Prof. Dr. Michael Casaer van het UZ Leuven.
Volledig scherm
PREMIUM
Prof. Dr. Michael Casaer van het UZ Leuven. © Getty Images

Artsen en brandweer waarschuwen voor vuurkorven: “Schade voor je gezondheid kan blijvend zijn”

Van “een ramp voor onze longen” tot “een aanslag op ons milieu”. Net nu de verkoop van vuurkorven en -schalen ongeziene hoogtes kent – in een poging het corona-eindejaar buiten gezellig te maken – sabelen wetenschappers het gebruik ervan genadeloos neer. Maar is één avondje rond de vuurkorf echt zo schadelijk? En waar moet je op letten als je er toch eentje wil aansteken? Prof. Dr. Michael Casaer van het UZ Leuven en brandpreventieadviseur Frank Samson van Brandweerzone Centrum (Gent) geven advies. 

80 reacties

 • Jozef Van Schuerbeeck

  4 weken geleden
  Het is een kwestie van gezond verstand. Als een buurman eens een vuurkorf wil aansteken heb ik daar niks tegen. Hij zou dan wel eerst eens moeten kijken hoe de wind waait. Als die in de richting van zijn buur waait en die zijn was hangt buiten of zijn kamervensters staan open zou hij toch zijn buren mogen verwittigen zodat die hun was kunnen wegnemen of hun vensters sluiten. Velen vagen daar vierkant hun voeten aan.
 • Luigi Driussi

  1 maand geleden
  Als we deze weer moeten geloven dan stel ik me de vraag hoe de mens het overleefd heeft tot 50 jaar geleden in de westerse wereld, de andere 6,5 miljard mensen leven nog dagelijks met en rond een open vuur...
 • Ben Van Loon

  1 maand geleden
  Ik denk dat Joe Biden slechter voor onze gezondheid is dan de vuurkorf. Man man, wat een bullshit toch.
 • wilfried de hert

  1 maand geleden
  Ik vind het ook een beetje eigenaardig die hype , vorig jaar gaan betogen voor het milieu en nu vuurke stook doen met alle overlast van dien.
 • Luc Snykers

  1 maand geleden
  Als de korven dan toch zulke bedreiging zijn voor milieu en mens dan moet de verkoop maar verboden worden .Neen dat gebeurd niet en maar ZAGEN .
 1. Waarom een goede ochtendroutine zo belangrijk is en tips om beter uit bed te geraken

  Waarom een goede ochtendrou­ti­ne zo belangrijk is en tips om beter uit bed te geraken

  Nadat Laurentine Van Landeghem (28) van Clouds of Fashion in een burn-out belandde, ontdekte ze het belang én de magie van een ochtendritueel. “Het zorgt voor meer rust, meer energie, meer creativiteit, meer zelfvertrouwen en meer productiviteit”, zegt ze. “Verschillende mensen hebben mij al gestuurd dat hun leven voorgoed veranderd is door de stappen van mijn ochtendroutine te volgen.” Dat willen wij ook wel! Deze week geeft Laurentine ons elke dag tips, zodat we ons jaar - én onze ochtend - goed kunnen starten.
 1. Woelende baby gaat als losgeslagen tol tekeer op slapende mama
  Play

  Woelende baby gaat als losgesla­gen tol tekeer op slapende mama

 2. Bidens hond Major krijgt eigen 'indoguration'
  Play

  Bidens hond Major krijgt eigen 'indogurati­on'