Foto door rawpixel.com via Unsplash
Volledig scherm
© Foto door rawpixel.com via Unsplash

Aan de kleine kant? Beenverlengingen worden alsmaar populairder

Je raakt nooit aan de bovenste schappen van de supermarkt, je ziet niets op concerten en broeken moet je altijd laten inkorten. Het leven van kleine mensen is kortom niet altijd een pretje en daarom laten meer en meer mensen hun benen nu verlengen met een operatie. Vooral in Azië zou het storm lopen. Opvallend, want een beenverlenging is – letterlijk en figuurlijk – geen kleintje. Je moet er namelijk je benen voor laten breken.

7 reacties

  • Jacques Delalieux

    5 jaar geleden
    Werd 50 jaar geleden al gedaan in Zweden.
  • Paul Verbeeck

    5 jaar geleden
    Hoe lang revalideren ? Op eigen kosten? Of op de kosten van de gemeenschap (zoals bij geslachtsverandering )?
  • sophie lemmens

    5 jaar geleden
    Dus van 1m50 naar 1m60, dat wil ik wel!!
  • Lia Schuijt

    5 jaar geleden
    Welja en wie gaat dat betalen? Of zit dat standaard in het ziekenfondspakket?
  • Peter Buyck

    5 jaar geleden
    Laat staan dat je op latere leeftijd alsnog krimpt door ouderdom, sltijtage van gewrichten...
  1. Waar is een stoelgangtransplantatie goed voor? Artsen geven advies: “Probeer het zeker niet zélf te doen”
    PREMIUM

    Waar is een stoelgang­trans­plan­ta­tie goed voor? Artsen geven advies: “Probeer het zeker niet zélf te doen”

    Er zijn steeds meer aanwijzingen dat tal van aandoeningen beïnvloed worden door de samenstelling van onze darmflora. Stoelgangtransplantatie – waarbij uitwerpselen van een gezonde donor naar de darmen van een zieke ontvanger worden getransplanteerd – lijkt daardoor niet langer van de pot gerukt als behandelmethode voor allerlei kwalen. Professor maag- en darmziekten Danny De Looze en biomedisch onderzoeker Hannelore Hamerlinck leggen uit hoe het werkt. Wat mag je verwachten van de behandeling en wat mag je zeker niet doen?
  2. “Buikvet is een reservevoorraad die je lichaam aanlegt, maar allesbehalve gezond”: zo werk je je buikje weg tegen de zomer
    PREMIUM

    “Buikvet is een reserve­voor­raad die je lichaam aanlegt, maar allesbehal­ve gezond”: zo werk je je buikje weg tegen de zomer

    Aan het begin van het jaar gaan we massaal de gezonde toer op. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. “Visceraal vet dat zich ophoopt rond de organen kan leiden tot ontstekingen en een verstoorde hormoonhuishouding”, zegt diëtist Martijn Henckens. Hij legt uit waar dat buikvet vandaan komt en geeft vier concrete tips om het weg te werken.
  1. Topmodel Cara Delevingne is verslaafd, net als haar mama. Kan je daar aanleg voor hebben? Expert: “Ja en nee”
    PREMIUM

    Topmodel Cara Delevingne is verslaafd, net als haar mama. Kan je daar aanleg voor hebben? Expert: “Ja en nee”

    Cara Delevingne (30) geeft toe dat ze zwaar alcoholverslaafd is. Het ex-topmodel treedt zo in de voetsporen van haar mama Pandora (63), die een heroïneverslaving had. Bestaat er zoiets als een ‘verslavingsgen’ dat je binnen een familie kan erven? Verslavingsexpert Geert Dom legt uit waarom bepaalde familieleden een verslaving ontwikkelen en anderen niet. “Ga er maar van uit dat je het risico met je meedraagt.”
  2. Wanneer zijn laxeermiddelen nuttig en welke gebruik je best? “Sommige middeltjes die zonder voorschrift verkocht worden, zijn ronduit gevaarlijk”
    PREMIUM

    Wanneer zijn laxeermid­de­len nuttig en welke gebruik je best? “Sommige middeltjes die zonder voor­schrift verkocht worden, zijn ronduit gevaarlijk”

    Je stoelgang niet ophouden, je darmen tijd gunnen op het toilet en veel water drinken als je vezels eet, zijn enkele gouden regels tegen constipatie. Maar wat als je er toch last van hebt? Zijn laxeermiddelen altijd de oplossing? “Let op met zogenaamd natuurlijke middeltjes, en ga in sommige gevallen zéker langs bij je arts”, zegt farmacoloog Hans De Loof.
  3. Wat als je hart plots op hol slaat? Topdokter Pedro Brugada geeft advies: “Als het na enkele minuten niet overgaat, kan je enkele trucjes proberen”
    PREMIUM

    Wat als je hart plots op hol slaat? Topdokter Pedro Brugada geeft advies: “Als het na enkele minuten niet overgaat, kan je enkele trucjes proberen”

    Je zit rustig tv te kijken en plots begint je hart zonder reden te versnellen. Zulke hartkloppingen kunnen behoorlijk angstaanjagend zijn. Maar wat kan de oorzaak zijn? En hoe reageer je het best op het moment zelf? Wij vroegen advies aan de bekendste hartspecialist van ons land, Pedro Brugada. “Er is een brede waaier aan hartritmestoornissen, van heel onschuldig tot best gevaarlijk. Maar voor elk ervan zijn er tegenwoordig goede behandelingen.”