Wist je dit al over borstvoeding?
mama zijnWe worden doodgeslagen met de onderzoeken en aanbevelingen over de gezondheidsvoordelen van borstvoeding, van minder overgewicht, minder diabetes en slimmere kinderen tot minder kans op borstkanker en een gezondere mama. Maar wist je ook dit al?
Delen per e-mail
1) Geen sport nodig?
Borstvoeding kost je lichaam energie, zo'n 500 calorieën per dag. Bij een gezond eetpatroon, kan je dus gemakkelijk afvallen tijdens de borstvoeding. Het is niet waar dat je meer moet eten tijdens de borstvoeding, al zullen sommige vrouwen wel meer honger hebben.
2) Niet gemakkelijk, wel instinctief
Het is niet gemakkelijk om borstvoeding onder de knie te krijgen, en het voelt ook niet altijd natuurlijk maar het is wel instinctief. Pasgeborenen die huid-op-huid-contact hebben met de moeder, zullen niet zelden op zoek gaan naar de borst en proberen zichzelf te voelen.
3) Vloeibaar goud
Ze zeggen het over olie, ze zeggen het over koffie, maar moedermelk is het enige vloeibare goud. Waarom? Omdat het verkocht wordt voor 3 euro per 20 milliliter, of 150 euro per liter. Gemakkelijk 100 keer de prijs van olie dus.
4) Rechts is best
Driekwart van de moeders produceren meer melk met hun rechterborst, en dat heeft niets te zien met rechtshandigheid.
5) Herkenbare geur
Baby's herkennen hun moeder op basis van de geur van moedermelk.
6) Meer dan de tepel
Moedermelk komt uit meerdere gaatjes, niet één. Hoeveel het er zijn, is afhankelijk van moeder tot moeder.
7) Groter is niet beter
De hoeveelheid melk die uit een borst komt is niet gelinkt aan de grootte van de borst
8) Implantaten zijn ok
Meestal kunnen vrouwen met borstimplantaten ook borstvoeding geven. Omgekeerd heeft ook een borstverkleining meestal geen impact op de borstvoeding.
9) Roze wolkjes
Als de borstvoeding vlot verloopt, dan doet die zowel jou als je baby zweven van geluk. Borstvoeding maakt het knuffelhormoon oxytocine vrij, wat de band tussen moeder en kind versterkt.
10) Pijn
De eerste dagen of zelfs weken kan de borstvoeding 'extreme gevoeligheid' (lees: pijn) aan de borsten veroorzaken. Dit zou moeten wegtrekken bij elk voeding en volledig verdwijnen na een tijdje.
11) Cijfers
70 procent van de Vlaamse moeders begint aan borstvoeding, 40 procent na drie maanden en 15 procent houdt het vol tot na de zesde maand. Hoeveel procent van de niet-borstvoedingsbaby's de borst gewoonweg weigeren of hoeveel moeders te weinig melk hebben om de baby te voeden: daarover bestaan geen cijfers.
12) Borstvoeding bespaart geld
Geen melk, geen poeder, geen flesjes (tenzij je kolft): borstvoeding is een heel goedkope manier om de baby te voeden. Op jaarbasis kan zo'n 300 euro bespaard worden.
13) Vuil
Raak niet te erg gehecht aan je T-shirts en beha's: ze zullen vol moedermelk(vlekken) hangen. Dat hoort erbij. Of die vele extra wasbeurten dan
14) Geen menstruatie
Bij de meeste vrouwen blijft de menstruatie uit tijdens borstvoeding. Dit is echter geen veilige anticonceptiemethode: wil je zeker zijn niet zwanger te worden, gebruik dan ook nog andere anticonceptie.
15) Durf hulp vragen
Blijf je worstelen met de borstvoeding eens thuis? Kwam je niet overeen met de verpleegsters en heb je niet het gevoel voldoende tijd en steun te hebben gekregen? Neem dan contact op met een vroedvrouw (liefst een lactatiedeskundige) of een borstvoedingsorganisatie. Met eenvoudige tips, ontspanning en doorzetting kom je vaak al een heel eind.
Niet altijd evenwel: voel je je onder druk gezet, overheerst de pijn of krijgt je baby onvoldoende binnen, kies dan voor jouw geluk en dat van de baby en stop met borstvoeding.
16) Pijnlijk & gevoelig
Je borsten zullen extra pijnlijk en gevoelig zijn tijdens de borstvoeding. Aanraking van de partner kan resulteren in melk die eruit loopt of zelfs spuit. Wie de baby onvoldoende voedt of te veel melk aanmaakt, kan enorme, gezwollen borsten krijgen. Afkolven kan de zwelling verminderen, hoewel het ook de melkproductie stimuleert.
17) Ooit is het gedaan
Ooit was twee jaar borstvoeden heel gewoon (zeggen ze). Er is zelfs een trend (en een hele rel) rond borstvoeden tot de kinderen naar school gaan. Maar in veel gevallen beslist de natuur gewoon zelf: baby heeft geen zin meer, de melkproductie is opgedroogd, de winkel is gesloten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hangborsten verpesten je zelfvertrouwen: voorkom ze
Elke vrouw krijgt naarmate ze ouder wordt te maken met minder stevige borsten, dat is normaal. Toch lijken sommigen meer last te hebben van hangborsten dan anderen, wat een grote psychologische impact kan hebben. Zo geeft het je minder zelfvertrouwen, waardoor ook je seksleven eronder lijdt. Gelukkig zijn er enkele dingen die je kan doen om hangborsten te vermijden (of minder erg te maken). -
"Half jaar borstvoeding doet langer leven"
Artsen maken zich steeds meer zorgen over de groeiende zwaarlijvigheid bij moeders, die hun overtollige zwangerschapskilo's niet meer weggewerkt krijgen. Uit een studie bij meer dan 740.000 vrouwen blijkt dat zes maanden borstvoeding bescherming biedt tegen overgewicht, tot zelfs dertig jaar na de bevalling. Hierdoor helpt het vroegtijdige sterfte door 'obesitasziekten' voorkomen. -
"Borstvoeding kan miljoen levens redden"
Als meer landen het geven van borstvoeding zouden stimuleren, zou dat het leven van ongeveer een miljoen kinderen kunnen redden, dat zegt Unicef. -
-
Lang borstvoeding geven: hoe voelen de vaders zich?
Sinds de beruchte Time-cover, waar een model haar kleuterzoon voedt, wordt langdurige borstvoeding overal besproken. Borstvoeding wordt aangeraden voor minstens 6 maanden. Door werk vinden vele vrouwen het moeilijk voorbij de drie maanden te geraken, als ze al zover geraken. Andere vrouwen doen het tegengestelde: zij geven jarenlang borstvoeding. Gezond voor het kind, en het versterkt de band tussen de moeder en haar afstammelingen. Maar wat vindt de vader ervan? -
Sparen
Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Belgische vrouwen krijgen minder kinderen (en beginnen er ook later aan)
Vrouwen krijgen in ons land gemiddeld 1,58 kinderen, een daling van 15 procent in vergelijking met tien jaar geleden. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Statistiek Vlaanderen. Ze kiezen er ook steeds later voor: de gemiddelde leeftijd van moeders bij de geboorte van hun eerste kind is gestegen naar 29,1. -
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten.