Nieuwe biografie belicht bange Robin Williams: “Ik weet niet meer hoe ik grappig moet zijn”
Aan het eind van zijn leven was Robin Williams (63), de hyperverbale Oscar-winnaar, niet meer in staat zijn eigen teksten te onthouden. Dat onthult ‘Robin’, een nieuwe biografie over de laatste dagen van de acteur die in panische onzekerheid gehuld waren.
Tijdens de opnames van ’Night at the Museum: Secret of the Tomb’ in 2014 sloeg de onzekerheid kei hard toe. “Hij snikte in mijn armen aan het eind van elke draaidag. Het was verschrikkelijk”, onthult make-up artieste Cheri Minns in de biografie over wijlen Williams.
De make-up artieste stelde voor dat Robin zou terugkeren naar zijn eerste liefde, standup comedy, om daar nieuw zelfvertrouwen te tanken maar Robin weigerde. “Hij huilde alleen maar. Hij huilde en zei: ‘Ik kan niet, Cheri. Ik weet niet meer hoe. Ik weet niet meer hoe ik grappig moet zijn.' ”
Losgeslagen geest
Wat Robin op dat moment niet wist was dat een ziekte hem van zijn talenten beroofde. En uiteindelijk ook van zijn leven. Na zijn dood bleek uit de autopsie dat Robin Williams leed aan Lewy-dementie, een verwoestende hersenaandoening. Mogelijk kreeg de acteur destijds ten onrechte de diagnose Parkinson, zo staat in het boek. “En mogelijk was zijn zelfmoord dus geen bewuste daad, maar een daad van een losgeslagen geest.”
Lepel cocaïne
Ook zijn drug- en alcoholverslaving komt aan bod in het boek. Zo zei Robin ooit dat cocaïne 'God’s manier was om je te vertellen dat je te veel geld verdient'. In de comedy scene werd veelvuldig cocaïne gebruikt en het is daar dat Williams zich die levensstijl van veel drugs en alcohol aannam. “Een voormalige schoolvriend herinnerde zich bijvoorbeeld hoe hij Williams na een optreden op een parkeerplaats zag. Een man kwam naar hem toe met een lepel vol cocaïne en Williams snoof het gewoon helemaal op”, reconstrueert auteur Dave Itzkoff in het boek.
Bij het brede publiek staat Williams vooral eeuwig bekend als de cross-dressing nanny uit 'Mrs. Doubtfire' (1993) en de man die gevangen zat in een bordspel in 'Jumanji' (1995).
Hij won een Oscar voor zijn rol als radiopresentator in 'Good Morning, Vietnam' (1987). Nadien volgden nog 'Dead Poets Society' (1989), 'The Fisher King' (1991) en 'Good Will Hunting' (1997) waar hij ook een Oscar voor won. Hij kon niets verkeerd doen, zelfs toen hij op de set zijn kleren uittrok en zijn tegenspeelster vastgreep kwam hij er mee weg. Maar de magie van de jaren '90 raakten na het millennium uitgewerkt.
Enkele flops en de gevolgen van zijn langdurige drug- en alcoholverslaving trokken hem naar beneden. In 2006 checkte hij zichzelf in in een ontwenningskliniek. Nadien ontmoette hij zijn derde vrouw Susan Schneider met wie hij trouwde in 2011.
“Hij was een stimulus junkie, wiens angsten voortsproten uit zijn werk. Het type werk dat hij deed was een kweekvijver voor angst. Hij zweerde bij het motto: 'Je ben maar zo goed als je laatste prestatie'", vertelt zijn vrouw Susan in het boek.
"Nog 10 goeie jaren"
Volgens Schneider begon Williams te klagen over meerdere symptomen, zoals het verlies van zijn reukvermogen, trilling in zijn linkerhand, slapeloosheid en moeite met urineren. "Hij vond ook niet altijd meer de juiste woorden in een gesprek. Dat haatte hij."
In mei 2014 werd bij Williams Parkinson vastgesteld. De dokters verzekerden hem dat ze medicatie hadden waarmee hij nog 'tien goeie jaren' tegemoet kon. Robin hield de diagnose voor zichzelf, zijn kinderen en dichtste vrienden. Waaronder ook acteur Billy Crystal.
"Ik had hem nog nooit zo bang gezien", vertelt collega en goede vriend Crystal in het boek. "Dit was de meest stoutmoedige komiek die ik ooit ontmoet had, maar plots was hij gewoon een bange man."
Op zondag 10 augustus 2014 zei de vader van drie zijn Susan welterusten en ging hij naar zijn kamer. Door William's gezondheidsproblemen sliepen de twee apart. "Het ging beter met hem, het leek alsof hij terug op het goede pad was", vertelt zijn echtgenote. Maar toen ze de volgende ochtend wakker werd, merkte ze dat de deur nog steeds op slot zat. Susan dacht dat haar echtgenoot eindelijk wat kon bijslapen en verliet opgelucht de flat. Later trof zijn assistente hem levenloos aan. Zonder afscheidsbrief.
Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Film
Mads Mikkelsen geeft hoop: keert Johnny Depp terug naar de ‘Fantastic Beasts’-saga?
Acteur Mads Mikkelsen (56) nam in de derde ‘Fantastic Beasts’-film de rol van Gellert Grindelwald over van Johnny Depp (59), nadat die werd beschuldigd van huiselijk geweld. De rechtszaak kostte hem de filmrol, maar komt daar misschien binnenkort verandering in? Mikkelsen hintte alvast van wel. -
FILM7
Arabische landen verbannen 'Thor: Love and Thunder’ vanwege “scènes met homoseksuele personages”
Thor: Love and Thunder is vanaf deze week niet meer te zien in enkele conservatieve Arabische landen, China en Maleisië. De Marvel-kaskraker krijgt er kritiek vanwege expliciete LGBTQ+-verwijzingen. -
Zot van je handtas in suède? Met deze praktische onderhoudstips hou je ze in topvorm
Geen handtas die meer vakantie-en festivalvibes uitstraalt dat een exemplaar in suède. Helaas is deze topfavoriet veel kwetsbaarder dan andere soorten leder. Suède is nogal gevoelig voor regen en voor vlekken. Enkele tips om je handtas jarenlang mooi te houden. -
-
Independer
In dit land riskeer je een boete van 1.500 euro wanneer je een flitsmelder gebruikt
Met een GPS of navigatieapps zoals Waze vind je niet alleen de weg, je weet ook hoe snel je mag rijden en waar de flitspalen of mobiele controles staan. Maar wist je dat die flitsmelders in sommige vakantielanden verboden zijn? Je riskeert zelfs een zware boete. Independer.be vertelt wat je moet weten. -
'Mork and Mindy'-collega: "Robin Williams betastte me op de set"
Pam Dawber zegt dat de overleden Robin Williams haar constant betastte en dat hij zichzelf ook uitkleedde in haar bijzijn. Toch voelde dit voor haar nooit fout aan. -
Film
‘Das Boot’-regisseur Wolfgang Petersen (81) overleden
Wolfgang Petersen, die de bekende en veelgeprezen Duitstalige film ‘Das Boot’ regisseerde, is op 81-jarige leeftijd overleden. Zijn dood werd dinsdagavond bekendgemaakt door zijn productiemaatschappij. -
Spaargids.be
Ben je 54 jaar en doe je aan pensioensparen? Maak deze grove fout dan zeker niet
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit.
12 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFred Debroek
Ka Ka
Brigitte van der Zalm
x x
Peggy Geerts