Een vrouw schminkt zich tot Zwarte Piet.
Volledig scherm
Een vrouw schminkt zich tot Zwarte Piet. © BELGAIMAGE

Nederlandse bioscoopketen Pathé vertoont niet langer films met Zwarte Piet

FilmPathé stopt met het vertonen van films waar Zwarte Piet in voorkomt. Dat heeft de Nederlandse bioscoopketen woensdag bekendgemaakt via Instagram.

 1. Jan Verheyen stelt release van ‘Red Sandra’ uit naar volgend jaar: “Ik ben er niet trots op, maar anders gaat er niemand kijken”
  PREMIUM
  Film

  Jan Verheyen stelt release van ‘Red Sandra’ uit naar volgend jaar: “Ik ben er niet trots op, maar anders gaat er niemand kijken”

  'Red Sandra', de film waar het regisseurskoppel Jan Verheyen (57) en Lien Willaert (44) vijf jaar aan heeft gewerkt, komt eind deze maand niet uit. In navolging van internationale kleppers zoals de nieuwe James Bond, wordt de prent door corona uitgesteld naar begin volgend jaar. Dan zal hij het Filmfestival van Oostende openen. "Ik geef dat eerlijk toe: we hebben gekeken wat ‘Tenet’ zou doen, en dat was niet wat we gehoopt hadden."
 2. De heisa rond ‘Cuties’ is geen alleenstaand geval: ook deze films veroorzaakten enorme controverse
  PREMIUM
  Film

  De heisa rond ‘Cuties’ is geen alleen­staand geval: ook deze films veroorzaak­ten enorme controver­se

  Nu de Republikeinen een onderzoek eisen naar Netflix en de release van de Franse speelfilm ‘Cuties’, kan je de film gerust controversieel noemen. Al is dat geen uniek gegeven: in de loop der jaren zijn veel films onder vuur gekomen, waarbij protesten, polemieken en pogingen tot een boycot de toon zetten. Meestal zijn seks en religie de boosdoeners, maar de laatste jaren neemt ook het verzet tegen racistische films toe. Wij sommen enkele van de meest controversiële films ooit op.