d
Volledig scherm
d © Getty Images/Westend61

1 op de 10 Belgische vrouwen blijft roken tijdens haar zwangerschap. ‘Rookvrije Start’ wil dat cijfer doen dalen

Ondertussen hoeven we je niet meer te vertellen dat roken nefast is voor de gezondheid. En dat geldt des te meer voor zwangere vrouwen: zij riskeren tal van complicaties, de kans op een miskraam, doodgeboorte en wiegendood stijgt gigantisch en áls het babytje gezond ter wereld komt, loopt het meer risico op afwijkingen op latere leeftijd. Daarom lanceert het Vlaams Instituut Gezond Leven een nieuw project, ‘Rookvrije Start’, met als doel een rookvrij begin voor elk pasgeboren kind. 

 1. Wereldwijd steeds minder rokers, jaarlijks nog wel 8 miljoen doden ten gevolge van tabak

  Wereldwijd steeds minder rokers, jaarlijks nog wel 8 miljoen doden ten gevolge van tabak

  Er zijn wereldwijd steeds minder rokers. Zo staken vorig jaar 1,3 miljard mensen geregeld een sigaret op, terwijl dat er in 2018 nog 1,32 miljard waren. Dat constateert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). “Het is heel bemoedigend om te zien dat er elk jaar minder mensen tabak gebruiken, maar we hebben nog een lange weg te gaan en tabaksproducenten zullen elke truc blijven gebruiken om de gigantische winsten die ze maken met hun dodelijke waren te verdedigen”, zegt WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.
 2. Na veelbelovende cijfers in Nederland: dit zijn de overlevingskansen per type kanker in ons land

  Na veelbelo­ven­de cijfers in Nederland: dit zijn de overle­vings­kan­sen per type kanker in ons land

  Nederlandse wetenschappers publiceerden deze week indrukwekkende cijfers over de overlevingskansen bij kanker. Die is de afgelopen 30 jaar voor heel wat types sterk gestegen. Maar hoe zit het in België? Maken wij ook zo’n vooruitgang? Wij lijsten samen met de Stichting Kankerregister enkele kankers op en schetsen hun evolutie. “Voor pancreaskanker blijft de prognose slecht.”
 3. 10 september is First Aid Day, ook voor de allerkleinsten: “Met de 112-app is het voor je kleuter kinderspel om de hulpdiensten te contacteren”

  10 september is First Aid Day, ook voor de allerklein­sten: “Met de 112-app is het voor je kleuter kinderspel om de hulpdien­sten te contacte­ren”

  Omdat zoontje Viktor (4) al erg veel interesse toonde, kwam EHBO-lesgever Luc Van de Velde - bekend als de spoedarts uit ‘De Buurtpolitie’ - op het idee om kleuters vertrouwd te maken met eerste hulp. Het resultaat: het prentenboek ‘Voorzichtig, Viktor!’, waar ouders en leerkrachten mee aan de slag kunnen. “Een kleuter kan meer dan we denken.”