Getty Images/EyeEm
Volledig scherm
© Getty Images/EyeEm

10 praktische vragen over hiv beantwoord: “Ja, mensen die aidsremmers nemen kunnen seks hebben zonder het door te geven”

Vandaag is het Wereldaidsdag. Deze dag wil oproepen tot solidariteit met hiv-patiënten, zoals Christophe Ramont die vandaag de stilte breekt over zijn besmetting. Maar ook zorgen voor een betere verspreiding van correcte informatie over het virus. Want er kleeft nog steeds een stigma aan, en dat houdt de aidspandemie mee in stand. Wist je trouwens dat er tegenwoordig steeds meer besmettingen van hiv bij hetero’s zijn? En dat er een medicijnkuur bestaat die verhindert dat hiv zich in jouw lichaam nestelt? 10 prangende vragen beantwoord.

 1. Word je onvruchtbaar door een SOA en tast zetelverwarming de zaadkwaliteit aan? 5 feiten en fabels over vruchtbaarheid
  PREMIUM

  Word je onvrucht­baar door een SOA en tast zetelver­war­ming de zaadkwali­teit aan? 5 feiten en fabels over vruchtbaar­heid

  “Ik had geen goed zaad. Maar je hebt er maar één nodig, hè. Dan is hoop een vies beestje.” In de nieuwste aflevering van ‘Taboe’ sprak Philippe Geubels met Vlamingen die kinderloos blijven omdat die verdomde zaad- of eicellen niet meewerken. Voor wie met (on)vruchtbaarheid worstelt, blijft veel onduidelijk. We leggen fertiliteitsarts Guy Verhulst de hardnekkigste volkswijsheden voor en onderscheiden feiten van fictie. “Ook de kwaliteit van een vrijpartij telt. Als beide partners opgewonden zijn, is de kans op bevruchting groter.”
 2. Christophe uit Blind Getrouwd leeft sinds kort met hiv: “Ik heb mij even schuldig gevoeld, maar het is wat het is”
  Play

  Christophe uit Blind Getrouwd leeft sinds kort met hiv: “Ik heb mij even schuldig gevoeld, maar het is wat het is”

  Vandaag is het Wereldaidsdag. In ons land leven naar schatting zo’n 19.000 mensen met de ziekte. Christophe Ramont (40) uit ‘Blind Getrouwd’ vernam vlak voor de zomer dat hij hiv heeft, het virus dat de ziekte kan uitlokken. “Mijn wereld stuikte toen even in elkaar.” Inmiddels heeft Christophe het een plaats kunnen geven, en vandaag komt hij naar buiten met zijn verhaal om te waarschuwen voor de risico’s van onbeschermde seks en om lotgenoten een hart onder de riem te steken. “De eerste maanden na mijn diagnose had ik heel weinig levenslust. Ik moest door dat aanvaardingsproces.” Bekijk hierboven wat hij vanochtend vertelde in de studio’s van Qmusic.