Siegfried Bracke, voorzitter van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).
Volledig scherm
Siegfried Bracke, voorzitter van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). © EPA

Nieuwbakken VAF-voorzitter Bracke wilde Jan Verheyen zelf laten kiezen voor welke film hij subsidies krijgt

Amper is Siegfried Bracke aangesteld als voorzitter van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) of de poppen gaan aan het dansen. Bracke wou regisseur Jan Verheyen zelf laten kiezen voor welke film hij subsidies wilde krijgen. Dat blijkt uit een verslag dat De Morgen kon inkijken.

 1. 2 miljoen euro premie voor 2 Vlaamse topfilms per jaar. Het VAF kan dat dànkzij corona: “Door het extra budget uit het relanceplan moeten we zelfs niet besparen op kleine producties”
  PREMIUM

  2 miljoen euro premie voor 2 Vlaamse topfilms per jaar. Het VAF kan dat dànkzij corona: “Door het extra budget uit het relance­plan moeten we zelfs niet besparen op kleine producties”

  Eén miljoen euro: zoveel krijgt regisseur Jan Verheyen van het Vlaams Audiovisueel Fonds voor zijn film over de legendarische brand van de Innovation. Verheyen noemt dat “waanzinnig veel geld” en dat is het ook, maar er zit een duidelijke strategie achter. “Elke euro die we in film investeren, levert minstens drie tot zelfs acht euro op”, zegt Koen Van Bockstal, de CEO van het VAF. En opmerkelijk: “Dankzij de twintig miljoen euro steun voor de economische relance na corona kunnen we dit jaar en waarschijnlijk ook in 2022 telkens twéé zulke films financieren, zonder dat er elders beknibbeld moet worden.”
 2. Jan Verheyen krijgt 1 miljoen om brand Innovation te verfilmen: "Waanzinnig veel, maar het wordt spectaculair en Amerikaans"
  PREMIUM
  Film

  Jan Verheyen krijgt 1 miljoen om brand Innovation te verfilmen: "Waanzinnig veel, maar het wordt spectacu­lair en Amerikaans"

  Eén miljoen euro. Op zoveel subsidiegeld mag Jan Verheyen (58) voor het eerst in de Vlaamse filmgeschiedenis rekenen om de verwoestende brand in de Brusselse ‘Innovation’ van eind jaren 60 te verfilmen. Het totaalbudget van 'Happening' bedraagt zo'n vijf miljoen. En nee, dat is niet overdreven, vertelt de regisseur, die zich al twee jaar in het project verdiept. Hij legt haarfijn uit hoe de film er zal uitzien. “De special effects om die vlammenzee levensecht te maken, kosten al honderdduizenden euro’s.”