Louis de Funès als Ludovic Cruchot in 'Le Gendarme de Saint-Tropez': zijn onnavolgbare vertolking maakte van de low budget film een onverwacht internationaal succes. En Saint-Tropez werd nog bekender dan het al was.
Volledig scherm
PREMIUM
Louis de Funès als Ludovic Cruchot in 'Le Gendarme de Saint-Tropez': zijn onnavolgbare vertolking maakte van de low budget film een onverwacht internationaal succes. En Saint-Tropez werd nog bekender dan het al was. © Corbis via Getty Images

Klein budget, groot succes: met ‘Le Gendarme de Saint-Tropez’ maakte Louis de Funès de badplaats nog bekender dan ze al was

Hij holde smoelentrekkend achter nudisten aan en lokte daar halfweg de jaren ’60 miljoenen mensen mee naar de cinema: Louis de Funès - of liever: zijn legendarische personage Ludovic Cruchot - maakte met ‘Le Gendarme de Saint-Tropez’ de Zuid-Franse badplaats nog beroemder dan ze al was. Dit is het verhaal van een low budget film die totaal onverwacht de wereld veroverde. En die tot vandaag menig kijker buikkrampen geeft van het lachen.

27 reacties

 • Jan De Metsenaere

  3 weken geleden
  ze zouden beter af en toe eens zo een film tonen ipv heruitzendingen van FC de kampioenen.
 • Jean Schepens

  3 weken geleden
  voor mij alleszins één der grootste franse komieken samen met Bourvil en Fernandel en Darry Cowl ! ... NONKELJEAN
 • Glenn Schokaert

  4 weken geleden
  De enige acteur die ik echt graag zie spelen van de jaren 60. Ik ben niet voor zo oude films maar zijn films waar hij in speelt zijn hilarisch! Ik heb 12-13 films van hem, elke keer ik er naar kijk, kom ik niet meer bij van 't lachen. Le gendarme zijn soieso mijn favorieten maar les aventures de rabbi jacob en la Grand vadrouille zijn ook komisch.
 • Catherine MISTIAEN

  4 weken geleden
  Zoveel pareltjes uit de Franse filmgeschiedenis liggen te verkommeren in ondergrondse kelders. Dit is een warme oproep om de schitterende Franse films (komedies met LdF en Bourvil, psychologische drama's uit de nouvelle vague) opnieuw te vertonen op tv. Mensen met goede smaak, bijna iedereen dus, zullen dit savoureren. Zelfs de jeugd zal met verbazing kijken hoe de films vroeger waren (veel beter). Bovendien is het perfect om Frans te leren.
 • Thierry Piette

  4 weken geleden
  De meeste mensen kennen hem van zijn "Gendarmes" films of van "La grand Vadrouille". Maar wie kent nog zijn films "Fantomas" & "La follies des grandeurs"? Gelukkig heb ik die allemaal op dvd en kan ik ze zien wanneer ik wil. Net zoals "Mais où est donc passée la septième compagnie?" Hilarische films.
 1. Ooit één en al zwoele sensualiteit, nu teruggetrokken activiste: Brigitte Bardot is de levende mythe van Saint-Tropez
  PREMIUM
  Showbizz

  Ooit één en al zwoele sensuali­teit, nu terugge­trok­ken activiste: Brigitte Bardot is de levende mythe van Saint-Tro­pez

  God schiep de vrouw, Brigitte Bardot schiep Saint-Tropez. Het voormalige Franse sekssymbool zette het dorp in de jaren 50 en 60 op de internationale kaart. Toen ze halfweg de jaren 70 het gezelschap van dieren verkoos boven dat van mensen, trok ze zich terug op La Madrague, haar domein langs de kust. Daar — op een boogscheut van het nieuwe optrekje van de Verhulstjes — leeft ze vandaag, op haar 86ste, nog steeds. Samen met tien honden, twintig katten en haar vierde echtgenoot. Portret van een icoon.