De meeste nominaties, de grootste verliezer en de langste speech: dit zijn de meest opvallende Oscar-records
Film21 keer genomineerd worden en uiteindelijk maar één keertje winnen ... na je dood. Het overkwam componist Victor Young. Daarmee is hij wel trieste recordhouder van de grootste pechvogel op de Oscars. Het jaarlijkse prijzenfestijn heeft wel al wat meer records opgeleverd - gaande van de kortste speech ooit tot de grootste verliezers. Duik mee in de meest opvallende records uit de geschiedenis van de Academy Awards.
Hollywood maakt zich op voor de 94ste uitreiking van de Oscars komende zondagavond. In een vijfdelige reeks blikken ook wij vooruit op het meest glamoureuze event uit de filmindustrie. Vandaag deel 3, waarin we de meest opvallende records overlopen.
In 2018 versterkte Meryl Streep haar positie als actrice met het grootste aantal nominaties ooit: 17 voor 'Beste Actrice' en 4 voor 'Beste Actrice in een Bijrol'. Ze doet het daarmee beter dan al haar mannelijke collega's: Jack Nicholson wist daar 'maar' 12 nominaties te verzamelen in zijn carrière.
Beste acteurs
Het record van de meeste aantal Oscars voor acteerprestaties staat op naam van Katharine Hepburn. Ze won in 1933, 1967, 1968 en 1981 - en werd in totaal 12 keer genomineerd. De acteur met de meeste Oscars is Daniel Day-Lewis, die in 2012 voor de derde keer het podium op mocht.
(Lees verder onder de foto)
Disney aan de top
Reken je echter ook de andere categorieën mee, dan verbleekt Meryl Streep bij ene welbekende Walt Disney. De man wist in totaal maar liefst 59 (!) nominaties in de wacht te slepen, en verzilverde er niet minder dan 22, eveneens een record. De 90-jarige componist John Williams heeft overigens het meeste aantal nominaties van iedereen die nog in leven is: 51. Bij de vrouwen heeft Edith Head de meeste Oscars: ze kreeg acht beeldjes in de categorie 'Costume Design'. Ze werd ook het meest genomineerd (35 keer).
Bekijk hier hoe Walt Disney in 1954 de Oscar voor ‘beste korte animatiefilm’ in ontvangst neemt.
Baanbrekende films
De films met de meeste nominaties sleepten elk 14 kansen in de wacht. Het gaat om 'All About Eve' (1950), ‘Titanic’ (1997) en ‘La La Land’ (2016). Enkel ‘Titanic’ maakte zijn favorietenrol ook waar: de cast en crew mocht elf keer het podium op.
Andere films met 11 Oscars waren 'Ben-Hur' (1959) en 'The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)'. Die laatste heeft overigens het record van de beste 'sweep' op zijn naam staan: de prent haalde 11 nominaties binnen en won ook in élke categorie. Het was overigens de eerste keer ooit dat een fantasyfilm een Oscar won. Acteur Elijah Wood vertelde achteraf dat het een 'surreële avond' was. "We bleven maar winnen, het voelde alsof we de prijzen van iedereen aan het afpakken waren."
In onderstaand filmpje vertelt Eiljah Wood over die overwinning.
Jong en oud
De jongste persoon ooit die een Oscar won was Tatum O'Neal. Ze won de 'Beste Bijrol' voor ‘Paper Moon’ in 1973, toen ze amper 10 jaar oud was. De oudste Oscarwinnaar is Ennio Morricone. Hij won in 2016, op 88-jarige leeftijd, nog de Oscar voor 'beste originele muziek' voor ‘The Hateful Eight’.
Bekijk hier hoe Ennio Morricone in de Oscar voor ‘beste originele muziek' in ontvangst neemt.
Eerste keer raak
Sommige mensen doen de zaken van de eerste keer helemaal juist, en in de filmwereld zijn dat vooral de vrouwen. Er is geen enkele acteur die de hoofdprijs wist weg te kapen voor zijn allereerste film, maar bij de dames slaagden maar liefst vier actrices daarin. Shirley Booth en Marlee Matlin zijn iets minder bekend, maar de namen Julie Andrews en Barbra Streisand doen vast wel een belletje rinkelen. Zij wonnen respectievelijk in 1964 en 1968 de prijs voor 'Beste Actrice' voor 'Mary Poppins' en 'Funny Girl'.
Streisand moest die prijs toen overigens delen met Katharine Hepburn. Ze haalden allebei evenveel stemmen, iets wat in de hele Oscargeschiedenis maar zes keer gebeurd is.
Bekijk het moment waarop Katharine Hepburn en Barbra Streisand allebei wonnen
De Big Five
Net zoals op safari heb je ook bij de Oscars de 'big five'. Het gaat dan om de prijzen voor 'Beste Acteur', 'Beste Actrice', 'Beste Film', 'Beste Regisseur' en 'Beste Scenario'. Slechts drie films behaalden alle vijf de beeldjes: 'It Happened One Night' in 1934, 'One Flew Over the Cuckoo's Nest' (1975) en 'Silence of the Lambs' (1991).
Grote teleurstellingen
Sommigen winnen om de haverklap iets, anderen zien hun nominatie nooit tot een overwinning leiden. Zowel 'The Turning Point' (1977) als 'The Color Purple' (1985) hadden elf kansen op een beeldje, maar moesten uiteindelijk met lege handen naar huis.
De acteur met de meeste teleurstellingen is dan weer Peter O'Toole. De man, bekend als T.E. Lawrence in 'Lawrence of Arabia', werd maar liefst acht keer genomineerd, maar hoefde geen enkele keer te speechen. Uiteindelijk kreeg hij in 2002 wel een Honorary Award, gepresenteerd door - o ironie - Meryl Streep. Ook Leonardo Dicpario werd vijf keer genomineerd voor hij in 2016 eindelijk een beeldje in ontvangst mocht nemen voor ‘The Revenant’.
Hij is echter nog niet zo zielig als Greg P. Russell. De naam zegt je waarschijnlijk niets, maar de man heeft in totaal 16 nominaties op zijn naam staan in de categorie 'Sound Mixing'. Hij won geen enkele keer. Componist Victor Young wist dan weer 21 nominaties te verzamelen. Hij won er ééntje... toen hij al overleden was.
(Lees verder onder de foto)
Vreemde landen
Eén keer per jaar maakt ook het niet-Engelstalige deel van de wereld kans op een Oscar. De grote winnaar is daar Italië, die 14 Oscars op haar naam heeft staan (van de in totaal 32 nominaties). Frankrijk werd iets meer genomineerd (40 keer), maar heeft 'maar' 12 Oscars in totaal.
Bizarre speechen
Bij een Oscar hoort altijd een bedankwoordje. Greer Garson maakte daar in 1942 goed gebruik van: haar speech voor 'Beste Actrice' duurde maar liefst zes minuten. Niet lang daarna besloot de Academy om de winnaars een tijdslot van 45 seconden op te leggen. Gaan ze langer door, dan worden ze, meestal door middel van een muziekje, dringend verzocht om af te ronden.
De kortste speech ooit staat dan weer op naam van Patty Duke, die in 1962 de Oscar voor 'Beste Vrouwelijke Bijrol' won. De zestienjarige was zo onder de indruk dat ze niet veel verder kwam dan “thank you”, waarna ze snel weer naar haar plaats ging.
Bekijk hier hoe Patty Duke haar Oscar in ontvangst nam
LEES OOK
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Film
Nieuw hoofdstuk in succesverhaal van ‘De acht bergen’: film bekroond met belangrijkste Italiaanse prijs
-
Spaargids.be
Is een termijnrekening opnieuw interessant? Dit zijn de verschillen met een gewone spaarrekening
Zijn termijnrekeningen weer interessant geworden nu Santander Consumer Bank en Izola Bank de rente hebben opgetrokken? Aan welke voorwaarden zijn ze verbonden? En brengen ze meer op dan het klassieke spaarboekje? Spaargids.be zoekt het voor je uit. -
De klassieke, rechthoekige handtas is passé. Dit model is wél erg hot deze zomer
Wat grote labels als Prada en Isabel Marant dit seizoen met elkaar gemeen hebben? Ze zetten massaal de halvemaantas in de spotlights. Alle it-girls dragen hem, en we begrijpen waarom: dit model is minimalistisch maar tóch opvallend en speels. Voor wie het liefst een betaalbaar exemplaar wil: vijftien budgetvriendelijke tassen. -
-
Film
Van superheldenmama tot loedermoeder: 5 streamingtoppers waarin mama’s de hoofdrol stelen
-
Independer
Je auto uitlenen aan je buur of vrienden: zo zit het met de verzekering
Na een met (net iets te veel) drank overgoten zomers feestje vraag je je buren of ze je met je eigen auto even thuis willen brengen. Of je laat je met je eigen wagen voeren door je bob. Maar is dat eigenlijk wel oké voor de verzekering, zomaar je auto uitlenen? Independer.be geeft advies. -
film
IN BEELD. Zwangere Kato en K3-zangeres Julia zonder pijn op filmpremière ‘The Little Mermaid’
Maandagavond vormde de Bourlaschouwburg in Antwerpen het decor voor de Belgische première van ‘The Little Mermaid’. De Disney-klassieker met zeemeermin Ariël en zeeheks Ursula uit 1989 kreeg een live-actionremake met Halle Bailey en Melissa McCarthy in de hoofdrol. Heel wat BV’s doken met veel plezier nog eens in dit betoverend verhaal. -
PREMIUM3
Hoe een acteur van 80 zichzelf speelt als 44-jarige: Harrison Ford ondergaat digitale verjonging voor vijfde en laatste Indiana Jones
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFoexie
Louis Meeus