Beeld uit ‘Het paard van Sinterklaas’.
Volledig scherm
Beeld uit ‘Het paard van Sinterklaas’. © ANP

Zwartepietendebat laait weer op : bekendste Nederlandse Sinterklaasfilm wordt niet meer vertoond

Film‘Het Paard van Sinterklaas’, een van de meest succesvolle Nederlandse familiefilms van de afgelopen twintig jaar, is op dit moment niet meer te zien voor publiek. Producent Burny Bos wil niet dat de prent nog wordt vertoond omdat er Zwarte Pieten in voorkomen. De titel is ook niet opgenomen in het programma van het Amsterdamse filmfestival Cinekid, dat komende week plaatsvindt en waar Bos de hoofdgast is.

70 reacties

 • Peter De blaere

  3 maanden geleden
  En wij blijven maar aanvaarden dat onze cultuur en tradities onderuit gehaald wordt door de onverdraagzame woke waanzin , waar gaat dit eindigen?
 • Dorine Jooren

  4 maanden geleden
  Ik heb vroeger vaak Zwarte Piet gespeeld en daar blijf ik fier op, ik zou het meteen weer overdoen :-)
 • Jan De Greef

  4 maanden geleden
  Als ik de reacties overloop is bijna iedereen voor het behoud van de traditie (met een zwarte Piet) en een verwaarloosbare minderheid tegen, heel democratisch toch ?
 • Carl Peeters

  4 maanden geleden
  Voor mij is er maar 1 geldig Sinterklaas feest en dat is met een zwarte Piet. Anders dien ik een klacht in omdat Sinterklaas wit is. Dat is ook discriminatie.
 • Rony De geest

  4 maanden geleden
  De zwarte Piet is gewoon een mens die zwart is geworden omdat hij door de schouw kwam zo hebben ze ons 65 jaar terug vertel de dus gewoon een blanke man zonder bijbedoelingen
 1. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.
 2. De Von Trapp-familie uit ‘The Sound of Music’ krijgt een eigen dramareeks: “We gaan nu zélf ons verhaal delen”
  TV

  De Von Trapp-familie uit ‘The Sound of Music’ krijgt een eigen dramareeks: “We gaan nu zélf ons verhaal delen”

  “Do, a deer, a female deer, Re, a drop of golden sun, Mi, a name, I call myself.” Je zingt het waarschijnlijk voluit mee en ziet zo de von Trapp-kinderen voor je. De muzikale familie werd wereldberoemd door ‘The Sound of Music' uit 1965, maar hun verhaal na de film werd nooit verteld. Tot Myles von Trapp zélf de touwtjes in handen nam en ‘Barones’ maakte, een dramareeks over de Von Trapps. “Maria von Trapp, gespeeld door Julie Andrews in de film, had eigenlijk een heel ander karakter.”