4 op de 5 jongeren bewegen te weinig: WHO waarschuwt voor de gevaren
Een nieuwe studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) toont aan dat 80% van schoolgaande jeugd niet aan het aanbevolen uur lichaamsbeweging per dag komt. En dat kan volgens de WHO zowel hun huidige als hun toekomstige gezondheid in gevaar brengen.
Voor de studie, die gepubliceerd werd in het tijdschrift ‘The Lancet Child & Adolescent Health’, werden de gegevens van 1,6 miljoen scholieren uit 146 landen tussen de leeftijd van 11 en 17 jaar verzameld. Daaruit bleek dat meer dan 4 op de 5 jongeren te weinig beweging krijgen per dag. Nochtans raadt de WHO aan om minstens een uurtje te spenderen aan wandelen, spelen, fietsen of deelnemen aan georganiseerde sporten.
Meisjes scoren het slechts. 85% van hen komt niet aan het aanbevolen uur sporten per dag, tegenover 78% van de jongens. Dat verschil was merkbaar in alle landen op enkele na. Zo deden de meisjes het beter in Tonga, Samoa, Afghanistan en Zambia. De meeste landen zagen de genderkloof ook groter worden over een periode van 15 jaar. De studie liep van 2001 tot 2016.
België bevindt zich in de middenmoot
In 2016 kregen de jongens in de Filipijnen het slechtste rapport. Daar bewoog maar liefst 93% van de jongens te weinig. In Zuid-Korea scoorden de meisjes het slechtst (97%) en ook beide geslachten samen. Daar kwam 94% van de adolescenten niet aan een uurtje beweging per dag. Bangladesh behaalde dan weer de beste punten. Daar sporten 63% van de jongens en 69% van de meisjes te weinig. De onderzoekers wijten de betere score bij de jongens aan de sterke focus op nationale sporten zoals cricket en bij de meisjes aan maatschappelijke factoren zoals de vele huishoudelijke taken die ze op zich moeten nemen. België belandt in de middenmoot. Zo beweegt 79% van de jongens te weinig, en 88% van de meisjes.
Dat de schoolgaande jeugd zo weinig beweegt, is erg gevaarlijk voor hun gezondheid waarschuwt de WHO. “Er zijn dringend beleidsmaatregelen nodig om de fysieke activiteit te bevorderen bij de jeugd om hun huidige en toekomstige gezondheid niet in gevaar te brengen.” Zo is een fysiek actieve levensstijl bij adolescenten niet alleen belangrijk voor hun hart, spieren, ademhaling, botten en gewicht, maar veel bewegen zou ook een positieve invloed hebben op de cognitieve ontwikkeling. Daarnaast wijzen studies uit dat die voordelen ook merkbaar blijven tijdens hun volwassene leven.
Om die positieve effecten te bereiken, beveelt de WHO adolescenten aan om elke dag een uur of langer matige tot krachtige lichamelijke activiteit na te streven. En daar moeten vooral nationale, stedelijke en lokale leiders iets aan doen volgens de organisatie. “De studie benadrukt dat jonge mensen het recht hebben om te bewegen en de mogelijkheid moeten krijgen om hun recht op lichamelijke en geestelijke gezondheid te realiseren”, vertelt Fiona Bull, medeauteur van de studie. “Sterke politieke wil en actie kunnen het feit dat meer dan 4 op de 5 jongeren niet het genot en de sociale, fysieke en gezondheidsvoordelen kunnen ervaren, aanpakken. Beleidsmakers en belanghebbenden moeten dus dringend aangemoedigd worden om nu actie te ondernemen voor de gezondheid van deze en toekomstige generaties.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ga je ver op reis deze zomer? Vraag dan tijdig je reisvaccins aan: prof legt uit welke je zeker nodig hebt
-
PREMIUM
1 op de 3 patiënten weet niet dat hij diabetes heeft: dit zijn de signalen
Onderzoekers van het UZ Leuven en OLV Aalst hebben voor het eerst aangetoond dat mensen met type 1 diabetes geen verhoogd risico hebben op een ziekenhuisopname voor Covid-19. Dat is goed nieuws voor heel wat Belgen. Uit een studie van Sciensano is namelijk gebleken dat 1 op de 10 mensen diabetes heeft, maar dat 1 op de 3 hier niet van op de hoogte is. Wetenschapper Johan Van der Heyden vertelt hoe je de tekenen toch zelf kan herkennen. -
Unicef: 24% Belgische jeugd heeft overgewicht, slechte eetgewoonten schadelijk voor kinderen
Een alarmerend hoog aantal kinderen lijdt onder de gevolgen van slechte voeding. Minstens één op de drie kinderen onder de 5 jaar, zo'n 200 miljoen kinderen, ondervoed is of heeft overgewicht. Dat zegt Unicef dinsdag in een nieuw rapport over kinderen, voedsel en voeding. -
-
Gouden Tour
Welke Belgen kunnen een meerwaarde zijn voor jouw Gouden Tour-ploeg? Van Wout van Aert over Jasper Stuyven tot Yves Lampaert
De 109de editie van de Ronde van Frankrijk start op vrijdag 1 juli in Denemarken en eindigt op 24 juli in Parijs. Welke Belgen mogen we op de voorgrond verwachten en kunnen heel wat punten scoren voor jouw Gouden Tour-ploeg? Een overzicht. -
PREMIUM
1 op de 10 mensen krijgt ooit te maken met reuma: “Als de pijn en stramheid erger worden, moet je aan de alarmbel trekken”
-
Jeugdburgemeester en jeugdschepenen helpen mee jeugdbeleid uitstippelen
In Herzele werden de nieuwe jeugdburgemeester en jeugdschepenen verkozen. Zij helpen mee bij het uitstippelen van het jeugdbeleid in de gemeente. -
TV1
Klaar voor een avond vol spanning? Wij raden deze truecrimeseries aan
Het overkomt iedereen wel eens: keuzestress. Het aanbod op de streamingdiensten wordt dan ook steeds groter. Zin in een spannend avondje tv-kijken? Dan zijn truecrimeseries echte aanraders. Het is allang geen guilty pleasure meer om naar deze series te kijken. Ze zorgen voor de nodige spanning én zijn gebaseerd op waargebeurde feiten. Dit zijn onze zeven aanbevelingen.
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerEmi Hergersberg
Christelle Vandermaelen
Frederik Boogaerts