Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Belgische wetenschappers vinden bewijs dat luchtvervuiling doordringt tot in de baarmoeder

Onderzoekers van UHasselt zijn er in geslaagd om aan te tonen dat roetdeeltjes, afkomstig van vervuilde lucht, tot in de placenta van zwangere vrouwen doordringen. Ook langs de zijde van het ongeboren kind en al zeer vroeg in de zwangerschap. “Over vijftig jaar kijken we terug naar deze resultaten en zullen we geschokt zijn dat er zo lang, zo weinig gedaan werd in onze maatschappij tegen roetvervuiling”, zeggen de onderzoekers.

14 reacties

 • barbara marechal

  3 jaar geleden
  Wat met moeders die roken en alcohol drinken tijdens hun zwangerschap. Dat is al veel erger... Brandt daar maar een kaarsje voor... Ah nee dat mag niet voor het roet
 • Jan van Heijst

  3 jaar geleden
  Inderdaad Marco Maerten, maar op geen enkel fabrieksschouw stond toen een filter en de roetwaarden in de nabijheid van de zware industrie was enkele honderden keren hoger dan nu. Maar toen was er politiek of financieel nog geen voordeel uit te halen. En ook ik voel me nog goed, nochtans geboren in de jaren vijftig. Groot gebracht in ongezonde lucht en voeding die nu door Bio-specialisten compleet giftig is.
 • Mia Verheyen

  3 jaar geleden
  Zijn 28 placenta’s voldoende voor een ernstig onderzoek?
 • Elsje Van der Sloten

  3 jaar geleden
  En dan te bedenken dat andere vervuilingen zoals pesticiden waarschijnlijk ook, zoals de roetdeeltjes, de foetus kunnen bereiken!
 • p. devillé

  3 jaar geleden
  Daarvoor moet men toch geen wetenschapper zijn om dat te weten.Al wat we binnen nemen, voeding, lucht,... wordt ons bloed.En bloed stroomt ook door de baarmoeder.....