1 op de 5 kinderen loopt risico om diabetes type 2 te krijgen: zo voorkom je het
“Ga wat vaker buiten spelen” en “Eet je groentjes op”. Het is clichéadvies dat veel kinderen te horen krijgen van hun ouders. Maar tegelijk is het oh zo belangrijk. Dat bewijst een nieuwe studie nog maar eens. Volgens het onderzoek heeft 1 op de 5 kinderen prediabetes.
Delen per e-mail
1 op de 5 kinderen tussen 12 en 18 jaar heeft prediabetes. Bij jongvolwassenen tussen 19 en 34 jaar is dat zelfs 1 op de 4. Dat staat te lezen in het onderzoek van het instituut Centers for Disease Control and Prevention, dat gepubliceerd werd in het tijdschrift JAMA Pediatrics.
Aan de studie namen 5.786 kinderen en volwassenen deel. Meer dan 10 jaar - van 2005 tot 2016 - werden hun gegevens verzameld en geanalyseerd. Een groot deel van de deelnemers lopen dus al rond met prediabetes. Dat is eigenlijk de voorfase van diabetes type 2, het type dat ontwikkeld wordt op latere leeftijd en gelinkt wordt met de levensstijl.
Hierbij is de insuline minder efficiënt geworden, waardoor je lichaam al meer moeite heeft met de verwerking van glucose. De bloedsuikerwaarden schieten vervaarlijk de hoogte in, maar zijn nog niet hoog genoeg voor de diagnose diabetes type 2. Wie geen maatregelen treft, zal haast onvermijdelijk suikerziekte ontwikkelen.
Dat zijn alarmerende cijfers, zeker in combinatie met de recente studie van Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid. Daaruit bleek dat momenteel 1 op de 10 mensen diabetes heeft. Maar ruim 1 op de 3 daarvan weet dat echter niet.
Hoe voorkomen?
Gelukkig zijn er een heleboel zaken die je kan ondernemen om te voorkomen dat je daadwerkelijk getroffen wordt door diabetes type 2. Een gezonde levensstijl vormt daarbij de gouden oplossing, stelt de Diabetes Liga. Enkele tips:
1. Beweeg voldoende
We weten allemaal dat we voldoende moeten bewegen en niet te veel op ons achterwerk mogen zitten. Dat benadrukt ook de Diabetes Liga. “Lichaamsbeweging hoeft niet noodzakelijk van een hoge intensiteit te zijn. Sporten of intensieve lichaamsbeweging is gezond voor lichaam en geest, maar niet voor iedereen even haalbaar”, zo staat er te lezen op de site. “Probeer om elke dag, en zeker 5 dagen per week, minimum 30 minuten aan een matige intensiteit te bewegen. Het gaat dan over activiteiten waarbij je iets sneller en dieper gaat ademen dan normaal, zoals fietsen, stevig wandelen of zwemmen. Dat mag je ook gerust spreiden over de dag, met minimum 10 minuten aan één stuk.”
2. Eet gezond en gevarieerd
Geen grote verrassing, maar een gezond eetpatroon kan een wereld van verschil maken. “Vooral het innemen van voldoende vezels, het beperken van de vet- en verzadigde vet-inname en het beperken van de totale energie-inname, zijn belangrijk om je diabetesrisico zo laag mogelijk te houden.”
3. Let op de extraatjes
“Leef op alle vlakken gezond: slaap voldoende en vermijd onnodige stress”, klinkt de laatste tip van de Diabetes Liga. “Als roker wordt ook je risico op type 2 diabetes met 50% verhoogd. Een reden te meer dus om het roken te laten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Met welke sport val je het meest af en welke buikspieroefeningen werken het best? Lieven Maesschalck geeft advies
-
Van shampoo bars tot scrubs van rijstkorrels: watervrije beauty is in trek, maar is het ook beter voor je huid en het milieu?
“Watervrij gaan in de badkamer zou weleens de ecologische verandering kunnen zijn die we allemaal moeten maken” schrijft de Britse Vogue. Inderdaad, tegen 2025 krijgt twee derde van de bevolking te maken met waterschaarste en ons beautyritueel kan daar een belangrijke rol in spelen. Omdat het vandaag Wereldwaterdag is, dompelen we ons onder in de wereld van de watervrije beauty. Is het echt beter voor het milieu? En heeft je huid er ook baat bij? Onze beautyjournalist Sophie zoekt het uit en vraagt raad aan wetenschapster Barbara Geusens. -
PREMIUM
“Het duurt 4 weken voor je handen weer herstellen”: tips van de dermatoloog om te voorkomen dat alcoholgel je huid uitdroogt
Geen trendwatcher die begin 2020 had durven voorspellen dat het meest trendy product van het voorbije jaar handgel zou worden. Maar hoe draag je zorg voor je handen wanneer desinfecteergel hoogtij viert? Tijd om je linker en rechter wat liefde te geven met deze beautyproducten en tips van apothekeres Inge Louf en dermatologe Ingrid van Riet. “Gebruik alcoholgel alleen als het echt noodzakelijk is.” -
-
PREMIUM1
Lizzy had last van vaginale droogte en urineverlies: “Dankzij het 'orgasme-shot' kan ik sneller klaarkomen”
-
Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix. -
Risico op trombose is bij de pil hoger dan bij AstraZeneca. “En toch waarschuwen we vrouwen daar amper voor”
Ans Van Gasse (23) verloor een vriendin aan een trombose. De oorzaak: haar anticonceptie. “Dokters schrijven de pil te snel voor en vrouwen krijgen gevaarlijk weinig informatie.” Door het onderzoek naar de bloedklonters die het AstraZeneca-vaccin zou veroorzaken is er plots ook aandacht voor de link tussen trombose en anticonceptie. Per miljoen vrouwen die de pil slikken, hebben zo’n 500 tot 700 vrouwen elk jaar kans op een trombose. Maar daar kraait geen haan naar. Professor Gynaecologie Johan Verhaeghe (UZ Leuven) licht de cijfers toe: “Als je niet rookt, obees bent of bloedklonters in de familie hebt, hoef je je over de pil in principe geen zorgen te maken” -
Welke verzekeringen moet een huurder afsluiten?
Huur je een huis of een appartement? Dan volstaat het niet om maandelijks correct de huursom te betalen, je moet ook in orde zijn met de verzekeringen. Sommige verzekeringen moeten betaald worden door de huurder, andere door de verhuurder. Spaargids.be legt uit hoe het zit.
0 reacties