Meer dan 73 procent van de vrouwen maakte zich al eens zorgen over hun vaginale gezondheid.
Volledig scherm
Meer dan 73 procent van de vrouwen maakte zich al eens zorgen over hun vaginale gezondheid. © Polina Zimmerman via Pexels

Belgische wetenschappers achterhalen voor het eerst hoe een gezond vaginaal microbioom eruit ziet. “Je kan het verbeteren door je levensstijl aan te passen”

Elke vrouw heeft down under een grote horde bacteriën: micro-organismen die superbelangrijk zijn voor de gezondheid. Zolang ze in balans zijn, heb je een blije vagina. Alleen: over die vaginale kolonie is amper iets geweten. Absurd, dus voerden Belgische wetenschappers het grootste burgeronderzoek ter wereld uit naar het vaginale microbioom. “We hopen dat we de komende maanden en jaren concrete aanbevelingen kunnen doen en therapieën kunnen ontwikkelen tegen blaasontstekingen, infecties, onvruchtbaarheid en andere problemen.”

  1. 1 op de 12 vrouwen heeft vulvodynie. Laurence (30) is één van hen. “Ik dacht altijd dat seks pijn deed”
    PREMIUM

    1 op de 12 vrouwen heeft vulvodynie. Laurence (30) is één van hen. “Ik dacht altijd dat seks pijn deed”

    “Vroeger duurde het voorspel soms twee uur omdat ik té gespannen was. We hadden veel glijmiddel nodig om de pijn te verminderen en konden enkel missionaris doen. Nu is er een nieuwe wereld voor me opengegaan.” Laurence* (30) ontdekte pas recent dat ze vulvodynie heeft. Sinds de behandeling kan ze voor het eerst genieten van seks. De chronische aandoening in de schaamstreek komt bij héél veel vrouwen voor, maar blijft nog onder de radar. Professor gynaecologie Hans Verstraelen legt uit hoe dat komt en wat de opties zijn om van de pijn verlost te raken.