Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Altijd moe en futloos? Je schildklier kan de schuldige zijn. “1 op de 8 mensen krijgt er problemen mee”, zegt topdokter Guy T’Sjoen

Dat je zwaarlijvig wordt van een trage schildklier: niet waar. Dat jodiumpillen bij een kernramp je schildklier beschermen: wel waar. Bij één op de acht mensen hapert er vroeg of laat iets aan dit orgaan. Belangrijk dus om er meer over te weten. Topdokter Guy T’Sjoen scheidt de feiten van de fabeltjes. “De schildklier kan sneller gaan werken in de tiende week van de zwangerschap. Onbehandeld kan dat tot een miskraam leiden.”

3 reacties

 • Catherine Thomas

  2 maanden geleden
  Door mijn trage schildklier zijn er zeker 10 kg bij gekomen en ben nog altijd even actief en eet zo gezond mogelijk.. dus kom niet zeveren dat ge er niet ongewillig dik door kunt worden. Ben al jaren in behandeling en zal levenslang zijn
 • Rachel Cousse

  2 maanden geleden
  “UZ Leuven, De schildklier maakt te weinig schildklierhormoon aan, wat kan leiden tot gewichtstoename.” Wat is er dus waar ?
 • Dirk Vanhecke

  2 maanden geleden
  Heb een te traag werkende schildklier maar heb geen enkele van de hierboven symptonen. Zou normaal medicatie moeten nemen maar voelde mij daar veel slechter bij. Wat belangrijk is om ook naar jouw eigen lichaam te luisteren . Niet elke persoon is terug te brengen op de normale waarden die men hanteerd in de medische wereld. Er zijn altijd uitzonderingen op de regel. Waarde van een normaal werkende schildklier ligt normaal niet boven de 5 , die van mij bedraagt soms 8 of 9 .
 1. Vergeet skiën en snowboarden, dit is hoe je aan wintersport doet in stijl
  Play

  Vergeet skiën en snowboar­den, dit is hoe je aan winter­sport doet in stijl

 2. Harde beelden: man opent vuur op politieagente tijdens huiszoeking
  Play

  Harde beelden: man opent vuur op politie­agen­te tijdens huiszoe­king