Beautyredactrice Sophie legt uit waarom je best oplet met siliconen in je shampoo: “Het verzwaart en maakt vet”
Inmiddels heb je waarschijnlijk het woord siliconen al wel eens zien voorbij zien komen. Maar wat zijn siliconen juist en waarom willen sommige mensen ze zo nodig vermijden? Wij vroegen raad aan onze beautyredactrice Sophie Vereycken en tonen je de beste shampoos zonder siliconen, met een focus op Belgische merken.
Delen per e-mail
“Siliconen zijn niet bepaald heel slecht, maar ook niet bepaald heel goed”, vertelt Vereycken. “Siliconen leggen een laagje op je haar, waardoor het al na de eerste wasbeurt zacht gaat aanvoelen en glanst. Ze geven dus instant resultaat, en dat is ook de reden dat je ze in bijna alle shampoos terugvindt die in supermarkten verkocht worden.”
Verschillende soorten
Er bestaan heel wat verschillende soorten siliconen, maar je kan ze in grote lijnen wel opdelen in drie groepen: “De eerste twee zijn niet problematisch en kan je dus gerust gebruiken”, legt Sophie uit.
“Je hebt de wateroplosbare siliconen die je zo uit je haren kan spoelen. Je herkent producten met wateroplosbare siliconen als er op de ingrediëntenlijst ‘dimethicone copolyol’ of ‘dimethiconol’ staat geschreven. Deze kunnen niet veel kwaad doen aan je haar.”
“En dan heb je de verdampende siliconen, op de achterkant van de fles te herkennen aan de term ‘cyclomethicone’. Deze soort vervliegt snel en dient vooral om het haarproduct makkelijk uitsmeerbaar te maken. Ze worden voornamelijk gebruikt in leave-in conditioners of in hittebeschermende producten.”
“Maar er zijn ook niet-wateroplosbare siliconen. Je herkent ze op de ingrediëntenlijst als ‘dimethicone’. Deze zijn wel problematisch, omdat ze achterblijven in je haar. Je spoelt ze dus niet uit je haar tijdens de wasbeurt. Daarvoor heb je een shampoo nodig met agressieve sulfaten. Het probleem is dat de siliconen zich gaan opstapelen in je haar. Niet na de eerste wasbeurt, maar wel na een tijdje, waardoor het haar op den duur gaat verzwaren. Met als resultaat plat of zelfs vettig uitziend haar, ook als je het net gewassen hebt.”
“Bij mensen met extreem droog en weerbarstig haar kan het gebruik van producten met siliconen wel aan te raden zijn. Het zorgt er namelijk voor dat het haar er gezonder uitziet, makkelijker tembaar en gladder is. Als je eens snel effect wilt, kan je ook zeker een product met siliconen gebruiken.”
De conclusie van Sophie: “Ik raad shampoos met siliconen niet aan voor dagelijks gebruik. Mensen met krullen of heel fijn haar blijven er ook beter van weg. Daarom investeer je best in een goeie siliconenvrije shampoo en wissel je regelmatig af. Afwisselen qua producten is sowieso het beste voor je haar.”
Lees ook :
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
6 op de 10 Belgen vinden dat we te veel plastic gebruiken, maar leggen de verantwoordelijkheid bij fabrikanten
De plasticproblematiek lijkt sinds de coronacrisis op de achtergrond verzeild, terwijl het net als corona een wereldwijde pandemie is die dringend aangepakt moet worden. Een kwart van de Belgen denkt meer plastic verbruikt te hebben sinds de lockdowns en dat kan zeker kloppen. Denk maar aan de forse stijging van leveringen aan huis alleen al. Daarnaast nam het gebruik van plastic ook explosief toe in de zorgsector (onder andere door maskers, reageerbuisjes en handschoenen). Volgens onderzoek willen de Belgen hun verbruik wel bijsturen, maar verwachten ze meer inspanningen van producenten, fabrikanten en de overheid. -
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek. -
Nieuwe Adidas-campagne wil fitnessindustrie inclusiever maken: “Het is een giftige omgeving die vrouwen onzeker maakt”
Langzaam maar zeker weet de fitnessindustrie zich uit haar spandex keurslijf van maatje 34 te wurmen. Voorloper is sportmerk Adidas, dat in hun gloednieuwe ‘Watch Us Move’-campagne vrouwen met alle vormen en maten in de spotlights zet. Bodypositive yoga-activiste Jessamyn Stanley is een van de gezichten. In een industrie die zo vetfobisch is, is meer inclusiviteit broodnodig, zegt ze. “Je krijgt het gevoel dat je er op een bepaalde manier moet uitzien om aan sport te mogen doen.” -
-
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
PREMIUM
‘Project jeansbroek’: redactrice Isabelle test de nieuwe afslankapp WW+. “Alles mogen blijven eten is de enige manier waarop ik dit volhoud”
We testen bij NINA niet op dieren maar op de redactie. Chef Isabelle probeert wat minder gewicht in de schaal te leggen en test daarvoor de WW+-app uit, de app van Weight Watchers. Ze schrijft zich in voor ‘mijnWW+’, een op maat gemaakt programma van zes maanden, krijgt een gepersonaliseerd, gezonder eetplan en verkent de wereld van SmartPoints, ZeroPoints en FitPoints. Plus, ze deelt de praktische tips waarmee ze het voor zichzelf een pak makkelijker maakt, van de puzzel bij de snoepkast tot de ‘huishoudfitness’. “Ik heb net een stuk verjaardagscake op als ik een mail krijg dat ik goed bezig ben.” -
1 op de 8 meisjes kan zich geen menstruatieproducten veroorloven. Mutualiteit deelt gratis menstruatiecups uit
Wereldwijd worstelen veel meisjes en vrouwen met de aankoop van tampons, maandverband en andere hygiëneproducten. Ook in ons land is dat zo. Daarom lanceert de Liberale Mutualiteit de campagne ‘What the cup?!’. Het ziekenfonds gaat ook gratis menstruatiecups uitdelen aan al haar vrouwelijke leden tussen 14 en 25 jaar.