Beyoncé belandde met een zwangerschapsvergiftiging in het ziekenhuis: wat is dat precies?
We schreven hier al dat Beyoncé bij de geboorte van haar tweeling wekenlang op intensieve moest doorbrengen omdat ze kampte met een zwangerschapsvergifting. Dat vertelde ze althans aan Vogue. Maar wat is dat eigenlijk juist? Wij zochten het uit voor de andere zwangerschapsleken onder ons.
“De gezondheid van mijn kinderen was in gevaar. We hebben wekenlang doorgebracht op de intensive care voor pasgeborenen,” vertelde de Amerikaanse zangeres onlangs aan Vogue ter ere van haar covershoot voor het septembernummer van het blad. Door de aandoening moest haar tweeling, Sir en Rumi, met een keizersnede ter wereld komen en kon zij een maand lang het bed niet uit.
Wat is een zwangerschapsvergiftiging?
Een zwangerschapsvergiftiging, of in medische termen pre-eclampsie, is een combinatie van een te hoge bloeddruk en eiwitverlies via de urine. Ook is de placenta niet goed doorbloed. Het kan een gevaarlijke complicatie zijn, voor zowel moeder als kind. Pre-eclampsie leidt namelijk vaak tot groeivertraging en vroeggeboorte van het kind. In het ergste geval kan de moeder er zelfs aan overlijden. Bij een op de vier vrouwen die tijdens of kort na de zwangerschap sterft, is de doodsoorzaak pre-eclampsie. Het komt bij 3 tot 5 procent van de zwangere vrouwen voor, vooral dan bij zij die voor het eerst een kindje krijgen.
Wel kan de aandoening, mits een goede prenatale controle, anno 2018 meestal tijdig gediagnoticeerd worden. Een stijgende bloeddruk, oedeem (vochtophopingen) in het aangezicht, de handen en de voeten en ernstige hoofdpijn tijdens de tweede helft van de zwangerschap zijn de belangrijkste alarmsignalen.
Oorzaak
Tot voor kort was de oorzaak van een zwangerschapsvergiftiging niet bekend, maar daar brachten onderzoekers van UHasselt en Ziekenhuis Oost-Limburg in maart dit jaar verandering in. Volgens het onderzoek is de oorzaak een foute aanpassing van het bloedvatenstelsel bij de moeder in de eerste maanden, waardoor ze niet bestand is tegen een normale vochttoename tijdens de zwangerschap.
“Elke vrouw maakt tijdens de zwangerschap gemiddeld drie liter extra lichaamsvocht aan. Dat vocht bevindt zich hoofdzakelijk in de bloedbaan en belast het hart- en vaatstelsel. Bij sommige vrouwen heb je al vroeg in de zwangerschap foute aanpassingen van de bloedvaten, waardoor die vochtbelasting te hoog wordt. Het hart, de slagaders of de aders zullen daardoor steeds abnormaler functioneren, wat op den duur leidt tot hoge bloeddruk of tot een verminderde groei van de baby”, aldus UHasselt/ZOL-onderzoekster Sharona Vonck.
Behandeling
De behandeling wordt voornamelijk bepaald door de ernst van de ziekte. Rust en medicatie om de bloeddruk te stabiliseren zijn de eerste maatregelen die worden genomen. De enige definitieve behandeling is het kind geboren laten worden. In extreme gevallen zal de zwangerschap dan ook vroegtijdig beëindigd moeten worden, als er bijvoorbeeld ook sprake is van eclampsie, waarbij de zwangere vrouw stuiptrekkingen krijgt. Al hoeft dat tegenwoordig meestal niet meer zo ver te komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Waarom en hoe iemand reageert op pollen, is afhankelijk van twee factoren”: hoe weet je waar je allergisch voor bent?
-
Vtwonen
Ongestoord zonnen op je balkon: met deze tips krijgen gluurders geen kans
Woon je in een appartement of woning zonder tuin, maar mét balkon? Dan ben je daar de komende periode vast veel te vinden. Het enige nadeel zijn de mogelijke buren die het zonnen er net wat minder comfortabel kunnen maken. Vtwonen.be geeft enkele handige tips om mét stijl meer privacy op je (dak)terras te creëren. -
PREMIUM
Redactrice Marie test de populaire facelift zonder chirurgie: "Ik stoor me aan mijn dubbele kin”
Mooie contouren, minder rimpels, een strakke kaaklijn en onderkin: de ‘HIFU-behandeling’ maakt zijn opmars in beautyland en belooft het allemaal. Dezelfde resultaten als een facelift, minus de lange herstelperiode en dat aan een fractie van de prijs. Hoe werkt het precies en is het effect ook écht meteen zichtbaar? Redactrice Marie (27) doet de test. “Het grootste verschil is te zien aan mijn onderkin: die is plots veel strakker.” -
-
PREMIUM
Tijd om het tutje achter te laten? Zo doe je dat als ouder
De ooievaar, de tutjesfee of een cadeautje in ruil. Er zijn tal van methodes die een kind kunnen helpen om afscheid te nemen van zijn of haar fopspeen. Orthopedagoog Carolien Hooijmans vertelt waar je als ouder op moet letten om je kind hierin bij te staan. -
Vtwonen
Vieze geur in huis: 6 oorzaken en oplossingen
Je herkent het vast wel, je komt je huis binnen en er hangt een nare lucht. Vaak is het lastig om te achterhalen waar die geur vandaan komt. Uit de keuken, woonkamer of badkamer? Vtwonen spoort de boosdoeners voor je op, en voorziet natuurlijk een rist handige tips om deze vervelende geuren weer te laten verdwijnen. -
Livios
Heerlijk relaxen in eigen tuin: zo geef je de gezelligheid een flinke boost
Nu de zon al enkele dagen van de partij is, trekken we met z’n allen naar buiten om te genieten. Dat lukt des te beter in een gezellige tuin. Heb je groene vingers of net helemaal niet? Dat maakt niet uit. Met deze tips van bouwsite Livios tover je je tuin om tot een uitnodigende ruimte waar je fijn kan vertoeven met familie en vrienden. -
PREMIUM
Rode Kruis heeft dringend bloed nodig: mag jij doneren of niet? “Zeker mensen met bloedgroep O negatief willen we extra aansporen om bloed te geven”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer