht buiten. En daar kan je je behoorlijk loom en ziek door gaan voelen. We zetten even op een rij hoe je de lucht in huis gezond kan maken.

5 reacties

  • Sam B

    5 jaar geleden
    Waarom word je dan beloont als je huis hermetisch afgesloten is?(blower door test)Snap het niet echt meer.Je huis superisoleren om dan 2 keer per dag alle ramen open te zetten!?!Waarom heb ik dan een duur ventilatiesysteem??
  • Charel De Kromhe

    5 jaar geleden
    Karine ,geventileerde lucht verwarmt veel beter dan vochtig lucht.In het artikel spreekt men van 15 minuten 's morgens en 's avonds.Als je goed isoleert heeft je ketel heel wat minder draaiuren.Mijn woning is een bunker wat isolatie betreft.Alle investeringen fiscaal kunnen inbrengen.De waarde van mijn woning is erg gestegen dankzij deze maatregelen en verbruik maandelijks 12 euro gas ,voor cv,ww en koken .Bedankt isolatie
  • Karine Roeland

    5 jaar geleden
    Alles potdicht maken en dan ramen en deuren openen om het huis goed te verluchten. Daarna de verwarming opzetten om je huis terug te verwarmen, dus extra verwarmingskosten. Goed isoleren kost 2 X meer, want je betaald voor het isoleren en de verwarmingsketel dient extra te werken. Kassa, kassa voor de elektriciteitsmaatschappij en gas of mazout.
  • Tuur Tureluur

    5 jaar geleden
    Isoleren wordt sterk aanbevolen. Is zelf verplicht. Maar nadien raad men je aan om het raam open te zetten. Ik vrees dat ik het niet meer begrijp.
  • ronny cuypers

    5 jaar geleden
    Volgens de huidige bouwverplichtingen moet een huis potdicht zijn, mag de dampkap geen lucht naar buiten afvoeren, en moet je buitenlucht naar binnen halen door vervuilde filters.
  1. Wat als je hart plots op hol slaat? Topdokter Pedro Brugada geeft advies: “Als het na enkele minuten niet overgaat, kan je enkele trucjes proberen”
    PREMIUM

    Wat als je hart plots op hol slaat? Topdokter Pedro Brugada geeft advies: “Als het na enkele minuten niet overgaat, kan je enkele trucjes proberen”

    Je zit rustig tv te kijken en plots begint je hart zonder reden te versnellen. Zulke hartkloppingen kunnen behoorlijk angstaanjagend zijn. Maar wat kan de oorzaak zijn? En hoe reageer je het best op het moment zelf? Wij vroegen advies aan de bekendste hartspecialist van ons land, Pedro Brugada. “Er is een brede waaier aan hartritmestoornissen, van heel onschuldig tot best gevaarlijk. Maar voor elk ervan zijn er tegenwoordig goede behandelingen.”
  2. Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
    Gouden Formule 1
    6

    Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1

    De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen.
  3. Kan je diabetes type 2 ‘wegeten’? Bert (59) vertelt hoe het hem lukte: “10 kilo afgevallen, lagere cholesterol én geen diabetes meer”
    PREMIUM

    Kan je diabetes type 2 ‘wegeten’? Bert (59) vertelt hoe het hem lukte: “10 kilo afgevallen, lagere choleste­rol én geen diabetes meer”

    1.14 miljoen Belgen hebben diabetes type 2, en nog eens 400.000 landgenoten hebben er last van zonder dat ze het al weten. De 59-jarige Bert Maes was één van de onwetenden: hij getuigt hoe hij door kleine aanpassingen van zijn voeding vandaag geen diabetes meer heeft, tien kilo minder weegt en zijn cholesterol kon verlagen. Voedingswetenschapper Christophe Matthys legt de relatie tussen voeding en diabetes uit en deelt simpele tips om het net zoals Bert goed aan te pakken.
  1. Vergeet hoestdrank en keelpastilles: deze middeltjes werken wél, en waarschijnlijk heb je ze zelfs al in huis

    Vergeet hoestdrank en keelpastil­les: deze middeltjes werken wél, en waarschijn­lijk heb je ze zelfs al in huis

    Door de griepgolf kampen apothekers met tekorten aan hoestdranken, keelpastilles en pijnstillers, en zijn sommige geneesmiddelen tijdelijk niet verkrijgbaar. Heb je zulke medicijnen echt nodig als je ziek valt? Hoe nuttig is het om je apothekerskastje hiermee te vullen? Of ben je ook gesteld met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes? We vroegen het aan Eva Lems, docent-onderzoeker Biologie Voeding & Gezondheid.