Op een zonnige zomerdag geraak je buiten al gauw aan 10.000 à 20.000 lux (de eenheid waarmee men lichtsterkte uitdrukt). Op een donkere winterdag mag je al blij zijn met 100 lux.
Volledig scherm
PREMIUM
Op een zonnige zomerdag geraak je buiten al gauw aan 10.000 à 20.000 lux (de eenheid waarmee men lichtsterkte uitdrukt). Op een donkere winterdag mag je al blij zijn met 100 lux. © Getty Images

Ben je somber en moe? Psycholoog Annelies Smolders: “Lichttherapie is de oplossing”

Door de lockdown voelen veel mensen zich lusteloos. Tel daar nog eens bij op dat het buiten donker en druilerig is, en je hebt het recept voor een serieuze winterdip. Gelukkig valt daar iets aan te doen. “Iedereen is gebaat bij lichttherapie!” Psycholoog en slaapexpert Annelies Smolders vertelt wat de impact is van licht op ons brein en hoe je er zelf mee aan de slag kunt. Spoiler: gewoon buiten wandelen is niet voldoende. 

0 reacties

 1. Vinden muggen de ene mens écht lekkerder dan de andere?

  Vinden muggen de ene mens écht lekkerder dan de andere?

  Staat ‘zomer’ voor jou ook gelijk aan ‘krabben’? Wees gerust, je bent niet de enige. Maar waarom vinden muggen jou zo lekker, terwijl ze je partner met rust lijken te laten? En kan je jouw onbewuste verleidingstechnieken veranderen, zodat jij ook rustige zomernachten tegemoet gaat? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters neemt de mug en haar voorkeuren onder de loep. “Sommige bloedgroepen vallen beter in de smaak dan andere.”
 2. Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
  Mijnenergie

  Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten

  De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips.