Als de collega's ziek zijn: zo blijf je zelf gezond
Gesnotter, rode neuzen, klamme handjes en genies: neen, een verkoudheid is geen pretje. Ik weet niet hoe het bij u zit, maar in mijn omgeving bleef haast niemand gespaard. De wereld mag dan niet vergaan, leuk is wel anders. Dus, voor zij die nog geen slachtoffer werden, zo bescherm je jezelf tegen een vervelende verkoudheid.
Zakdoeken overal en lege bureau’s: verkoudheden en de griep horen nu eenmaal bij de winter. Niet zo gek dat veel mensen dezer dagen verkouden zijn, zei Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus en oorheelkunde eerder al aan De Morgen: “De boosdoener is het rhinovirus. Dat virus verandert steeds een beetje, waardoor onze afweer er geen vat op heeft.” Vaak zit er niet veel meer op dan eens goed uitzieken en liters kippensoep drinken, maar een voorzichtig man is er in het geval van de griep en verkoudheden toch wel écht twee waard. Zo zorg je dat je zelf niet ziek wordt:
- Kleine wasjes, grote wasjes:
Een eeuwenoud advies: voel je je niet goed? Was dan vaak je handen. Een goede hygiëne is sowieso enorm belangrijk, zeker wanneer je ziek bent. Maak harde oppervlakken en voorwerpen geregeld schoon. Was je handen minstens 20 seconden lang met zeep en water, en vergeet zeker het plekje tussen je vingers en onder je nagels niet. Blijf ook zo veel mogelijk met je handen weg van je neus, mond en gezicht in het algemeen.
- Zorg voor jezelf:
Je lichaam is er van nature voor gemaakt om je te beschermen tegen ziektes. Eet gezond (veel fruit en groenten) en kruip op tijd en vooral voldoende onder de wol.
- Nies in je elleboogholte:
Als je toch bent aangestoken door een snotneus, wat kun je dan best doen om er weer van af te komen? “Je kunt een verkoudheid niet genezen of eerder laten ophouden. Het duurt maximaal één week. Als het langer duurt, is er iets anders aan de hand”, legt Fokkens uit. “Rust nemen is het beste wat je kunt doen”, zegt viroloog Ron Fouchier. Doe je dat niet, dan blijf je langer ziek en blijf je een besmettingsgevaar voor je omgeving. “Hygiëne betrachten en anderen niet aansteken is erg belangrijk. We hebben altijd geleerd: hand voor je mond als je hoest. Maar mensen vergeten hun handen te wassen voordat ze de hand van een kennis schudden of een kraan of deurklink aanraken. Een alternatief is om niet in je hand te hoesten of te niezen maar in je elleboogholte.”
Wat doe je beter niet?
- Deel geen eten, drank, bekertjes of andere voorwerpen met anderen.
- Ben je weer beter? Vergeet dan zeker niet om een nieuwe tandenborstel aan te schaffen. Zorg er ook voor dat je de tandenborstel van de zieke gescheiden houdt van de andere tandenborstels.
- Zorg ervoor dat kinderen hun speelgoed niet uitlenen aan anderen als ze ziek zijn. Toch gebeurd? Zorg er dan voor dat je de speeltjes goed ontsmet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts
Heb je een nieuwe baan in het vizier, komt vroeg of laat het onderwerp ‘loon’ naar boven. Om je nieuwe salaris te bepalen of een goed voorstel te kunnen doen, durft een werkgever daarbij al eens vragen wat je op je huidige job verdient. Vind je dit maar een ongemakkelijke vraag en weet je er geen blijf mee? Is je huidige loon aan de lage kant en wil je een mooie promotie niet mislopen met een al te eerlijk antwoord? Jobat.be legt de kwestie voor aan hr-dienstverlener SD Worx. -
PREMIUM
Jaarlijks krijgen 2.600 mensen maag- of slokdarmkanker: “Immunotherapie wordt terugbetaald, maar werkt niet voor alle tumoren”
-
Waarom de gezondheid van je ogen mee bepaalt of je dementie krijgt of niet
Dementie: een aandoening waar tot op vandaag geen medicatie voor bestaat. En toch neemt het aantal patiënten dat eronder lijdt alleen maar toe. Onderzoekers zoeken al jaren intensief naar manieren om de ziekte vroegtijdig tegen te gaan. Nu blijkt er een simpele oplossing: onze ogen gezond houden. Is het echt zo makkelijk? Een neuroloog en oogarts lichten toe. -
-
Is jouw handtas ook een rommeltje? Met deze 4 handige tips schep je orde in de chaos
Je portefeuille, smartphone, bril, notitieboekje, flesje water, make-up … Je zou kunnen zeggen dat je handtas een mini-supermarkt is. Helaas wordt het daarom ook al snel een rommeltje. Tijd voor orde in de chaos? Wij helpen jou een handje op de goede, en vooral georganiseerde, weg. -
PREMIUM
Gewichtheffen is populairder dan ooit bij vrouwen: “Velen zijn bang dat ze er zullen uitzien als een bodybuilder”
-
PREMIUM
1 op de 20 mensen krijgt de diagnose van fibromyalgie: “We weten dat de klachten ontstaan omdat het centraal zenuwstelsel overgevoelig reageert”
-
“Van het een op het andere moment voelde ik hoe mijn hele lichaam verlamd raakte”: Margriet (26) lijdt aan een onbekende, maar niet zo zeldzame ziekte
De Nederlandse Margriet Shein (26) komt nog maar heel weinig buiten. En als ze een wandelingetje om haar huis maakt, is het met helm, zonnebril en koptelefoon op om prikkels te vermijden. FNS heeft Margriet in zijn greep. Het is een onbekende ziekte, hoewel er in Nederland 85.000 FNS-patiënten zijn. Bij Margriet werd de diagnose dan ook pas na vijf jaar gesteld.