6 op de 10 Belgen vinden dat we te veel plastic gebruiken, maar leggen de verantwoordelijkheid bij fabrikanten
De plasticproblematiek lijkt sinds de coronacrisis op de achtergrond verzeild, terwijl het net als corona een wereldwijde pandemie is die dringend aangepakt moet worden. Een kwart van de Belgen denkt meer plastic verbruikt te hebben sinds de lockdowns en dat kan zeker kloppen. Denk maar aan de forse stijging van leveringen aan huis alleen al. Daarnaast nam het gebruik van plastic ook explosief toe in de zorgsector (onder andere door maskers, reageerbuisjes en handschoenen). Volgens onderzoek willen de Belgen hun verbruik wel bijsturen, maar verwachten ze meer inspanningen van producenten, fabrikanten en de overheid.
Delen per e-mail
Onderzoeksbureau Dedicated Research deed een enquête bij 1.000 Belgen in december 2020 in opdracht van Frosch. Men onderzocht tijdens de tweede lockdown hoe Belgen denken over plastic verpakkingen en hoe ze omspringen met de recyclage ervan.
Belg bereid tot verandering
De meerderheid van de Belgen (60 procent) zegt begaan te zijn met milieukwesties. Velen van hen hebben hun gedrag ook al aangepast, of beginnen dit te doen. Meer dan 6 op de 10 Belgen vinden dat we te veel plastic gebruiken. Ongeveer een vijfde (18 procent) daarvan koopt al producten in bulk aan of gebruikt eigen dozen of verpakkingen om zo weinig mogelijk plastic te gebruiken.
Een stap in de goede richting, maar hoewel we bereid zijn ons gedrag aan te passen, verwacht een kwart van de Belgen vooral sterke signalen van bovenaf voor het zijn gedrag drastisch zal bijsturen. Want hoewel 6 op de 10 vindt dat ze ook zelf een belangrijke impact kunnen hebben door het individuele gedrag aan te passen, zijn ze van oordeel dat vooral de producenten (65 procent), de ondernemingen (50 procent) en de supermarkten (43 procent) het meeste effect kunnen hebben. De impact van de overheid volgt met 38 procent.
Impact op het winkelmandje
Het grootste deel van de Belgen (75 procent) zegt bezig te zijn met het minderen van plastic verpakkingen, maar het hangt wel van de categorie af hoe erg ze daarmee bezig zijn. Bij fruit, groenten, dranken, koekjes en vleeswaren vormt het geen probleem, maar we lijken volgens de enquête veel minder geneigd om onze favoriete merken van was-, vaatwas- en lichaamsverzorgingsproducten op te geven om plastic te verminderen. Een derde geeft zelfs aan helemaal geen afstand van die producten te willen doen.
Bovendien erkennen Belgen dat de vervuiling veroorzaakt door de productie van die merkproducten het laatste criterium is waarmee ze rekening houden. Al neemt dat niet weg dat ze zich verzetten tegen de productie van nieuwe plastics en willen dat producenten de voorkeur geven aan recycleerbare en gerecycleerde kunststoffen.
Onvoldoende geïnformeerd
Belgen geven ook aan weinig vertrouwd te zijn met groene labels en hun betekenis. Tot tachtig procent beseft onvoldoende op de hoogte te zijn over de impact van plastic verpakkingen op het milieu en over hun recycleerbaarheid. Als consument geven ze ook aan dat ze niet goed weten waar de vele ‘groene’ certificeringslabels op plastic verpakkingen precies voor staan. Ze staan dan ook achter het gebruik van een Plasti- of Recy-score, zoals de Nutri-score. Deze kunnen het makkelijker maken om te oordelen of ze een product al dan niet aanschaffen, met de informatie van de score in hun achterhoofd.
Héél opvallend: we betalen liever belastingen om een niet-recycleerbaar product te gebruiken, dan meer te moeten betalen aan een product dat wél recycleerbaar is. Tot slot geeft 24 procent aan dat de crisis en lockdown een invloed hebben op hun plasticconsumptie, bij de 18-34-jarigen geeft zelfs 34 procent dat aan. Ongeveer de helft van de ondervraagden is echter heilig overtuigd dat hun plasticconsumptie onveranderd is gebleven.
Lees ook :
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM62
8 uur per dag je laptop aan, 3 kopjes koffie, een kwartiertje telefoneren en de verwarming: zoveel betaal je extra op je energiefactuur door telewerk
-
PREMIUM
Meghan Markle is opnieuw zwanger na een miskraam: “Dat gaat gepaard met heftige emoties”, zegt rouwexpert Manu Keirse
-
PREMIUM
De gezonde gewoontes van Sihame El Kaouakibi? “Boksen is mijn uitlaatklep en om de twee weken praat ik met mijn psychiater”
-
-
2
Hoeveel moet je bewegen om gezond te zijn? Nieuwe Vlaamse adviezen gelanceerd
Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceert nieuwe aanbevelingen die Vlamingen moeten aanzetten om meer te bewegen. Zo wordt er niet langer aangeraden om in blokken van minstens 10 minuten te bewegen, maar ligt de nadruk op 'elke stap'. In de nieuwe aanbevelingen is ook expliciete aandacht voor baby's, mensen met een beperking en zwangere en pas bevallen vrouwen. -
PREMIUM
“Gezond té dik zijn bestaat doorgaans niet”, zegt diëtist Michaël Sels
-
PREMIUM
Uitgetest: van 4.000 naar 15.000 stappen per dag. “Na een paar weken snakt mijn lichaam naar de beweging”
-
Slimme verlichting en beveiligingscamera’s: met deze ingrepen geef je inbrekers geen kans
In 2019 noteerde de politie 47.021 meldingen van woninginbraak in ons land. De coronacrisis strooit echter ook inbrekers roet in het eten, want dit cijfer is met dank aan de avondklok en het sterk toegenomen thuiswerk sinds de eerste lockdown gedaald. Toch blijf je ook nu beter op je hoede. Met de volgende tips hou je je huis inbraakvrij.