Bart Van der Schueren, professor in de Obesitaskliniek van UZ Leuven en diëtiste Sanne Mouha.
Volledig scherm
PREMIUM
Bart Van der Schueren, professor in de Obesitaskliniek van UZ Leuven en diëtiste Sanne Mouha. © Getty Images/iStockphoto, Steven Richardson

“1 op de 2 Belgen is te zwaar”: twee experts leggen uit hoe je op een gezonde en langdurige manier gewicht verliest

Wereldwijd zijn de voorbije vijf jaar liefst vijf miljoen mensen vroegtijdig overleden als gevolg van overgewicht en obesitas. Ook België heeft een probleem. “De helft van onze bevolking heeft overgewicht”, stipt prof. Bart Van der Schueren (Obesitaskliniek UZ Leuven) aan. Maar hoe kom je zelf te weten of je al dan niet te zwaar bent? En wat werkt volgens Van der Schueren en diëtiste Sanne Mouha nu écht om gewicht te verliezen? “Iedereen kan 5 à 10% gewicht verliezen, wat meestal al voldoende is om je gezondheid enorm te verbeteren.”

27 reacties

 • Catherine MISTIAEN

  1 maand geleden
  Slapen om te vermageren, is veel beter dan gelijk welk dieet. Dit is: vooral 's morgens blijven liggen tot wanneer je volledig uitgeslapen bent. Dit is het euvel van deze tijd: altijd te vroeg moeten opstaan. Als er geen roofdieren in de buurt zijn, en de mens rustig kan slapen, dan zegt het lichaam: "Wakker en alert blijven, is hier niet aan de orde. Hier moeten we niet teveel reserve-vet opstapelen, want er is geen gevaar."
 • GUY VANACKERS

  2 maanden geleden
  Vraag het aan Van Ranst?!!die weet toch alles !Guy
 • Jean-Pierre Vercruysse

  2 maanden geleden
  Tientalle jaren geleden heb ik ook te veel gewogen  (meestal door in het buitenland meer te eten of anders te eten. Een diet welk ik voorkreeg was extreem.  Was niet vol te houden omdat het van veel naar heel weinig ging. Resultaat terug meer gegeten daar het niet vol te houden was! Daarentegen heb ik nadien een dietitist gehad welke realistisch was door te leren minder eten op een veel langere periode. Gevolg werd het gewoon en en heeft resultaat gegeven... en dit nog altijd!
 • mike vanzandweghe

  2 maanden geleden
  Ja,sluit de fitnesszalen nog langer,van alles naar niets met me sporten,daar word ik ziek van.
 • Philippe Stevens

  2 maanden geleden
  David hermans , andere mensen hun winkelkar controleren is anders ook maar een rare zaak .
 1. “Vitaminesupplementen tegen coronabesmetting schaden niet, maar baten ook niet”
  PREMIUM

  “Vitamine­sup­ple­men­ten tegen coronabe­smet­ting schaden niet, maar baten ook niet”

  Zijn vitamines C en D nuttig in de behandeling of in het voorkomen van een infectie met het nieuwe coronavirus? Positieve berichten daarover blijven opduiken, maar arts Marleen Finoulst zegt dat het weldadig effect van deze vitamines op Covid-19 niet wetenschappelijk bewezen is. “Je kan beter een gezonde levensstijl aanhouden dan je heil zoeken in vitaminesupplementen”, zegt ze.
 2. Is blikje frisdrank echt net zo kankerverwekkend als sigaret, zoals Nederlandse arts beweert?
  PREMIUM

  Is blikje frisdrank echt net zo kankerver­wek­kend als sigaret, zoals Nederland­se arts beweert?

  “Suiker heeft een grote invloed op het ontstaan, genezen en voorkomen van kanker.” Dat beweert de Nederlandse arts-onderzoeker William Cortvriendt in zijn onlangs verschenen boek Kankervrij. “Een blikje frisdrank of een glas vruchtensap is voor je kind waarschijnlijk net zo kankerverwekkend als je kind een sigaret laten roken”, stelt Cortvriendt die samen met Pascale Naessens ook al de bestseller Puur & lichter: Slanker door goed te eten uitbracht. “Volgens onderzoek verhoogt het je risico op kanker zelfs met 18 procent.” Is suiker echt zo gevaarlijk als beweerd wordt? Twee gezondheidsexperts leggen uit.
 1. Racistische man vernielt buurtwinkel van Afghaanse migrant: "Al-Qaeda, Osama!"
  Play

  Racisti­sche man vernielt buurtwin­kel van Afghaanse migrant: "Al-Qae­da, Osama!"

 2. Brandweer redt kind dat vastzit in haar speeltuig
  Play

  Brandweer redt kind dat vastzit in haar speeltuig