Karen Damen en Natalia tijdens een sessie Bikram-yoga voor het Vijf-programma 'Perfect?'
Volledig scherm
Karen Damen en Natalia tijdens een sessie Bikram-yoga voor het Vijf-programma 'Perfect?' © Vijf

Bikram-yoga is niet gezonder dan gewone yoga (maar je verbrandt er wel meer vet mee)

Geen zin om jezelf in het zweet te werken bij een hippe sessie Bikram-yoga? Dat hoeft ook helemaal niet. Deze yogavariant die bij temperaturen van veertig graden wordt uitgevoerd, levert geen extra gezondheidsvoordelen op in vergelijking met 'gewone' yoga. Dat concludeert een studie van de universiteit van Texas.

2 reacties

  • Marc Vlecken

    5 jaar geleden
    Bikram yoga heeft met yoga niet meer veel te maken, het is eerder een (prestatie)sport. Eén van de bedoelingen van (echte) yoga is een diepe doorbloeding van de ingewanden, bij bikram yoga komt het bloed (door de warmte) veeleer naar de oppervlakte van het lichaam.
  • Peter Buyck

    5 jaar geleden
    Hoe hygiënisch is dat? Door elkaars zweet stappen?
  1. Muzikant Lewis Capaldi gaat Gilles de la Tourette te lijf met polsbandje: helpt dat? En wat houdt de ziekte precies in?
    PREMIUM

    Muzikant Lewis Capaldi gaat Gilles de la Tourette te lijf met polsbandje: helpt dat? En wat houdt de ziekte precies in?

    Ongecontroleerde tics door het syndroom van Gilles de la Tourette hinderen muzikant Lewis Capaldi bij het gitaar spelen en daarom draagt hij op het podium een speciaal polsbandje. Hoe lastig is de aandoening en hoe krijg je ze? En vooral, hoe kom je ervan af? We vroegen neuroloog Wim Vandenberghe (UZ Leuven) wat de aandoening inhoudt, en tonen met een filmpje hoe de polsband werkt. “De stereotiepe, onvrijwillige bewegingen of geluiden bij Tourette kunnen allerlei vormen aannemen.”
  2. Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
    Gouden Formule 1
    9

    Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1

    De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen.
  3. Kan je diabetes type 2 ‘wegeten’? Bert (59) vertelt hoe het hem lukte: “10 kilo afgevallen, lagere cholesterol én geen diabetes meer”
    PREMIUM

    Kan je diabetes type 2 ‘wegeten’? Bert (59) vertelt hoe het hem lukte: “10 kilo afgevallen, lagere choleste­rol én geen diabetes meer”

    1.14 miljoen Belgen hebben diabetes type 2, en nog eens 400.000 landgenoten hebben er last van zonder dat ze het al weten. De 59-jarige Bert Maes was één van de onwetenden: hij getuigt hoe hij door kleine aanpassingen van zijn voeding vandaag geen diabetes meer heeft, tien kilo minder weegt en zijn cholesterol kon verlagen. Voedingswetenschapper Christophe Matthys legt de relatie tussen voeding en diabetes uit en deelt simpele tips om het net zoals Bert goed aan te pakken.
  1. Moe, gejaagd, zweterig, geconstipeerd: bij veel ‘kwaaltjes’ zit je schildklier er voor iets tussen. Arts geeft advies
    PREMIUM

    Moe, gejaagd, zweterig, geconsti­peerd: bij veel ‘kwaaltjes’ zit je schild­klier er voor iets tussen. Arts geeft advies

    Het is een piepklein orgaantje in je hals. “En toch bepaalt de schildklier je hartritme, stofwisseling, vetverbranding en energiepeil”, zegt topdokter Guy T’Sjoen. Daarom zijn er véél ‘gewone’ ongemakken aan te linken, van vermoeidheid over constipatie tot het veel te koud of warm hebben. Wanneer moet je écht naar de dokter? De arts overloopt de meest gestelde vragen uit de praktijk en tipt de remedies die werken.
  2. 60.000 Belgen lijden aan epilepsie: “Bij deze variant begint de patiënt opeens aan zichzelf of anderen te frutselen”
    PREMIUM

    60.000 Belgen lijden aan epilepsie: “Bij deze variant begint de patiënt opeens aan zichzelf of anderen te frutselen”

    Epilepsie is – naast beroertes en dementie – een van de meest voorkomende neurologische aandoeningen. In België lijden zo’n 60.000 mensen eraan. Maar wat houdt de vallende ziekte juist in? Kan iedereen het zomaar krijgen, is het altijd erfelijk én kan je er ook vanaf geraken? Neuroloog en hoogleraar Paul Boon (UZGent/UGent): “Er zijn een heleboel andere aandoeningen die mensen vatbaar kunnen maken voor epilepsie.”
  3. De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
    Jobat

    De populair­ste elektri­sche bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professio­neel gebruik

    Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.