Jan Verheyen in actie op de set.
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Verheyen in actie op de set. © Photo News

2 miljoen euro premie voor 2 Vlaamse topfilms per jaar. Het VAF kan dat dànkzij corona: “Door het extra budget uit het relanceplan moeten we zelfs niet besparen op kleine producties”

Eén miljoen euro: zoveel krijgt regisseur Jan Verheyen van het Vlaams Audiovisueel Fonds voor zijn film over de legendarische brand van de Innovation. Verheyen noemt dat “waanzinnig veel geld” en dat is het ook, maar er zit een duidelijke strategie achter. “Elke euro die we in film investeren, levert minstens drie tot zelfs acht euro op”, zegt Koen Van Bockstal, de CEO van het VAF. En opmerkelijk: “Dankzij de twintig miljoen euro steun voor de economische relance na corona kunnen we dit jaar en waarschijnlijk ook in 2022 telkens twéé zulke films financieren, zonder dat er elders beknibbeld moet worden.”

19 reacties

 • Willy Van Craen

  4 weken geleden
  Ik lig niet wakker van de Vlaamse films maar denk dat met dit geld enkele duizenden behoeftigen een beter leven kunnen hebben. Een serie als bv Witse vind ik goed. Hoeveel is het loon voor Verheyden hiervan ?
 • Etienne DEVILLE

  4 weken geleden
  die VERHEYEN leeft samen met zijn cultulere clubjes ook al jaren op de rug van de belastingbetaler !!
 • MARCEL HEYMANS

  4 weken geleden
  Hallo zeg, hoeveel achterstand is er bij de gehandicapten zorg? Hoelang zijn de wachtlijsten daar niet
 • Benny De Keyzer

  4 weken geleden
  Zijn Vlaamse films echt het allereerste waar we geld naar toe gaan smijten vanuit dat relanceplan? Kunnen we dat geld echt niet beter besteden?
 • Marc De Petter

  4 weken geleden
  Het wordt hoog tijd dat men al deze subsidies aan alle zogezegde culturele activiteiten stop zet. Indien men interesse heeft in een opera, film of theater dan moet men maar de volle pot betalen en de makers moeten maar zien dat ze nodige geld bij elkaar krijgen maar dan zoner van belastingsgeld afkomstige subsidies. Indien de zogezegde makers dit niet voor mekaar krijgen dan moeten are maar een andere job zoeken.
 1. Indrukwekkende renovatie van Gentse burgerwoning: “Meer daglicht, ruimte en zicht op de tuin”
  Livios

  Indrukwek­ken­de renovatie van Gentse burgerwo­ning: “Meer daglicht, ruimte en zicht op de tuin”

  Liselore en Peter wonen in een ruime burgerwoning in Gentbrugge. Samen met hun vijf kinderen vormen ze een nieuw samengesteld gezin. De halfopen woning dateert uit 1954 en was dus niet alleen aan renovatie, maar ook aan uitbreiding toe. De oude veranda aan de achterkant van de woning ruimde plaats voor een volledig nieuwe aanbouw met leefkeuken en maximaal contact met de tuin. Bouwsite Livios mocht het resultaat bekijken.
 2. Weekendavond voor de buis? Dit zijn de beste nieuwe films en series in streamingland

  Weekend­avond voor de buis? Dit zijn de beste nieuwe films en series in streaming­land

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste nieuwe films en series voor het weekend. Wat staat er deze week op onze menu? Een iconische hereniging van wereldberoemde superhelden op Streamz, een psychologische thriller met tweevoudig Golden Globe-winnares Amy Adams op Netflix en het onvertelde verhaal van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog op Prime Video. Laat dat regenweer maar komen, wij kruipen alvast voor ons scherm.
 1. Super veel schurken en superhelden: dit zie je in mei op Netflix, Streamz en Disney+
  TV

  Super veel schurken en superhel­den: dit zie je in mei op Netflix, Streamz en Disney+

  Zouden al deze superhelden, superschurken en antihelden écht hebben bestaan, dan hadden ze met hun gebundelde krachten het coronavirus al lang verslagen. Helaas blijven hun avonturen gebonden aan het kleine scherm, waar ze gelukkig wel korte metten maken met onze verveling. Of je nu het hart van een held hebt of liever in een donker hoekje snode plannen beraamt, de streamingzenders staan in mei volledig in het teken van superheroes. Deze krachtpatsers zie je deze maand op Streamz, Netflix en Disney+.
 1. Staf Coppens maakt zijn debuut op het ijs maar dat loopt minder vlot dan verwacht
  Play
  Camping Coppens

  Staf Coppens maakt zijn debuut op het ijs maar dat loopt minder vlot dan verwacht

 2. André Hazes spreekt over de gehoorpro­ble­men van zijn vader: "Zijn stem was zo goed maar hij zong vals omdat hij de toon niet hoorde"
  Play
  Kleine Jongen

  André Hazes spreekt over de gehoorpro­ble­men van zijn vader: "Zijn stem was zo goed maar hij zong vals omdat hij de toon niet hoorde"